Artikkelen er skrevet av lege Sofie Hexeberg.
Cøliaki kan hjelpe oss å forstå andre autoimmune sykdommer
Basert på pasienterfaringer ved Dr. Hexebergs klinikk er det tydelig for meg at forhold i tarmen ofte er sentrale for utvikling av autoimmune sykdommer.
Cøliaki er regnet som en autoimmun sykdom. Vi kan bruke cøliaki som en modellsykdom for å bedre forstå andre autoimmune sykdommer.
Cøliaki er kronisk
Cøliaki er en kronisk betennelsessykdom i tynntarmens slimhinne. Betennelsen skyldes at immunforsvaret reagerer på proteinet gluten, og fører ofte til ødeleggelse av tarmtotter og dårlig opptak av næringsstoffer.
Her finner du gluten
Gluten finnes i kornsortene hvete, bygg, rug og spelt, og i noen andre plantearter i gressfamilien.
Havre er i utgangspunktet glutenfritt, men kan bli «forurenset» gjennom så – eller produksjonsprosessen. Mais, ris, hirse og bokhvete inneholder ikke gluten.
Mange vet ikke at de har cøliaki
Det antas at 1–2 prosent av den norske befolkning har cøliaki, det vil si 50 000–100 000 personer. De fleste vet imidlertid ikke at de har det.
Medisinsk forståelse av autoimmun sykdom
Den klassiske måten å betrakte autoimmun sykdom på er at den, som navnet tilsier, er «auto» i den forstand at kroppen angriper seg selv, og at sykdomsprosessen fortsetter av seg selv i den grad at den i prinsippet er ustoppelig.
Denne forståelsen avspeiler også måten sykdommene behandles på. Normalt gis betennelsesdempende medisiner, fordi man mener at betennelsen ellers ikke kan stoppes eller dempes.
Angriper vi egentlig oss selv og er sykdommen ustoppelig?
Fjernes gluten ved cøliaki, stopper sykdomsprosessen i tarmen (dersom det kun er gluten personen er intolerant mot).
Når den utløsende faktoren (gluten) fjernes, er altså ikke sykdomsprosessen «auto» lenger.
De hvite blodcellenes angrep på celler i tarmslimhinnen og huden opphører når glutenet blir fjernet, vevet tilheles og personen blir frisk.
Med andre ord er det ikke immunforsvaret som har misforstått, og går til angrep på friske celler og vev. Immuncellene angriper det fremmede proteinet gluten, akkurat slik de skal gjøre.
I og med at ikke betennelsen fortsetter av seg selv når glutenet blir fjernet, kan ikke cøliaki regnes som en autoimmun sykdom – i den forstand at kroppen angriper seg selv.
Den angriper glutenet, eller deler av det, og celler som har tatt opp gluten. Hva om andre autoimmune sykdommer har lignende prosesser, at de egentlig ikke er helt «auto» ?
Lavkarbokost er naturlig glutenfritt
Personer med cøliaki må spise glutenfritt for å holde seg friske. Klassiske glutenfrie produkter inneholder ofte mer stivelse og raske karbohydrater enn produkter med gluten.
Dette gir enda mer ustabilt blodsukker og høyere insulinproduksjon, enn ved et vanlig kosthold med gluten.
Lavkarbo kosthold inneholder imidlertid verken gluten eller andre raske karbohydrater. Lavkarbo kosthold gir også en rekke andre helsefordeler, som stabilisering av vekten som er normal for din kropp, mer energi, mindre betennelser, og en rekke andre helsefordeler.
Dersom du har vektnedgang som et av dine hovedmål, kan et ketogent kosthold være verd å se nærmere på for deg. Da kan vår kostplan Keto1200 være et nyttig hjelpemiddel.
Nyttige linker
Kom i gang med lavkarbo kosthold
Keto1200: Kostplan for rask vektnedgang med ketogent kosthold
Bestill time hos Dr. Hexbergs klinikk