Vigdis fikk diabetes i 1969 og ble gitt begrenset levetid

Ketogent kosthold og type 1 diabetes

Den beste måten å behandle diabetes på er å sørge for et stabilt blodsukker. Den store utfordringen er at det påvirkes av veldig mye; aktivitet, hva vi spiser og drikker, følelser, sykdom, stress, reiser, søvn, medisiner, hormoner.

Noe vi kan kontrollere bedre enn noe annet er hva vi velger å spise. I 1969 fikk jeg type 1 diabetes, 9 år gammel, etterflugt av et 3 ukers opphold på sykehus. Den gang var det sykepleiere med stive hodeplagg og strenge blikk, 4 manns rom og nesten ikke besøk.

Det sterkeste minnet er lørdagsgodtet. Når de andre jentene på rommet fikk sjokolade og pastiller fikk jeg en halv slangeagurk. Jeg skjønte allerede da at mye ville endre seg for meg. Appelsin forbinder jeg den dag i dag med sprøytestikk fordi i den lærte jeg å sette sprøyter.

I et møte med lege før utskrivelse ble mine foreldre fortalt at jeg kanskje ville oppnå å bli 40 år.

De anbefalte ikke å stifte familie og få barn. Jeg reiste hjem med streng diett. En liten kjøkkenvekt var alltid med, samme hvor vi skulle, da all mat ble nøye veid.

Det eneste jeg selv kunne kontrollere den gang var sukker i urinen med urinstix. Det var glassprøyter som måtte kokes, og lange tykke nåler ble ikke byttet ut før de nesten ikke gikk gjennom huden. Jeg er så glad for at ingen trenger å oppleve dette i dag.

Diabetesprodukter fantes ikke og sukker var tabu. Når blodsukkerapparatene ble tilgjengelige ble jeg raskt bevisst mine store blodsukkersvingninger og hadde ofte høye verdier.

Insulinpennen gjør sitt inntog

Etterhvert kom insulinpenner og da skjedde det store forandringer, også når det gjaldt kostholdsanbefalinger:

Spis hva du vil, sett nok insulin

Det ble nærmest fritt fram. Diabetikere lærer om karbohydrater på kurs, hvor mye insulin som skal settes til både vafler med brunost og smågodt.

Når jeg tar dette opp med helsepersonell innrømmer de at blodsukkeret er enklere å regulere med mindre karbohydrater, men det er viktig at vi ikke føler oss annerledes, sier de.

Jeg mener ikke at sukker aldri skal inntas, men jeg oppfordrer alle til å spise mindre raske karbohydrater. Jeg fulgte rådene jeg fikk i mange år før jeg ble “ulydig”.

Ulydighet” var helt nødvendig for meg da rådene nesten tok livet fra meg. Vi har blitt flere “ulydige diabetikere” etterhvert.

Vigdis fulgte kostholdsrådene hun fikk i mange år før hun gikk egne veier. Dette var helt nødvendig da rådene nesten tok livet fra henne.

Vigdis fulgte kostholdsrådene hun fikk i mange år før hun gikk egne veier. Dette var helt nødvendig da rådene hun fikk nesten tok livet fra henne.

Komplikasjoner ved diabetes

Diabetes kan gi en mengde komplikasjoner. Jeg har hatt mesteparten, som sår på bena som ikke ville gro. Det har vært så ille at det har vært risiko for amputasjon.

Jeg hadde øye- problemer med risiko for blindhet. I tillegg kom revmatiske smerter, hodepine og humørsvingninger. Samtidig ble jeg tykkere og tykkere, selv om jeg gjorde mitt beste for å ikke gå opp i vekt.

I desember 2020 fikk jeg et massivt hjerteinfarkt. Jeg er overbevist om at det er resultat etter mange år med svingende blodsukker.

Etter et ankelbrudd utviklet jeg charcots fot. En sjelden skade og deformitet som utvikler seg over måneder og år. Mangeårig nevropati førte til nedsatt følelse og tretthetsbrudd.

