Gresk brød med spinat og fetaost

Gresk lavkarbo brød med spinat og fetaost er et skikkelig smaksrikt brød som kan minne om focaccia. Brødet er fylt med spinat, hvitløk, oliven og fetaost. Dette gir en fantastisk smakseksplosjon i munnen. Her er det bare å glede seg!

Deigen er basert på fathead-deig. Men det er gjort noen tilpasninger slik at deigen skal bli lettere å jobbe med.

Vi ønsker å forklare en del av kjemien bak ett par av ingrediensene, slik at det er forståelig hvorfor enkelte ingredienser er inkludert i denne oppskriften. Dette er informasjon til de spesielt interesserte.

Tørrgjær brukes i denne oppskriften fordi det både gir smak til deigen og fordi det faktisk bidrar til en ørliten heving. Hevingen skjer i kombinasjon med eplecider eddik. Syren i eplecider eddik fungerer som en aktivator for gjæren, og bidrar til at gjæren danner karbondioksin slik at deigen hever.

Xanthan gum  er en ingrediens som høres verre ut enn den er. Dette er et pulver som er laget av gjæret mais. Xanthan gum er faktisk et rent fiberprodukt, som betyr at det ikke inneholder noen karbohydrater. Fiber går nemlig gjennom tarmen uten at kroppen trekker næringsstoffene fra fibrene opp. Fiber er svært gunstig for tarmen og gir næring til tarmbakteriene. Xanthan gum er derfor helt ufarlig og bidrar til å binde væske i deigen, slik at den blir smidig og saftig. Xanthan gum fungerer derfor som en god erstatter for gluten, og har noen av de samme egenskapene, slik at gassen som gjæren danner blir fanget i deigen.

Dette er grunnen for at du finner gjær, eddik og xanthan gum i denne oppskriften. For å gjøre dette enda enklere, kan du faktisk la være å tilsette både xanthan gum og gjær. Dersom du utelater disse ingrediensene trenger du bare ett egg i oppskriften. Du vil fremdeles få et godt lavkarbo brød.

Ønsker du flere lavkarbo oppskrifter finner du det her. 

  • Antall brød: 2
  • Tid: 40 min
  • Nivå: Lett
Ingredienser bunn
  • 160 gram revet mozzarellaost
  • 70 gram kremost
  • 120 gram mandelmel
  • 1 ss tørrgjær
  • 2 ts xanthangum (fås kjøpt på helsekostforretning)
  • 1 ts bakepulver
  • 0.5 ts salt
  • 1 ts eplecider eddik
  • 2 egg
Ingredienser fyll
  • 4 ss creme fraiche
  • 1 hvitløksfedd finhakket
  • 0.5 ts salt
  • 1 blokk fryst spinat, tilsvarer ca. 4 ss (evt. to never fersk spinat)
  • 5-6 grønne oliven, i skiver
  • 4 ss fetaost i olje (kjøp gjerne fetaost med oliven)
Fremgangsmåte 
  1. Sett ovnen på over og undervarme på 210 grader.
  2. Mozzarella og kremost skal smeltes sammen. Du kan enten gjøre dette i en kjele eller i mikrobølgeovn.
  3. Bruker du mikro legger du osten i en bolle og setter dette på maks varme i 1 minutt. Ta ut blandingen og rør godt. Sett inn i mikroen i ytterligere 30 sekunder. Når all osten er flytende er den klar.
  4. Bruker du kjele blander du osten og varmer den på medium varme mens du rører. Når osten er smeltet er den ferdig.
  5. Finn frem en bakebolle, tilsett mandelmel, tørrgjær, bakepulver, salt og xanthan gum. Bland dette godt sammen.
  6. Tilsett egg, osteblandingen og eplecider eddik i bakebollen med det tørre. Rør godt med en miksmaster med spiralender. Bland til en fast deig. Deigen skal være litt mer klissete enn en hvetedeig.
  7. La deigen hvile mens du lager fyllet.
  8. Bland creme fraiche med finhakket hvitløk, salt og spinat. Hakk fetaost og oliven.
  9. Del deigen i 3 emner, dersom du ønsker å lage to brød. Det tredje emnet skal brukes til å legges over fyllet.
  10. Legg det ene emnet med deig mellom to bakepapir og kjevle den til pizzabunn tykkelse.
  11. Fjern forsiktig bakepapiret fra toppen. Gjør det samme med det andre emne med deig. Vær obs på at deigen kan klebre seg litt til bakepapiret. Dersom dette gjør det vanskelig å jobbe med deigen kan du smøre litt olje på bakepapiret. Da slipper deigen lettere.
  12. Rull kanten litt opp på siden av begge bunnene. Du kan bruke olje på hendene dersom deigen er klissete.
  13. Gjør det samme med deig emnet nummer tre. Del deigen i lange stimler med ca. 2 cm bredde. Dette skal du bruke til å legge over bunnen etter at fyllet er smurt utover.
  14. Smør fyllet ut over begge bunnene. Dryss over hakket oliven og fetaost.
  15. Bruk en stekespade til å flytte de lange deigstrimlene over fyllet. Legg de slik at kanten treffer deigen i ytterkant av bunnen. Trykk deigen forsiktig sammen i kanten. Legg gjerne et kryssmønster. Du skal ikke dekke alt fyllet.
  16. Pensle deigen som synes med oljen fra fetaosten.
  17. Stekes midt i ovnen i ca. 15 minutter. Følg med underveis og ta de ut når de er gylden.
  18. Gresk lavkarbo brød med spinat og fetaost passer perfekt til en god supper eller som et nydelig brød på tapasbordet.
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search