Livmorkreft, eller cancer corporis uteri er den femte vanligste kreftformen for kvinner og den vanligste gynekologiske kreftformen. Sykdommen rammer rundt 500 kvinner i Norge per år.Livmorkreft oppstår sjelden før fylte 45 år og påvises som oftest etter fylte 60 år. Livmorkreft må ikke forveksles med livmorhalskreft. Dette er to forskjellige former for kreft. Livmorkreft oppstår i slimhinnen, eller endometriet i livmoren, mens livmorhalskreft oppstår i selve livmorhalsen.

Forskere mener at store mengder tilførsel av østrogen over lengre tid kan øke faren for å få livmorkreft. De mener likevel ikke at det er noen fare forbundet med å bruke østrogener i forbindelse med overgangsalderen (menopausen).

Undersøkelser viser også at p-piller kan ha en effekt for å motvirke faren for å utvikle livmorkreft.

Livmorkreft

Livmorkreft rammer ca 500 kvinner per år.

Symptomer

Typiske symptomer på livmorkreft er

  • postmenopausal bløding, dvs blødning etter menopausen (overgangsalderen). Ofte brunaktgig farge på blødningen
  • menometroragi- det vil si kraftig og uregelmessig blødning
    • Metroragi betyr uregelmessig blødning
    • Menoragi betyr kraftig blødning
  • økt utflod
  • tyngdefornemmelse
  • dyspaneuri, dvs ubehag ved samleie

Behandling

Den viktigste behandlingen av cancer corporis uteri er fjerning av uterus og adnex ved operasjon. Det vil si at man fjerner både selve livmoren, begge egglederne og begge eggstokkene.

Strålebehandling er også brukt og da gjerne i etterkant av en operasjon. Man fjerner da eventuelle resterende kreftsvulster. I tillegg vil strålebehandlingen minske faren for at kreften dukker opp igjen. Det vanlige er da å stråle noen minutter 4-5 ganger i uken i ca en måneds tid.

Prognose

Livmorkreft oppdages ofte tidlig. Prognosen er derfor relativt god. Overlevelse etter 5 år er ca 75-80 %.

===   >>>   Neste sykdom, Livmorhalskreft

Start typing and press Enter to search