Vigdis har opplevd mange alvorlige komplikasjoner av diabetes type 1, som fotsår som ikke ville gro med fare for amputasjon, hjerteinfarkt, nedsatt syn med fare for blindhet, overvekt, revmatiske smerter, hodepine og humørsvingninger.

Vigdis har opplevd mange alvorlige komplikasjoner av diabetes type 1, som fotsår som ikke ville gro med fare for amputasjon, hjerteinfarkt, nedsatt syn med fare for blindhet, overvekt, revmatiske smerter, hodepine og humørsvingninger.

Tøffe år med fare for amputasjon

På grunn av dårlig følelse i bena kunne jeg tråkke på en tegnestift uten å merke noe, blodflekkene viste meg at noe hadde skjedd. En gips- støvel har vært brukt til og fra i 20 år for å avlaste og forhindre at foten synker ytterligere sammen.

Uten avlastning er faren for amputasjon stor. Støvelen fikk jeg etterhvert beskjed om at jeg måtte bruke resten av livet.

I tre år satt jeg i godstolen og ventet på amputasjon. På grunn av massive sår oppover foten ville de vente med amputasjon til sårene grodde.

Jeg er takknemlig for nydelig utsikt over Mjøsa da dagene ble både lange og ensomme.

Et spørsmål som stadig kom til meg var; «hvorfor gror ikke sårene mine?» Jeg
fulgte jo alle rådene jeg fikk men ble jo bare sykere og stadig mer inaktiv.

Støvelen fikk Vigdis beskjed om at hun måtte bruke resten av livet. I tre år satt hun i godstolen og ventet på amputasjon.

Støvelen fikk Vigdis beskjed om at hun måtte bruke resten av livet. I tre år satt hun i godstolen og ventet på amputasjon.

Vendepunktet

I 2003 kom mitt vendepunkt. Jeg satt med et ukeblad i hendene og der var det en artikkel om lavkarbo kosthold skrevet av Fedon Lindberg. Jeg fulgte magefølelsen, bestilte time i Oslo og fikk da kunnskap om hvor viktig kostholdet var i forhold til blodsukkerbalansen.

Jeg var en stor brød-elsker, men skjønte raskt at dette var en av flere ting jeg måtte velge bort fra mitt kosthold. Brød, poteter, pasta og ris var ikke lenger å se på
min tallerken.

I starten var det mye salater, rent kjøtt og fisk. 17 kilo forsvant, energien kom tilbake og betennelsene i kroppen ble stadig redusert.

Med mine gode resultater startet jeg kurs for Dr. Lindbergs klinikk for å motivere andre til endring. Den gang ble det anbefalt en del belgfrukter. Jeg inntok også litt frukt da det alltid har vært min “kosemat”.

Blodsukkeret hadde fortsatt svingninger og fortsatt var jeg utsatt for sår. Et lite sandkorn i skoen fra stranden og opp til hotellet resulterte i sår, som igjen førte til  blodforgiftning. To år senere fikk jeg ny blodforgiftning, en stortå måtte amputeres.

Ketogen kost

Skulle jeg godta at dette var livet jeg skulle leve? Jeg leste om ketogen kost. Jeg merket meg at det flere steder ble frarådet å leve ketogent for en type 1 diabetiker. Med insulinpumpe som varslet høyt og lavt blodsukker i tillegg til sensor valgte jeg likevel å forsøke.

Jeg ble samtidig innvilget ny pumpe som stopper ved lavt og setter ekstra insulin ved høye verdier. Dette har gjort en stor endring for meg.

Med de nyeste verktøyene og tilnærmet ketogent kosthold ble dagene mye bedre. Jeg tenker det handler mye om å bli kjent med sin egen kropp. Vi er alle forskjellige. For meg er det tiden før og etter.

Jeg spiser i dag stort sett under 20 gram karbohydrater per dag. Bonusen er stabilt blodsukker uten følinger og store svingninger. Mitt mål er å holde meg så frisk som mulig så lenge som mulig og unngå flere senskader.

