Lipødem og ketogen livsstil – veien til bedre helse og 30 kg vektnedgang

Lipødem og ketogen livsstil –
veien til bedre helse og 30 kg lettere

Jeg har vokst opp med et normalt sunt norsk kosthold, og i barndommen prøvde jeg meg på både friidrett, fotball og håndball. Til tross for dette, forandret kroppen min seg voldsomt når jeg kom i puberteten.

Forandring er jo så klart helt normalt når man kommer i puberteten, men forandringene jeg opplevde stemte ikke med mine jevnaldrende venninner. Jeg så og følte meg helt annerledes, for beina mine skilte seg sånn ut.

Jeg husker godt tilbake til gymtimene, hvor alle jentene sprang rundt i korte shorts. Jeg derimot, jeg brukte bukser fordi jeg ønsket å skjule beina mine. Jeg husker også hvor lite glad jeg ble i gym og aktiviteter etter hvert som årene gikk.

Løping var det verste jeg visste, og jeg kunne ikke fatte hvordan jeg skulle klare å fullføre diverse løpetester. Beina var blytunge, og det å springe runde på runde, var for meg helt umulig!

Løping var det verste jeg visste, og jeg kunne ikke fatte hvordan jeg skulle klare å fullføre diverse løpetester. Beina var blytunge, og det å springe runde på runde, var for meg helt umulig!

Usikkerhet og skam

Jeg følte mye usikkerhet og skam rundt min egen kropp i oppveksten, og kunne ikke skjønne hva jeg gjorde galt og hva jeg hadde gjort for å fortjene dette. Denne usikkerheten gjorde meg til en lite sosial person, og jeg hadde bare noen få gode venner gjennom skolegangen.

Denne kombinasjonen av usikkerhet, dårlig selvtillit og liten vennekrets, gjorde nok at jeg etter hvert fant trøst i mat. Maten jeg spiste var ikke nødvendigvis usunn, men jeg spiste nok mer og oftere enn jeg burde, og det gjorde at vekta økte ytterligere. En vond sirkel var i gang, og jeg ble bare tyngre og tyngre.

Lipødemlivet

I ettertid har jeg funnet ut at jeg har en kronisk sykdom som heter lipødem. Det er en sykdom som gjør at fettvevet i kroppen blir sykt og betent, og som fører til at det utvikler seg unormale mengder underhudsfett på ekstremitetene (legger, lår, sete og armer).

Sykdommen rammer kun jenter/kvinner, og trigges av hormonelle forandringer. Mange opplever derfor at sykdommen utvikler seg i puberteten (ikke før), ved bruk av hormonell prevensjon, graviditet, amming, overgangsalder eller traumatiske hendelser.

Ingen behandlingstilbud i Norge

For mange er sykdommen svært smertefull, som igjen kan føre til svært redusert livskvalitet. Per i dag har ikke lipødem en godkjent diagnosekode her i Norge, og det finnes derfor ikke et offentlig behandlingstilbud for de med lipødem.

Fastleger vet ofte svært lite eller ingenting om sykdommen, som fører til at sykdommen ikke oppdages eller at man blir stående uten hjelp eller veiledning til hva som kan gjøres.

Jeg ble ved en ren tilfeldighet gjort oppmerksom på at jeg kunne ha lipødem i årsskifte 2020/2021. Jeg søkte meg umiddelbart opp på sykdommen, og alle brikkene falt på plass.

Sommeren 2021 fikk jeg sykdommen bekreftet hos Bård Nordang ved Ibsensykehusene i Porsgrunn, og det var ingen tvil om at jeg hadde lipødem.

Det var ingen hjelp å få hos fastlegen, så den sommeren søkte jeg meg opp på all informasjon jeg kunne finne om lipødem og hva jeg selv kunne gjøre for å gjøre livet med sykdommen bedre.

I oktober 2021 hadde jeg min første time hos fysioterapeut med kompetanse på lipødem og lymfødem, og hun hjalp meg i gang med kompresjonsbehandling.

Ketogen livsstil og 30 kg lettere

En av tingene som også gikk igjen i all informasjonen og på forumene jeg fant, var at mange opplevde en god effekt av karbohydratredusert kosthold.

Både med tanke på symptomene som følger sykdommen, men også for å gå ned i vekt og for å stagnere utviklingen av sykdommen.

Jeg leste meg derfor opp på ulike tilnærminger til et karbohydratredusert kosthold, og valget falt på en ketogen livsstil.

