Melkeproteinfritt kosthold: En vei til vektnedgang

Artikkelen er basert på lege Erik Hexebergs tekst fra kostplanen KetoUten Melkeproteiner, som du finner her

Kan melkeproteinfritt kosthold hjelpe på vektnedgang?

Forskning og klinisk erfaring viser at mange som ikke har lykkes med å redusere vekten på et ketogent kosthold har intoleranser for melkeprotein. Et kosthold uten melkeprotein har vist seg å være en effektiv tilnærming for mange mennesker som ønsker å redusere vekten sin. I denne artikkelen vil vi se nærmere på hvordan et kosthold fritt for melkeproteiner kan hjelpe for vektnedgang.

Hvorfor kan melkefri kost hjelpe på vektnedgang?

Først og fremst: Et melkeproteinfritt kosthold er ikke det samme som et kosthold uten laktose. Dette er to forskjellige ting. Selv om du ikke tåler eller ønsker å innta melkeproteiner så gjør det ingenting om du får i deg litt laktose (ofte brukt i enkelte matvarer og medisiner).

Grunnen til at melkeproteinfritt kosthold kan bidra til vektnedgang er at melkeproteiner for noen kan påvirke insulinutskillelsen og dermed øke fettlagringen og motvirke fettforbrenningen. Dette kan skje nå peptider trenger gjennom celleveggen i tarmen og inn i blodbanen, før de er brutt ned til enkle aminosyrer.

Det som egentlig skal skje er at melkeproteinet blir delt opp av enzymer i tarmen slik at de blir til enkle aminosyrer før de fraktes videre og brukes som byggesteiner i kroppen.

Når peptider kommer inn i blodbanen på denne måten kan kroppen se på dem som fremmede og lage antistoffer mot dem. Dersom dette skjer kan det måles i blod- og urinprøver.

Disse peptidene kan sette i gang både betennelsesreaksjoner og ha en morfinlignende effekt i kroppen. De kalles derfor kasomorfiner. Kasomorfinene kan bidra til forstoppelse ved at de binder seg til morfinreseptorene i tarmen (kjent bivirkning av morfinpreparater).

Det er en kjent sak at kasomorfiner kan øke utskillelsen av insulin, gastrin og veksthormon og dermed bidra til blant annet vektøkning. Når kasomorfiner fører til økt insulinutskillelse, så motvirker det hovedprinsippet ved et lavkarbokosthold, som nettopp er å stabilisere blodsukkeret og å redusere nivået av fettlagringshormonet insulin.

Studie: Vektøkning hos kyllinger med forhøyet kasomorfin

En studie på kyllinger som fikk injisert kasomorfin, viste en 15% større vektøkning enn hos kyllingene som ikke hadde fått kasomorfin. Dette i løpet av en uke. Vekten økte også gradvis med økende dose kasomorfin. Matinntaket økte med mengden kasomorfin som ble injisert.

Kyllingene som fikk injiisert kasomorfin hadde også 31% mer fett i bukhulen og 15% høyere insulinnivå, samtidig som nydannelse av fett ble stimulert og frigjøring av lagret fett hemmet.

Kasomorfin påvirket også 37 gener som er knyttet til fettomsetningen, noe som kan føre til at vi lettere lagrer fett når vi har kasomorfin i blodet og samtidig har vanskeligere for å forbrenne lagret fett.

Er dette relevant for deg?

Nå er ikke du en kylling og da er kanskje ikke dette relevant for deg, tenker du?

Vi mener at det er relevant for deg fordi vi har påfallende like mekanismer i menneskekroppen. Enkelt forklart betyr dette at dersom du har en intoleranse for melkeprotein, kan melkeproteiner i kosten bidra til at du lettere legger på deg og at det er vanskeligere å gå ned i vekt.

Ønsker du å lese mer og prøve et kosthold uten melkeproteiner?

Da anbefaler vi KetoUten melkeproteiner, gluten, sukker og korn. Her kan du lære om melkeproteinfritt lavkarbo og ketogent kosthold. I heftet finner du også 90 unike oppskrifter uten melkeproteiner. Oppskriftene passer ypperlig i både lavkarbo og ketogent kosthold.

Kilder


Artikkelen er basert på lege Erik Hexebergs tekst fra kostplanen KetoUten Melkeproteiner, som du finner her

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Start typing and press Enter to search