Ved å spise tilnærmet ketogent er blodsukkeret enklere å stabilisere, behovet for insulin redusert og i tillegg reduseres betennelser i kroppen.

Det er umulig for meg å oppnå samme resultater med helsemyndighetenes kostholdsråd. Ved sykdom må vi med diabetes øke insulindosene og være ekstra på vakt om blodsukkeret stiger over 10.

Jeg merker meg at flere er redd for ketoacidose ved et ketogent kosthold. Den vanligste årsaken til ketoacidose er at kroppen får tilført for lite insulin. Sørg for å ha et  normalt, stabilt blodsukker og lytt til kroppen. Ved høye blodsukkerverdier, feber, magevondt, kvalme, oppkast og energiløshet søk lege.

I mitt liv som diabetiker gjennom 54 år har jeg aldri opplevd ketoacidose.

Jeg har vært mye syk med høye verdier over lang tid, men alltid sørget for aktivt insulin og hyppig måling av blodsukker. Jeg kommer alltid til å leve strengt  lavkarbo/ketogent.

Fantastiske helsegevinster og avlyst amputasjon

Jeg oppnår ikke den store vektnedgangen, men helsegevinstene er fantastiske, det er det viktigste for meg. God helse gir god livskvalitet, et gladere liv og større frihet. Det fantastiske er at jeg i dag er fri for sår. Amputasjonen ble avlyst.

I dag kjenner jeg de minste brødsmulene på gulvet og har ingen smerter grunnet nevropati. Det er aldri for seint og mye kan reverseres. Jeg er et levende bevis på det!

Både sykepleier og lege som har fulgt meg i mange år er imponert over mine resultater. De er enige i at stabilt blodsukker er nøkkelen til suksess.

De har aldri hatt
flere diabetespasienter med sår-problematikk enn i dag, mange ender med amputasjon. Minst en diabetiker amputeres daglig.

Tenk alt vi kan spare både pasienter og myndigheter for ved å ta gode og forebyggende valg. Vi har alle ansvar for eget liv og helse. Den viktigste jobben til en diabetiker er å tilstrebe normale blodsukkerverdier for å forebygge komplikasjoner.

Vigdis har gjort skam på alt som ble fortalt henne, som at hun ikke skulle bli gammel, ikke få barn, ikke gå med sko. I dag er hun 62 år, har to voksne barn og to barnebarn og ser frem til vår og sommer med aktivitet i to sko.

Vigdis har gjort skam på alt som ble fortalt henne, som at hun ikke skulle bli gammel, ikke få barn, ikke gå med sko. I dag er hun 62 år, har to voksne barn og to barnebarn og ser frem til vår og sommer med aktivitet i to sko.

Oppskrifter

Kanskje du som meg har et vanskelig regulerbart blodsukker? Jeg er overbevist om at kostholdet har alt å si for stabile verdier. Oppskriftene til omhelse.no er et flott verktøy, spesielt for oss diabetikere. Vi har full oversikt over karbohydratinnholdet.

Jeg benytter meg av oppskriftene til kostplanen Keto1200. Ikke hør på hva alle andre måtte si eller mene, sett deg i førersetet og ta valg som er til det beste for deg. Det du risikerer er å få det bedre, bli en bedre utgave av deg selv. Kan jeg, kan du!

Jeg har gjort skam på alt som ble fortalt meg. Ikke bli gammel, ikke få barn, ikke gå med sko. I dag er jeg 62 år. Har to voksne barn og to barnebarn. Ser frem til vår og sommer med aktivitet i to sko.

Jeg har i mange år hatt en bok i magen og venter nå spent på tilbakemelding fra forlag. Jeg ser det som min livsoppgave å spre budskapet for å motivere andre til endring. Kurs og foredrag skreddersys. I tillegg har jeg arrangert flere helsereiser i inn og utland. Jeg veileder gjerne diabetikere som er motivert for endring.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Start typing and press Enter to search