Publisert: Søndag 18.08.24
Hvordan får man en sunnere livsstil?
La oss se litt på hva som kan være nyttig å ha i matpakken når du spiser lavkarbo eller ketogent. Men først litt om Keto Kickoff 2024 og det å endre livsstil. Dette kan være en stor utfordring, spesielt når man står alene i prosessen. Mange av oss har et ønske om å spise sunnere og leve et mer aktivt liv, men det kan være vanskelig å vite hvor man skal starte.
Det er her en godt planlagt kostplan kan være til stor hjelp. Med klare retningslinjer og en strukturert tilnærming kan man gradvis gjøre de nødvendige endringene for å oppnå en sunnere hverdag.
Vi har utviklet kostplaner som er spesielt tilpasset en sunn livsstil, der fokuset er på å utelate raske karbohydrater og i stedet prioritere rene og naturlige råvarer. Kostplanene er utviklet for å gjøre overgangen til et sunnere kosthold så enkel som mulig, samtidig som den gir kroppen den næringen den trenger for å fungere optimalt.
Sunne matpakketips
La oss se litt på lavkarbo og keto i matpakken. Interessen for matpakker har økt de siste årene, og mange legger ned mer innsats for å spise sunt. Selv om det kan være fristende å holde seg til den samme matpakken hver dag, er det helsefremmende å variere kostholdet. En variert matpakke bidrar til et bredere spekter av næringsstoffer og gjør lunsjen mer spennende.
Du finner et variert register av matpakkeoppskrifter i våre kostplaner. Under her finner du også flere oppskrifter som passer fint i matpakken.
Her er noen tips til en sunn og variert matpakke:
- Prøv forskjellige typer lavkarbo brød laget av fiber og frø, og kombiner med et variert utvalg av pålegg og grønnsaker.
- Gresk eller tyrkisk yoghurt med hjemmelaget granola og bær kan være et smakfullt og næringsrikt valg.
- Lag eggerøre med en side av avokado og grønnsaker for en proteinrik lunsj.
- Fiskekaker eller karbonader med grønnsaker gir en god balanse mellom proteiner og vitaminer.
- Hjemmelaget suppe av grønnsaker er en mettende og næringsrik lunsj.
- Salater med egg, kylling, avokado og nøtter i ulike sammensetninger er sunt og godt.
- Har du rester etter middagen har du et godt utgangspunkt for en mettende lunsj.
Se i listen under for eksempler på oppskrifter på brød, knekkebrød, grøt, granola etc. du kan ta med i matpakken.
Oppskrifter som passer til matpakken
Lavkarbo nøttegranola
Pin VurderingNæringsinnhold (pr porsjon/enhet/skive/rundstykke)
Oppskrift av omhelse.no
Ingredienser
- 120 g mandler
- 100 g valnøtter
- 50 g gresskarkjerner
- 50 g sesamfrø
- 3 ss kokosolje
- 2 ss Sukrin gold
- 1 ts kanel
- 1 klype salt
Fremgangsmåte
- Sett stekeovnen på over- og undervarme på 180 grader.
- Bruk en morter eller kjevle til å hakke mandler, valnøtter og gresskarkjerner til ønsket størrelse. Eller pulser et par runder i en foodprosessor.
- I en separat bolle, bland sammen smeltet kokosolje, sukrin gold, kanel og salt.
- Bland inn nøtter og frø. Rør godt til alt er jevnt fordelt.
- Fordel blandingen på et stekebrett med bakepapir eller i en airfryer.
- Stek på midterste rille i stekeovnen i 20-25 minutter, frem til granolaen er gylden og sprø. Rør om halvveis i tiden. Stek alternativt i airfryer på 180 grader i ca. 10 minutter. Sjekk granolaen underveis for å sikre at den er sprø og gylden.
- Avkjøl helt. Oppbevar i en lufttett beholder.
Lavkarbo avokadosalat med syltet rødløk
Pin VurderingNæringsinnhold (pr porsjon/enhet/skive/rundstykke)
Oppskrift av omhelse.no
Ingredienser
Vinaigrette
- 25 g Fun light appelsinsaft konsentrat
- 15 g olivenolje
- 15 g hvitvinseddik
- 5 g balsamicoeddik
- 0,5 ts salt
- 1 klype pepper
Salat
- 2 egg
- 100 g romano salat mix, eller en annen grønn salat
- 0,25 agurk
- 0,25 gul paprika
- 1 stor avokado
- 40 g fetaost i blokk
- Syltet rødløk
- Chiliflak
Karamelliserte valnøtter
- 25 g valnøtter
- 1 ss Sukrin gold
- 0,5 ts salt
Fremgangsmåte
- Bland sammen alle ingrediensene til vinaigretten i en skål.
- Kok egg i ca. 7-8 minutter, slik at de blir hardkokt.
- Stek valnøttene i en tørr stekepanne sammen med salt og Sukrin gold. Stek til nøttene får farge og søtningen har smeltet rundt nøttene.
