Hva er høyt blodtrykk

Hva er høyt blodtrykk?

Høyt blodtrykk betyr at trykket i kroppens pulsårer er høyere enn det som er definert som normalt. Blodtrykk angis med to tall adskilt av en skråstrek.

Overtrykket (systolisk trykk) er trykket i pulsårene når hjertet trekker seg sammen. Undertrykket (diastolisk trykk) er trykket i pulsårene når hjertet slapper av og fyller seg med blod.

Høyt blodtrykk gir vanligvis ingen symptomer, men ved svært høye trykk kan man få vondt i hodet og bli svimmel.

Vanlig med høyt blodtrykk

Høyt blodtrykk er svært vanlig og mer enn 100.000 personer behandles med blodtrykksenkende medikamenter i Norge, og et ukjent antall har høyt blodtrykk uten at de vet om det.

Det hevdes at mer enn 90 % av alle som undersøkes for høyt blodtrykk ikke har noen sikker påvisbar årsak. Høyt blodtrykk er som regel et resultat av flere faktorer hvor kosthold, mosjon, overvekt og stress har størst betydning.

Arvelig

Hvis man har en arvelig tendens, vil den ofte være epigenetisk betinget, det vil si at det ikke er noe galt med genene, men med hvordan disse utrykkes.

Et normalt blodtrykk er 110-120/70-80 mm Hg. I moderne samfunn øker blodtrykket ofte med alderen, men det gjør det ikke hos mennesker som lever i pakt med naturen.

Høyt blodtrykk er en risikofaktor for infarkt

Høyt blodtrykk regnes ikke som en sykdom, men en risikofaktor. Risikoen for blant annet hjerneslag og hjerteinfarkt øker med økende blodtrykk.

Personer som har hatt høyt blodtrykk i mange år, får ofte fortykkelse av veggen i venstre hjertekammer, og dette er et tegn på at hjertet har stor belastning.

Grensene for når høyt blodtrykk bør behandles, diskuteres stadig i medisinske kretser. Ved svært høyt blodtrykk anbefales raskt å starte med medikamentell behandling.

Moderat høyt blodtrykk

Ved moderat høyt blodtrykk foretas en helhetsvurdering ut fra alder og kjønn og andre såkalte risikofaktorer, slik som arvelige faktorer, kroppsvekt, kolesterolverdier, røyking, mosjonsvaner og diabetes.

Som du kan lese om i flere pasienthistorier her på omhelse.no reduserer ofte lavkarbokost blodtrykket. Ved Dr.Hexebergs klinikk har vi erfaring med at blodtrykket kan gå ned ved hjelp av kostholdsendring, og da gjerne lenge før en overvektig person er blitt normalvektig.

Du kan bestille time direkte hos Dr. Hexebergs klinikk. Da kan du få konsultasjon på telefon eller ved oppmøte.

Klikk her for timebestilling hos Dr. hexebergs klinikk

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Start typing and press Enter to search