Lavkarbo lammegryte med øl og fennikel

Lammekjøtt kokt i smakfull øl-saus

Innlegget kan inneholde reklamelinker.

Lavkarbo lammegryte med øl, gulrot og fennikel er en spennende gryte med smaksrike ingredienser.

Visste du at innholdet av karbohydrater varierer etter modningsgraden på gulroten? Knaskegulrøtter eller snacks-gulrøtter som vi har brukt i denne retten har færre karbohydrater enn fullmodne gulrøtter.

De har 4,2 gram karbohydrater per 100 gram. Vanlige gulrøtter har 6,7 gram per 100 gram.

Lavkarbo lammegryte med øl

Lavkarbo øl

Vi har brukt Aass sitt glutenfrie lavkarbo-øl i sausen. Du kan fint lage denne retten uten øl, dersom du ønsker det. Da erstatter du væsken med vann og tilsetter gjerne 1 ss viltfond i tillegg, for kraftigere smak.

Du kan bruke hvilken som helst ølsort, men sørg for at den er lavkarbo og glutenfri, dersom du ønsker en lavkarbo lammegryte.

Lavkarbo lammegryte er glutenfri. Den kan også enkelt lages laktosefri. Da unnlater du å tilsette creme fraiche. Du trenger ikke å erstatte dette med andre tilsvarende produkter. Creme fraiche er brukt for å gi en litt rundere smak, men retten er også god uten.

Vi du ha tips til andre digge lavkarbo oppskrifter, finner du mange oppskrifter her.

Lavkarbo lammegryte med øl

Lavkarbo lammegryte med øl og fennikel

5 fra 3 stemmer
Pin Vurdering
Tid: 45 minutter
Antall: 2 porsjoner

Næringsinnhold (pr porsjon/enhet/skive/rundstykke)

Kalorier: 754kcal | Karbohydrater: 12,4g | Protein: 35g | Fett: 58g
Allergener
Melk
Selleri
Sulfitter

Oppskrift av omhelse.no

Ingredienser

  • 2 sjalottløk
  • 1 hvitløksfedd
  • 150 g sellerirot
  • 100 g snacks-gulrot
  • 50 g fennikel
  • 400 g gryteklart lammekjøtt i stykker
  • Salt og pepper
  • Meierismør til steking
  • 1 ss tomatpuré
  • 0,5 ts tørket rosmarin
  • 1,5 dl vann
  • 1,5 dl lavkarbo øl (for eks. Aass Lite glutenfri øl)
  • 100 g Crème Fraîche 
  • 1 ts rødvinseddik
  • 1 laurbærblad

Blomkålpuré

  • 300 g blomkål (evt. sellerirot)
  • 2 ss meierismør
  • 0,5 ts timian
  • Salt og pepper
  • Muskat

Fremgangsmåte

  • Kutt sjalottløk i staver og finhakk hvitløk. Kutt sellerirot, snacks-gulrøtter og fennikel i terninger.
  • Krydre lammekjøttet med salt og pepper. Varm smør i en gryte til medium/høy temperatur og fres kjøttet sammen med sjalottløk.
  • Når kjøttet er brunet, tilsett hvitløk, tomatpuré og rosmarin. Stek videre i et minutt før du røren inn alle grønnsakene, vann, øl, Crème Fraîche, rødvinseddik og laurbærblad. Kok opp og la putre i ca. 30 min.

Blomkålpuré

  • Rens blomkål og del i terninger. Legg i en kjele med vann og kok opp. La koke i ca. 10 min, til den er mør.
  • Hell av kokevannet og rør inn smør. Lag jevn puré med stavmikser. Smak til med timian, muskat, salt og pepper.

Viser 6 kommentarer
  • Bjørn Atle
    Svar

    Hei!
    Har ikke prøvd oppskriften enda, men er litt forundret over koketiden på kjøttet. Om jeg forstår oppskriften rett så skal det koke i 30min. Jeg lærte at lammekjøtt, selv om det er lårkjøtt renskåret for ben, skulle «putre» minst 1,5 – 2 tim for å bli mørt og gi den dype gode smaken til kraften. Men det var slik jeg lærte det og har ikke prøvd noe annet. Holder det med 30min ?

    • Svar

      Hei, fremgangsmåten er helt grei for gryteklart lammekjøtt. “Gryteklart” betyr at kjøttet allerede er kuttet i biter og vanligvis litt forkokt, så det trenger ikke så lang tid som rå kjøttstykker. Når jeg nå søkte etter gryteklart lammekjøtt på Meny, så ser jeg at de ikke har det i sortimentet sitt, så jeg ble litt usikker på hvor lett det er å få tak i dette.
      Du kan eventuelt bruke lammekoteletter og må da beregne rundt 45–60 minutter småkoking. Eller lammebog i terninger, som trenger rundt 1–1,5 time småkoking.
      Brun gjerne kjøttet godt først for ekstra smak.
      Takk for innspill til oppskriften 🙂

    • Kirsti
      Svar

      Tenkte det samme!

      Høres jo spennende ut så lurer på å lage en litt større posjon og langtidskoke den inni i ovenen.

  • Anonym
    Svar

    5 stjerner
    Veldig god. Takk for oppskrift.

  • Anonym
    Svar

    5 stjerner
    veldig god

5 from 3 votes (1 rating without comment)

Legg igjen en kommentar

Vurdering av oppskrift




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.





Start typing and press Enter to search