- Bland vinaigretten godt sammen med den ferdig kuttede romanosalaten. Dander salaten i serveringsskåler.
- Kutt agurk og paprika i små terninger og bland inn i salaten.
- Del avokadoen i to, fjern steinen og ta kjøttet ut av skallet. Kutt avokadokjøttet i tynne skiver og legg over salaten.
- Rens eggene og del i en eggedeler eller med en kniv. Legg over salaten.
- Smuldre fetaosten over salaten. Topp med karamelliserte valnøtter, syltet rødløk og chiliflak etter ønske.
Lavkarbo frokostmuffins
Pin VurderingNæringsinnhold (pr porsjon/enhet/skive/rundstykke)
Oppskrift av omhelse.no
Ingredienser
- 200 g cottage cheese
- 30 g revet ost
- 2 egg
- Salt og pepper etter smak
Topping
- 4 cherrytomater
- 2 ss gresskarkjerner
Fremgangsmåte
- Forvarm stekeovnen til 170 grader over- og undervarme.
- Bruk en ildfast- eller silikonlaget form og pensle bunnen med olje.
- Kjør sammen alle ingrediensene i en blender eller stavmikser til det er jevnt og godt blandet. Fordel røren jevnt i formen. Topp med skivede cherrytomater og gresskarkjerner.
- Stek midt i stekeovnen i ca. 25 minutter.
- TIPS! Dersom du ønsker muffinsene ekstra crunchy kan du steke de i en airfryer et par minutter på 200 grader før servering.
Lavkarbo knekkebrød (glutenfritt)
Pin VurderingNæringsinnhold (pr porsjon/enhet/skive/rundstykke)
Oppskrift av omhelse.no
Ingredienser
- 3 egg
- 3 dl sesamfrø
- 1 dl linfrø
- 1 dl solsikkekjerner
- 75 g revet ost (kan utelates)
- 0.5 ts salt
Fremgangsmåte
- Sett stekeovnen på over- og undervarme på 220 grader.
- Bland alle ingrediensene i en bakebolle.
- Bre blandingen utover et bakebrett med bakepapir. Bruk en slikkepott til å få en jevn og fin spredning av røren.
- Stekes på midterste rille i 15 minutter. Følg med, så de ikke svir seg.
- Kutt knekkebrødene med et pizzahjul med en gang du tar bakebrettet ut av ovnen. Kutt de i den størrelsen du ønsker.
- La knekkebrødene avkjøle seg på rist. Når de er avkjølt kan de oppbevares i en boks på kjøkkenbenken.
Steinalderbrød (glutenfritt)
Pin VurderingNæringsinnhold (pr porsjon/enhet/skive/rundstykke)
Oppskrift av omhelse.no
Ingredienser
- 1 neve miks av friske urter (kan utelates)
- 1 dl olivenolje evt. en annen olje
- 6 egg
- 120 g valnøtter
- 120 g mandler
- 120 g linfrø
- 120 g sesamfrø
- 120 g gresskarkjerner
- 120 g solsikkekjerner
- 1 ts salt
- 75 g revet ost til topping (kan utelates)
Fremgangsmåte
- Sett ovnen på over- og undervarme på 175 grader.
- Lag urteolje ved å stavmikse urter og olje.
- Bland alle ingrediensene i en bakebolle. Frø og nøtter kan enten være hele eller kjøres noen runder i en foodprosessor.
- Hell innholdet i en bakepapirkledd brødform.
- Strø over revet ost, dersom du ønsker det.
- Stekes på midterste rille i ovnen i 50 minutter.
- Avkjøl brødet på rist.
Kommentar
Lavkarbo rømmebriks (glutenfritt)
Pin VurderingNæringsinnhold (pr porsjon/enhet/skive/rundstykke)
Oppskrift av omhelse.no
Ingredienser
- 6 egg
- 200 g seterrømme eller creme fraiche
- 75 g mandelmel (ikke fettredusert)
- 1 pakke Eldorado frømiks (én pakke tilsvarer 300 gram frø)
- 20 g fiberhusk (psyllium)
- 3 ts bakepulver
- 1 ss Sukrin gold (kan utelates)
- 1 ts salt
Fremgangsmåte
- Sett stekeovnen på over- og undervarme på 200 grader.
- Bland alle ingrediensene godt sammen i en bakebolle. Bland til du ser at massen tykner.
- Dekk et bakebrett med bakepapir før du heller røren i formen. Bruk en slikkepott til å fordele røren jevnt utover hele brettet.
- Stek på midterste rille i ovnen i ca. 25 minutter.
- Del i ruter med pizzahjul og avkjøl på rist.
- Oppbevares i en plastpose på kjøkkenbenken i noen dager eller i frys for lengre holdbarhet.
