Alkohol og ketose – Dette bør du vite

Mange tåler alkohol dårligere på ketogent kosthold

Mange forteller at de tåler alkohol dårligere på et ketogent kosthold enn de gjorde før kostendringen.

Dette er veldig individuelt, men noen blir raskt overberuset på mengder de tålte fint før og blir skikkelig uvel dagen etter. Det kan dreie seg om helt moderate mengder som et par glass vin.

Årsaker

Det kan være flere grunner til denne reaksjonen. Mye kan henge sammen med at nedbrytingen av alkohol blir påvirket.

Alkohol blir i leveren omdannet til acetaldehyd som deretter blir omdannet til acetat. Acetat omdannes videre til acetyl-CoA, som igjen kan omdannes til blant annet ketonlegemer.

Vår evne til å omdanne acetaldehyd til acetat varierer mye. Opphopning av acetaldehyd er forbundet med de ubehagelige symptomene på alkoholinntak som uvelhet, kvalme og hodepine.

Uvelhet med alkoholinntak

Dersom leveren ved alkoholinntak skal omdanne acetaldehyd til acetyl-CoA, kan hastigheten på omdanningen bli påvirket av at du allerede har mye tilgjengelig acetyl-CoA fra nedbryting av fettsyrer.

Da vil du få en høyere konsentrasjon av acetaldehyd i blodet og lettere bli kvalm og uvel. Videre kan leverens produksjon av sukker hemmes av alkoholinntaket. Lavt blodsukker kan gi hodepine og uvelhet.

Dessuten omdannes alkohol også til ketonlegemer og summen av omdanningen fra fettsyrer og alkohol kan gi en høy konsentrasjon av ketonlegemer i blodet. Dette kan også være forbundet med uvelhet og kvalme.

Både nedbrytingen av alkohol, dannelsen av ketonlegemer og kroppens egenproduksjon av sukker foregår i leveren og disse prosessene konkurrerer om leverens kapasitet.

Mange blir lettere beruset når de drikker alkohol samtidig som de spiser et ketogent kosthold. Dette kan motvirkes med å få i seg nok fett og væske.  Noe mer karbohydrater når du drikker alkohol kan også hjelpe. Men det beste tiltaket er nok å drikke mindre alkohol.

Tiltak som motvirker den negative effekten

  1. Drikk mindre: Det viktigste tiltaket er å drikke mindre alkohol, og det er bare en fordel helsemessig og økonomisk. På et ketogent kosthold blir du altså billig i drift når det gjelder alkoholholdige drikker.
  2. Få i deg nok væske: Videre er det viktig å drikke rikelig med vann for å skylle gjennom systemet og å unngå dehydrering.
  3.  Spis fett: Spise et fett måltid eller nøtter før alkoholinntaket da det vil bremse farten på opptaket av alkohol.
  4. Spis karbohydrater: Selv om jeg ikke liker å si det kan det være verdt å prøve inntak av litt mer karbohydrater de kveldene du drikker alkohol.

Keto1200 inneholder 80 nydelige keto oppskrifter og all informasjon du trenger for å oppnå varig vektnedgang ved hjelp av et ketogent kosthold.

Ketose og vektnedgang

Ønsker du å lære mer om helsefordelene og hvordan gå ned i vekt med et ketogent kosthold? Da kan vår kostplan Keto1200 være noe for deg. Du finner den på omlavkarbo.no

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Start typing and press Enter to search