Hva er keto-dietten?

Hva er egentlig keto-dietten, eller ketogent kosthold?

Keto-dietten, eller ketogen kost, er et kosthold med lite karbohydrater, moderat med proteiner og økte mengder fett. Noen kaller dette for en diett, mens andre foretrekker å se på det som en livsstil der man spiser den maten som man er genetisk tilpasset å spise.

Den såkalte keto-dietten kan bidra til at kroppen din forbrenner fett mer effektivt. Dette er en av grunnene til at kostholdet kan være effektivt for vektnedgang.

Keto-dietten og sykdommer

Mange studier viser også at dette kostholdet har en rekke andre positive effekter på helsen. Blant annet ved diabetes type 1, diabetes type 2, sultfølelse, metabolsk syndrom og epilepsi (1,2,3).

Studier har også vist lovende resultater for en rekke andre sykdommer som alzheimer (1). Keto-dietten anbefales av flere og flere leger og andre helsearbeidere.

Det finnes også mange andre fordeler med ketogent kosthold: 10 fordeler ved ketogent kosthold.

Hvor mye karbohydrater spiser man ved ketogen kost?

Det er vanlig at man spiser under 20-50 gram karbohydrater per dag ved ketogent kosthold. Studier har vist at mange mennesker kan holde kroppen i en tilstand av ketose med inntak opp til 50 gram karbohydrater per dag, mens andre må begrense inntaket til 20 gram per dag.

Dersom du holder deg under 20 gram karbohydrater per dag, vil de fleste være i en tilstand av ketose. En enkel måte å prøve ut ketogent kosthold på er å kjøpe en kostplan med handlelister og oppskrifter:

omlavkarbo.no finner du kostplaner med blant annet smakfulle oppskrifter, handlelister, måltidsplaner for ketogent kosthold.

Hva er ketose?

Ketose er en ufarlig metabolsk tilstand der kroppen din bruker fett som primær energikilde, i stedet for karbohydrater, som er det mest vanlige.

Kroppen kommer i en tilstand av ketose når du reduserer inntak av karbohydrater kraftig. Dette fører til at kroppen får lite tilgang på glukose, som er hovedkilden til energi for cellene i kroppen.

Kroppen begynner da å bruke ketonlegemer som energi. Mange tror at hjernen trenger sukker tilført gjennom kostholdet. Det er feil. Hjernen lever effektivt på ketonlegemer.

Som nevnt reduserer man inntak av karbohydrater til mellom 20 og 50 gram per dag for å komme i ketose. Hvor mye kroppen din tåler av karbohydrater, mens den fremdeles er i ketose, er individuelt.

Vi anbefaler å ligge under 20 gram karbohydrater per dag for å være sikker på å komme i ketose. Ved å bruke en kostplan fra omlavkarbo.no er du sikret å komme i ketose.

Keto-dietten, eller ketogent kosthold, består gjerne av ca 5% karbohydrater, 25% proteiner og 70% fett.

Keto-dietten, eller ketogent kosthold, består gjerne av ca 5% karbohydrater, 25% proteiner og 70% fett.

Slik kommer du i ketose

I den såkalte keto-dietten erstatter du brød, ris, pasta og stivelse med grønnsaker, fisk, kjøtt, nøtter, sunne oljer og fett. Du kan også spise en del bær og noen velger å spise enkelte frukter.

Dersom du inntar altfor store mengder protein vil proteinet konverteres til glukose (blodsukker), noe som vil motvirke ketose (4) og gi økt insulinproduksjon og fettlagring.

Periodisk faste kan også bidra til at kroppen din kommer raskere i ketose. Det finnes mange forskjellige former for periodisk faste. En metode vi anbefaler som er satt opp i våre kostplaner er 16:8 faste.

Det betyr at du spiser alle dine måltider innenfor et vindu på åtte timer, for deretter å gå minst 16 timer uten mat/kalorier. Da kan du drikke vann, te og kaffe, men ingenting som inneholder kalorier (som fløte i kaffen etc.).

Det er mulig å måle om man er i ketose, men det er ikke nødvendig dersom du følger et strengt opplegg, som kostplan fra omlavkarbo.no.

Du kan også gjennomføre et ketogent kosthold på egen hånd. Da sørger du for at du spiser maks omtrent 20 gram karbohydrater per dag, holder deg unna fett-reduserte produkter og velger sunn og naturlig mat, som grønnsaker som vokser over jorden, rent kjøtt (økologisk og vilt er det beste), sjømat og enkelte bær.

Ønsker du å lære mer og komme i gang med et sunt kosthold?

Da anbefaler vi følgende ressurser:

  1. Nyhetsbrevet fra omhelse.no. Her får du gratis oppstartsguide, lavkarbo ukemeny med middager, artikler og tilgang til en rekke ressurser. Du får også 10% rabatt på ditt første kjøp av kostplan eller oppskriftshefter fra omlavkarbo.no.
  2. På omhelse.no finner du også over 400 lavkarbo oppskrifter som du kan teste ut.
  3. Kostplan fra Omhelse.no, utviklet av legene Hexeberg og sykepleierne i Omhelse.no: Våre kostplaner finner du her.
  4. Den nye boken fra Sofie og Erik Hexeberg: Nytt blikk på kolesterol
  5. Andre bøker om karbohydratredusert kosthold: https://cappelendamm.no/

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Start typing and press Enter to search