Kommentar
Lavkarbo ostelapper (glutenfritt)
Pin VurderingNæringsinnhold (pr porsjon/enhet/skive/rundstykke)
Oppskrift av omhelse.no
Ingredienser
- 4 egg
- 125 g revet mozzarella eller annen ost
- 50 g seterrømme eller creme fraiche
- 3 ts Fiberhusk (psyllium)
- 1 ts bakepulver
- 0,5 ts salt
- Evt. valmuefrø til topping
Fremgangsmåte
- Sett stekeovnen på over- og undervarme på 200 grader.
- Bland sammen alle ingrediensene i en bolle. La røren hvile i ca. 5 min, slik at den tykner.
- Legg bakepapir på et bakebrett. Fordel røren i sirkler på brettet. 2 ss er nok til én lapp.
- Strø over valmuefrø eller annen topping.
- Stek på midterste rille i ovnen i ca. 15 min, til de er gylden.
Omelett bakt i ovnen med chorizo
Pin VurderingNæringsinnhold (pr porsjon/enhet/skive/rundstykke)
Oppskrift av omhelse.no
Ingredienser
- 30 g chorizopølse (eller baconterninger)
- 0,25 rød paprika
- 1 vårløk
- 4 egg
- 2 ss creme fraiche
- 2 ss kaldt vann
- 0,5 ts tørket dill
- 1 klype chilipulver
- Salt og pepper
- Olivenolje
- 60 g revet ost
- 2 ss fetaost
Fremgangsmåte
- Sett stekeovnen på 200 grader over- og undervarme.
- Kuttet chorizo, paprika og vårløk i små biter.
- Pisk sammen egg, creme fraiche, vann. dill, chilipulver, salt og pepper. Rør inn chorizo, paprika og vårløk.
- Smør en liten ildfast form med olje og hell blandingen i formen. Strø over revet ost og fetaost.
- Stek midt i stekeovnen i ca. 20 minutter, til den er gyllen og gjennomstekt.
Lavkarbo nøttegrøt med chiafrø
Pin VurderingNæringsinnhold (pr porsjon/enhet/skive/rundstykke)
Oppskrift av omhelse.no
Ingredienser
- 2 dl vann evt. plantemelk uten sukker
- 2 ss chiafrø
- 2 ss mandelmel
- 2 ss hakkede valnøtter
- 1 ts avfettet linfrømel
- 0,5-1 ts foretrukket søtning (kan utelates)
- 1 klype salt
Forslag til topping
- Meierismør
- Kanel
- Sukrin gold
Fremgangsmåte
- Bland alle ingrediensene til grøten i en kjele og kok opp. La koke et par minutter, til grøten tykner. Smak til med søtning og salt.
- Legg grøten over i en skål og server for eksempel med smørøye, kanel og søtning.
Lavkarbo smoothie bowl med cottage cheese og blåbær
Pin VurderingNæringsinnhold (pr porsjon/enhet/skive/rundstykke)
Oppskrift av omhelse.no
Ingredienser
- 150 g cottage cheese
- 150 g blåbær
- 100 g mandelmelk uten sukker evt. en annen type melk
- 1 ss Sukrin:1
Toppingforslag
- Cottage cheese
- Blåbær
- Chiafrø
- Mandelsmør
Fremgangsmåte
- Bland alle ingrediensene i en blender og kjør smoothien til en glatt og jevn røre. Hell i serveringsskål.
- Topp smoothie bowlen med din foretrukne topping.
Lavkarbo chaffle
Pin VurderingNæringsinnhold (pr porsjon/enhet/skive/rundstykke)
Oppskrift av omhelse.no
Ingredienser
- 4 egg
- 100 g raspet mozzarella (du kan også bruke vanlig hvitost)
Fremgangsmåte
- Bland ingrediensene i en bakebolle.
- Varm vaffeljernet til middels/høy varme og smør med olje eller smør.
- Stek til vaflene er sprø.
Kommentar
Eksperimenter gjerne med å tilsette krydder eller prøv deg på en søtere variant ved å tilsette søtning.
Lavkarbo chiapudding med bringebær
Pin VurderingNæringsinnhold (pr porsjon/enhet/skive/rundstykke)
Oppskrift av omhelse.no
Ingredienser
Chiapudding
- 3 ss chiafrø
- 1.5 dl kokosmelk (ikke lett)
- 0.5 dl vann
- 1 ts vaniljesukkr evt. noen dråper vaniljeekstrakt
- 100 g frosne bringebær
- 1 ss Sukrinmelis
Toppingforslag
- Pasjonsfrukt
- Bær
- Sitronmelisse
Fremgangsmåte
- Rist kokosmelken godt før du åpner den. Bland chiafrø, kokosmelk, vann og vaniljesukkr i en skål eller boks.
- La chiapuddingen stå i kjøleskap frem til den har tyknet. Minst tre timer, og helst over natten.
- Lag bringebærsaus ved å varme fryste bringebær i en kjele. Tilsett sukrinmelis etter smak. Bruk en stavmikser til å lage bringebærsaus.
- Rør godt i chiapuddingen før du legger pudding og bringebærsaus lagvis i serveringsglass. Toppes med for eksempel pasjonsfrukt, bringebær, blåbær og sitronmelisse.
Godt