Ketogent kosthold for å redusere inntaket av karbohydrater så mye som mulig, og periodisk faste for å holde kroppen i ketose over lengre tid.

Når kroppen ikke lenger får påfyll av mat ved jevne mellomrom, så får kroppen tid til å rense seg selv, bryte ned gamle og ødelagte celler, redusere inflammasjon og reparere ødelagte celler.

Denne prosessen kalles for autofagi, og for meg høres dette ut som en prosess som er svært gunstig for oss med lipødem med tanke på at fettcellene våre er syke og betente.

Jeg brukte ufattelig mye tid på å lese meg opp på temaet, for det var en jungel av informasjon der ute. Men i oktober 2021 var jeg endelig i gang.

Det ble en del prøving og feiling i starten, og det var perioder som var tyngre enn andre, men jeg holdt ut, og et år senere er jeg over 30 kg lettere.

Men best av alt; både den fysiske og mentale helsen min er blitt så mye bedre! Kroppen føles fantastisk, jeg har mer overskudd, og jeg har det så mye bedre med meg selv og min egen kropp.

Omlavkarbo.no / Omhelse.no

En ting jeg savnet, eller som jeg ikke klarte å finne, i min søken på informasjon, var en god bok eller nettside hvor all informasjon om en ketogen livsstil var samlet. Men nå har jeg endelig funnet det!

Omlavkarbo.no/omhelse.no har nemlig samlet alt du trenger å vite i et enkelt hefte. Her får du all informasjonen du trenger å vite om hva ketogent kosthold er, hva faste er og hvilke helsefordeler dette har.

Den inneholder kostholdsplaner som er nøye planlagt og sammensatt, og som kan følges over flere uker. Eller du kan gjøre som meg; plukke og velge fra alle de fantastiske oppskriftene som er samlet i heftet.

Oppskriftene er enkle å følge og alt jeg har laget til nå har smakt helt fantastisk! På nettsidene til omhelse.no finner du også masse nyttig informasjon og oppskrifter som ligger fritt tilgjengelig for alle.

Så til alle med lipødem, eller andre helseplager; ta en kikk på alt det flotte omlavkarbo.no og omhelse.no har å tilby. Det anbefales på det sterkeste!

Åpenhet rundt sykdom og min reise til bedre helse

I forbindelse med min livsstilsendring bestemte jeg meg for at jeg ønsket å være åpen om min sykdom og min reise til bedre helse.

Håpet er at min åpenhet skal være til hjelp og motivasjon for andre, og ikke minst at jeg kan nå ut til jenter/kvinner som ikke er klar over at de faktisk kan ha en sykdom. Jeg har derfor opprettet en egen nettside/blogg, hvor du kan lese mer om min historie, hva lipødem er, mine erfaringer rundt en ketogen livsstil og noen oppskrifter.

Nettsiden heter www.lipodemlivet.no , og er åpen og tilgjengelig for alle! Jeg har den siste tiden vært mest aktiv i sosiale medier, og du finner meg under brukernavnet @lipodemlivet.no på både Instagram og Facebook. Her prater jeg daglig med mange flotte mennesker, og jeg vil mer en gjerne høre fra deg også!

NLLF – Norsk lymfødem- og lipødemforbund

Jeg meldte meg raskt inn i pasientforeningen NLLF når jeg fikk bekreftet at jeg hadde lipødem. Foreningen gjør en fantastisk jobb, og på nettsidene finner du masse nyttig informasjon, og en egen liste over godkjente fysioterapeuter med kompetanse på lymfødem og lipødem.

På nettsidene til www.nllf.no står følgende;

NLLF har som målsetting å utøve rådgivende, opplysende og hjelpende virksomhet overfor alle med lymfødem, lipødem og deres familier. Foreningen arbeider for at personer med lymfødem/lipødem skal få best mulig livskvalitet. Foreningen søker å spre kunnskap om begge lidelser og konsekvensene av dette til politikere, helsemyndigheter og i samfunnet generelt, for derved å bidra til best mulig behandling og økt satsing på fagområdene.

I ettertid har jeg også blitt styremedlem i lokalforeningen i Vestfold og Telemark lymfødem- og lipødemforening, i håp om at jeg kan bidra enda mer!

Her finner du meg

Du er hjertelig velkommen til å ta kontakt om du lurer på noe. Du finner meg her:

Lipodemlivet.no
Instagram
Facebook

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Start typing and press Enter to search