Essensielle fettsyrer: Omega-6 og omega-3
Essensielle fettsyrer er fettsyrer som kroppen ikke kan produsere selv, men som vi må få tilført gjennom maten vi spiser. Det er omega-3- og omega-6-fettsyrene.
Forskere har funnet ut at menneskene som levde før jordbrukstiden, spiste mer omega-3- og mindre omega-6-fettsyrer enn vi gjør i dag.
Forholdet mellom de to fettsyrene i fortidens kosthold er beregnet til 1–2:1 i favør av omega-6-fettsyrer. I dag er dette betydelig forandret.
Forholdet antas å være 10–15:1. I USA inntar mange 30 ganger mer omega-6- enn omega-3-fettsyrer. Dette har store konsekvenser for helsen, blant annet fordi en stor overvekt av omega-6-fettsyrer fremmer betennelse.
Spis mer omega-3
For å få en bedre balanse mellom de essensielle fettsyrene bør vi øke inntaket av omega-3- og redusere inntaket av matvarer som inneholder mye omega-6-fettsyrer.
Du bedrer betydelig på denne balansen ved å redusere inntaket av soyaolje, maisolje, solsikkeolje og margarin, i tillegg til at du spiser fet fisk og/eller tar tran eller omega-3-tilskudd.
Ferdigmat inneholder mye omega-6
Ferdigmat inneholder ofte mye omega-6-fettsyrer, gjerne av dårlig kvalitet, så det bør du holde deg mest mulig unna. Kjøtt produsert på moderne vis inneholder også en del omega-6-fettsyrer fordi dyrene våre fôres med kraftfor.
Det er derfor gunstig å spise mer viltkjøtt og kjøtt fra gressforede dyr, som inneholder mindre omega-6- og mer omega-3-fettsyrer.
Tabellene under gir deg detaljert informasjon om innholdet av omega-6- og omega-3-fett i matvarer og ulike typer fett.
Omega-6- og omega-3 fett i forskjellige matvarer
Gram pr 100 gram matvare.
Matvare | Omega-3 | Omega-6 |
Fet fisk | ||
Makrellfilet i tomat, 70 % makrell | 5 | 2 |
Laksefilet, ovnsstekt | 4 | 1 |
Kryddersild | 3 | <1 |
Fjærkre | ||
And, kjøtt med skinn, ovnsstekt | <1 | 6 |
Gås, kjøtt med skinn, ovnsstekt | <1 | 5 |
Høne, kjøtt med skinn, kokt | <1 | 3 |
Landkylling, med skinn, ovnsstekt | <1 | 2 |
Kalkunkjøtt med skinn, ovnsstekt | <1 | 1 |
Svin | ||
Bacon med svor, svin, stekt | <1 | 5 |
Nakkekotelett, svin, stekt | <1 | 4 |
Storfe | ||
Storfe, entrecotekam, stekt | <1 | <1 |
Lam | ||
Lam, kotelett, stekt | <1 | <1 |
Vilt | ||
Reinsdyrskav, fryst, rå | <1 | 1 |
Hjort, stek, rå | <1 | <1 |
Elg, stek, ovnsstekt | <1 | <1 |
Fett | ||
Kyllingskinn, rått | <1 | 10 |
Fett fra storfekjøtt, rått | 1 | 2 |
Smør | <1 | 1 |
Egg | ||
Egg, kokt | <1 | 1 |
Nøtter | ||
Valnøtter | 6 | 31 |
Paranøtter | <1 | 22 |
Pekannøtter | 1 | 21 |
Mandler | 0 | 11 |
Cashewnøtter | <1 | 7 |
Hasselnøtter | <1 | 5 |
Peanøtter, Maarud | <1 | 4 |
Makadamianøtter | <1 | 1 |
Frø | ||
Solsikkefrø | 0 | 24 |
Sesamfrø med skall | <1 | 21 |
Squashfrø | <1 | 20 |
Chiafrø | 19 | 6 |
Linfrø, knuste | 23 | 6 |
Oljer og smør
Innhold av omega-3- og omega-6 fett i vanlig brukte matoljer, tran, smør og margarin (gram per 100 gram matvare).
Vare | Omega-3 | Omega-6 |
Solsikkeolje | <1 | 56 |
Maisolje | 1 | 53 |
Soyaolje | 6 | 51 |
Vita Hjertego’ olje | 4 | 27 |
Vita Hjertego’ flytende | 5 | 21 |
Peanøttolje | 1 | 21 |
Rapsolje | 8 | 20 |
Palmeolje | <1 | 9 |
Extra Virgin olivenolje | 1 | 7 |
Møllers tran | 26 | 2 |
Kokosnøtt olje | 1 | 2 |
Vita Hjertego’ | 2 | 17,4 |
Melange margarin | 4 | 8 |
Smør | 0,5 | 1,5 |