Hva er lekk tarm, og kan lekk tarm repareres?

Dette er en artikkelserie om autoimmune sykdommer:

  1. Hva er autoimmune sykdommer
  2. Livsstil påvirker genene våre
  3. Kan vi skru av betennelsesgener?
  4. Hva er lekk tarm, og kan lekk tarm repareres med kostholdendring? (denne artikkelen)
  5. Immuntriggere ved autoimmun sykdom

Hva er lekk tarm?

For at næringsstoffene i maten skal kunne passere fra tarmen til blodet, må de brytes ned til sine minste enheter som er aminosyrer, fettsyrer og enkle sukkerarter.

Tarmcellene transporterer næring fra tarmen til blodet og fungerer i tillegg som dørvakter som nekter alt annet å komme inn. Tarmcellene utgjør altså en sentral del av barrieren som hindrer fremmede stoffer og mikroorganismer fra å komme inn i kroppen vår.

Når tarmcellene utsettes for én eller flere ødeleggende faktorer, kan tarmslimhinnen bli skadet på flere ulike måter. I første omgang er det bindingen mellom cellene som løsner, og større molekyler vil kunne ta snarveien mellom cellene og inn i blodbanen. Det er dette som kalles lekk tarm. Et økende antall mennesker har lekk tarm, men bare de færreste vet at de har det.

Symptomer på lekk tarm

Lekk tarm kan blant annet gi følgende symptomer og funn:

 • Oppblåsthet
 • Fordøyelsesproblemer
 • Matoverfølsomhet
 • Ledd- og muskelsmerter
 • Kviser
 • Energitap og tretthet
 • Redusert konsentrasjon og hukommelse
 • Hodepine
 • Autoimmune sykdommer

Lekk tarm en forutsetning for autoimmune sykdommer?

Noen forskere mener at lekk tarm er en av forutsetningene for at mat kan forårsake autoimmune sykdommer, i tillegg til at man må være genetisk disponert for det, og dessuten bli utsatt for en trigger. Lekk tarm kan forårsakes av mat som kroppen vår ikke tåler, og ulike andre faktorer i våre omgivelser.

Lekk tarm er til stede ved alle autoimmune sykdommer som er blitt testet. Dersom du har en autoimmun sykdom, er med andre ord sannsynligheten veldig høy for at du også har lekk tarm.

Holde tarmen frisk og sunn

Heldigvis kan du selv bidra til å holde tarmen frisk og sunn. Har du en normal tarmbarriere, vil du sannsynligvis ikke få noen autoimmun sykdom selv om du er genetisk disponert eller utsettes for utløsende faktorer.

Da skjønner du kanskje hvor viktig det er å ikke spise mat som skader tarmslimhinnen og endrer bakteriefloraen i tarmen din i negativ retning.

Hvordan bli frisk fra lekk tarm

For å kunne bli frisk må du tilføre kroppen de næringsstoffene den trenger, og fjerne faktorer som skader tarmen og trigger immunforsvaret.

Under gunstige forhold har kroppen din en enorm evne til selvhelbredelse. Det kan ta tid, men om du klarer å endre kostholdet, vil du få bedre helse og kan slippe å bruke så mange medisiner.

Matintoleransetest gir deg svarene du trenger

For å få kunnskap om hvilke matvarer du ikke tåler anbefaler jeg en matintoleransetest or eksempel på Lab1. Matvarer som oftest er årsak til lekk tarm er korn- og melkeprodukter.

Maten din bør være renest mulig, gjerne mye økologisk og vilt. Innta minst mulig alkohol og bare medikamenter som er helt nødvendig.

Artikkelforfatterens pasienter har veldig god erfaring med daglig inntak av kjøttkraft.

Stressmestring og nok søvn og hvile

Siden kroppen din vil bruke mye energi på reparasjonsarbeid, er det viktig at du får rikelig med søvn og hvile. Stressmestring er også av stor betydning.

For mange bidrar moderat mosjon eller turer i skog og mark til å redusere stress, mens løsningen for andre kan være yoga, meditasjon eller gode samtaler med nære personer. Bruk produkter med minst mulig giftstoffer i vaskemidler og kroppspleieprodukter.

Behandling

Ved lekk tarm blir ofte opptak av næringsstoffer redusert. Mange av mine pasienter har lave nivåer av vitaminer og mineraler, og basert på blodprøvetestene anbefaler jeg dem spesielt næringsrike matvarer og kosttilskudd. Mange har veldig god erfaring med daglig inntak av kjøttkraft. Den kan drikkes og brukes i supper og sauser.

Dette er en artikkelserie:

  1. Hva er autoimmune sykdommer
  2. Livsstil påvirker genene våre
  3. Kan vi skru av betennelsesgener?
  4. Hva er lekk tarm, og kan lekk tarm repareres med kostholdendring? (denne artikkelen)
  5. Immuntriggere ved autoimmun sykdom

Bestill time hos Dr. Hexebergs klinikk

Du kan bestille time direkte hos Dr. Hexebergs klinikk. Da kan du få konsultasjon på telefon eller ved oppmøte.

Klikk her for timebestilling hos Dr. hexebergs klinikk

Les mer om temaet i boken «Nytt blikk på autoimmun sykdom» av Sofie og Erik hexeberg.

Den kan du kjøpe via denne linken.

Viser 2 kommentarer
 • Marylen Sundfær
  Svar

  Takk for lærerike artikler og gode oppskrifter. Jeg har fått tatt test hos Lab1 og jeg tåler bla ikke kumelk og egg. De aller fleste oppskrifter inneholder en eller begge disse ingrediensene. Kan dere anbefalt oppskrifter uten egg og kumelk?

  • Stina Nilsen
   Svar

   Hei, Du finner alle våre oppskrifter uten egg og melk her: https://omhelse.no/alle-vare-lavkarbo-oppskrifter/ Du kan dessverre ikke velge egg og melk samtidig, men du kan leite i hver kategori og se om du finner noe som passer for deg 🙂
   Mange av våre oppskrifter kan gjøres melkefri dersom du erstatter fløte med alpro cooking eller kokosmelk.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Start typing and press Enter to search