Lavkarbo fastelavnsboller (glutenfri)





Lavkarbo fastelavnsboller – to deilige oppskrifter

Dette innlegget inneholder reklame i form av linker til samarbeidspartnere. Oppskrift i samarbeid med tights.no

Fastelavn er en gammel tradisjon som markerer inngangen til fastetiden, 40 dager før påske. Skikken stammer fra katolske land i Europa og kom til Norge på 1600-tallet.

Fastelavn var en tid for fest og feiring før fasten startet, og særlig mattradisjonene har holdt seg sterke gjennom tidene og en av de mest kjente tradisjonene er fastelavnsbollene – luftige hveteboller fylt med krem og syltetøy.

I Norge forbindes fastelavn også med fastelavnsris, som opprinnelig var en skikk der man symbolsk “våknet til liv” etter vinteren. I dag er fastelavn en hyggelig anledning til å kose seg med gode bakverk, uansett om man faster eller ikke!

Selv om tradisjonelle fastelavnsboller inneholder mye mel og sukker, betyr ikke det at du må gå glipp av dem på lavkarbo. Vi har nemlig to deilige oppskrifter på lavkarbo fastelavnsboller til deg.

Lavkarbo boller med mandelmel 2.0

Lavkarbo boller med mandelmel 2.0

Lavkarbo boller med havrefiber

Lavkarbo boller med havrefiber

Vi har to herlige oppskrifter som gir saftige og smakfulle boller.

Klassisk variant med mandelmel – en velsmakende lavkarbofavoritt med en mild nøttesmak og luftig konsistens.

Nøttefri variant med havrefiber – perfekt for de som unngår nøtter, men ønsker en myk og luftig bolle.

Begge oppskriftene kan nytes med sukkerfri krem og bær – like gode som originalen!

Sjekk også ut vår arkiv med oppskrifter på boller, kaker etc, som du finner her.

Du finner begge oppskriftene under her. 👇

Lavkarbo boller med mandelmel 2.0

Lavkarbo boller med mandelmel 2.0 (glutenfritt)

4,65 fra 17 stemmer
Pin Vurdering
Tid: 45 minutter
Antall: 1 batch (1 batch gir 6 boller)

Næringsinnhold (pr porsjon/enhet/skive/rundstykke)

Kalorier: 316kcal | Karbohydrater: 2,6g | Protein: 13g | Fett: 27g
Allergener
Egg
Melk
Nøtter

Oppskrift av omhelse.no

Ingredienser

  • 4 egg + 1 egg til pensling
  • 150 g gresk yoghurt
  • 75 g smeltet meierismør
  • 125 g mandelmel (ikke fettredusert)
  • 25 g Finesse bakesukker
  • 25 g fiberhusk (psyllium)
  • 10 g pofiber
  • 2 ts bakepulver
  • 1 ts kardemomme
  • 0,5 ts tørrgjær
  • 1 klype salt

Fremgangsmåte

  • Sett stekeovnen på over- og undervarme på 180 grader.
  • Pisk godt sammen alle ingrediensene i en bakebolle. Samle deigen i bunnen av bollen med en slikkepott og la stå i 10 min.
  • Deigen skal være fuktig, men den kan fint rulles i hendene. Form til boller i hendene og legg på et stekebrett med bakepapir.
  • Pensle bollene med pisket egg.
  • Stek på midterste rille i ovnen i ca. 25 min, til bollene er gyllen. Avkjøl på rist.
  • Oppbevar i en plastpose i noen dager i kjøleskap eller frys ned for lengre holdbarhet.

 

Lavkarbo boller med havrefiber

Lavkarbo boller med havrefiber - saftige boller (glutenfritt)

4,82 fra 53 stemmer
Pin Vurdering
Tid: 1 hour 30 minutter
Antall: 1 deig (1 deig gir ca. 8 boller)

Næringsinnhold (pr porsjon/enhet/skive/rundstykke)

Kalorier: 231kcal | Karbohydrater: 1,2g | Protein: 6,3g | Fett: 17,9g
Allergener
Egg
Melk

Oppskrift av omhelse.no

Ingredienser

Boller

  • 150 g cottage cheese
  • 2 dl kremfløte evt. mandelmelk eller vann (fløte gir best smak)
  • 50 g smeltet meierismør
  • 3 egg str. M eller L
  • 120 g havrefiber
  • 25 g Finesse bakesukker
  • 20 g Fiberhusk (psyllium)
  • 2 ts bakepulver
  • 1 ts tørrgjær
  • 0,5 ts salt
  • 1 ts kardemomme
  • 1 klype vaniljepulver (valgfritt)
  • Egg til pensling

Fremgangsmåte

  • Ha cottage cheese, kremfløte, smeltet smør og egg i en blender. Kjør til en helt jevn og klumpfri røre.
  • Bland alt det tørre i en bakebolle. Hell den jevne cottage cheese-blandingen over de tørre ingrediensene. Rør godt sammen til en fast, men formbar deig. La deigen hvile i 5 minutter for å tykne. Dersom den føles for tørr og sprekker, tilsett litt mer væske til konsistensen er myk og smidig.
  • Rull deigen til en jevn pølse på kjøkkenbenken og del den i like store emner. Fukt hendene med litt olje eller vann hvis deigen er klissete. Form hvert emne til en rund bolle og legg dem på et bakebrett med bakepapir.
  • Fyll vasken med varmt vann og plasser brettet over. Dekk bollene med plastfolie og et kjøkkenhåndkle for å skape et lunt miljø. La bollene heve i minst 45 minutter.
  • Forvarm ovnen til 175 grader (over- og undervarme).
  • Pensle bollene med pisket egg. Stek midt i ovnen i 30-35 minutter, til bollene er gyllen.
  • La bollene avkjøles på rist. Oppbevar dem i en plastpose i kjøleskapet eller frys dem for lengre holdbarhet.

Kommentar

Aktivering av gjær
Dersom du velger en annen søtning enn finesse bakesukker må du tilsette en av følgende for å aktivere gjæren, 1 ts (yaconsirup, inulinpulver, tagatesse, bakesukkr eller tagasøtt). 
Lavkarbo fastelavnsboller 
Disse bollene er perfekt som fastelavnsboller. Da pisker du fløte og søtning til krem. Del bollene i to og fyll de med krem og bær eller syltetøy. Legg toppen av bollen over kremen og dryss over sukrinmelis.

Kommentarer
  • Jeanett-Elisabeth
    Svar

    5 stars
    Knall gode. Anbefales 😍

4,65 from 17 votes (15 ratings without comment)

Legg igjen en kommentar

Vurdering av oppskrift




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.





Start typing and press Enter to search