Sukrin og finesse bakesukker – en liten guide

Sukrin som erstatning for sukker

Sukrin er mye brukt som sukkererstatning i Norge. Sukrin er søtning basert på erytritol, og i noen tilfeller en blanding av erytritol og annen søtning, blant annet stevia (steviol glykosider) og tagatose.

Sukrin utvikles av norske Funksjonell Mat, og finnes i dag i flere versjoner, både flytende og i pulverform. Under finner du en oppsummering av de forskjellige typene sukrin med bruksområder og innhold.

Dersom du ønsker å vite mer om hva forskning har funnet om tilsetningsstoffene i sukrin, kan du lese mer om dette i våre artikler om erytritol, stevia og tagatose.

>>>Tabellen med oversikt over søtningsgrad for hvert enkelt søtstoff finner du her

Lavkarbo sjokoladekakebombe

Vi bruker sukrin-produkter i vår bakst. Som i lavkarbo sjokoladekakebombe, der vi har brukt både sukrin melis og sukrin gold.

Funksjonell Mat

Hvem er funksjonell mat? Dette skriver de på sine nettsider:

Funksjonell Mat AS ble stiftet i 2007. Vårt mål er å tilby innovative produkter som gjør det enklere å leve sunt. Alle våre produkter er basert på naturlige ingredienser og er utviklet av oss. Etterspørselen etter produktene våre har økt enormt, og vi er nå representert i de fleste land i Europa.

Sukrin i Sarah Bernard kake

Vi har brukt sukrin-produkter i en rekke av våre kaker og søtsaker, som for eksempel i denne Sarah Bernard kaken i langpanne. Den inneholder finesse bakesukker og sukrin sirup gold.

Oversikt over sukrin produkter og annen søtning fra Funksjonell Mat

Finesse bakesukker

Finesse bakesukker kan kjøpes i alle landets helsekostbutikker og på tights.no.

Sukrin

 • Ingredienser: Erytritol
 • Kalorier: 0.
 • Karbohydrater: 0.
 • Søtningsgrad: Ca. 70% av sukker.
 • Bruksområder: Erstatter strøsukker, som for eksempel på müsli, lavkarbo mandelgrøt, lavkarbo rømmegrøt eller i desserter.
 • Ulemper: For mye vil gi en metallisk/kjølende smak. For stor mengde i bakverk kan gjøre bakverket tørt og hardt. Bør ikke brukes i større andel enn 20 % av totalinnholdet i oppskriften.
 • Tips: Bruk det i kombinasjon med annet søtstoff. Det kan med fordel blandes med for eksempel stevia eller tagatesse. Noen blander det også med sukker for å få ned sukkerinntaket, men dette vil selvsagt ikke anbefales dersom du ønsker å spise lavkarbo/keto.
Vanlig sukrin. Bilde fra funksjonellmat.no

Vanlig sukrin. Bilde fra funksjonellmat.no.

Sukrin:1

 • Ingredienser: Erytritol og steviol glykosider (stevia)
 • Kalorier: 0.
 • Karbohydrater: 0.
 • Søtningsgrad: Ca. 100 % av sukker.
 • Bruksområder: Erstatter strøsukker, som for eksempel på müsli, lavkarbo mandelgrøt, lavkarbo rømmegrøt eller i desserter.
 • Ulemper: For mye vil gi en metallisk/kjølende smak. For stor mengde i bakverk kan gjøre bakverket tørt og hardt. Bør ikke brukes i større andel enn 20 % av total-innholdet i oppskriften.
 • Tips: Bruk det i kombinasjon med annet søtstoff. Det kan med fordel blandes med for eksempel stevia eller tagatesse. Noen blander det også med sukker for å få ned sukkerinntaket, men det vil selvsagt ikke være anbefalt om du ønsker å spise lavkarbo/keto.

Sukrin:1. Bilde fra funksjonellmat.no.

Sukrinmelis

Sukrinmelis. Bilde fra Funksjonell mat

Sukrinmelis. Bilde fra funksjonellmat.no.

Sukrin Gold

Sukrin Gold. Bilde fra Funksjonell mat.

Sukrin Gold. Bilde fra funksjonellmat.no.

Sukrin+

 • Ingredienser: Erytritol og steviol glykosider (stevia).
 • Kalorier: 0
 • Karbohydrater: 0
 • Søtningsgrad: Dobbelt så søtt som sukker.
 • Bruksområder: I bakst som skal være søtere enn det som passer med vanlig sukrin. For eksempel dersom sukker normalt utgjør fra 20- 40 prosent av totalinnholdet i oppskriften.
 • Ulemper: For mye vil gi en metallisk/kjølende smak. For stor mengde i bakverk kan gjøre bakverket tørt og hardt. Bør ikke brukes i større andel enn 20 % av totalinnholdet i oppskriften.
 • Tips: Bruk det i kombinasjon med annet søtstoff. Det kan med fordel blandes med for eksempel stevia eller tagatesse. Noen blander det også med sukker for å få ned sukkerinntaket, men det vil selvsagt ikke anbefales dersom du ønsker å spise lavkarbo/keto.
Sukrin+. Bilde fra Funksjonell mat.

Sukrin+. Bilde fra funksjonellmat.no.

Sukrinsirup

Tagatesse

Tagatesse er også et mye brukt søtstoff fra Funksjonell mat. Tagatesse er like søtt som Finesse bakesukker, altså omtrent dobbelt så søtt som sukker.

>> Les om Tagatesse her
>> Tabellen med oversikt over søtningsgrad for hvert enkelt søtstoff finner du her

Faktainformasjonen i denne artikkelen er i hovedsak hentet fra Funksjonell Mat sine nettsider. Du kan lese mer om sukrin og Funksjonell Mat sine produkter på deres nettside, som du finner her.

Andre artikler om søtstoffer

«Svært overrraskende funn» i ny studie om søtstoffet erytritol En ny amerikansk studie viser en mulig sammenheng mellom høy konsentrasjon av erytritol i blodet, og hjerteinfarkt og hjerneslag hos personer som allerede er i risikogruppe. Erytritol er mye brukt i sukkererstatninger, blant annet i sukrinprodukter, som Finesse bakesukker. Erytritol er også mye brukt i resten […]

Polyoler, også kalt sukkeralkoholer er en form for karbohydrater som ikke tas opp i blodstrømmen vår, og dermed ikke påvirker blodsukkeret. Polyoler kalles ofte sukkeralkoholer av forskere, fordi deres kjemiske struktur ligner på sukker og alkohol. Polyoler er imidlertid verken sukker eller alkohol. De er molekyler som har en struktur som gjør at de stimulerer smaksreseptorene på tungen, og gir en opplevelse av søtsmak.

Har du noen gang startet på et bakeprosjekt, for så å oppdage at du har et annet søtstoff enn det som er brukt i oppskriften?

Da må du finne ut hvor søtt ditt søtstoff er sammenlignet med det i oppskriften. Det må googles og regnes. Det slipper du nå.

Vi har laget en oversikt over de vanligste søtstoffene og hvor søte de er i forhold til sukker, slik at du raskt kan finne ut av dette. Savner du et søtstoff i tabellen så gi oss gjerne beskjed. Håper denne oversikten er til hjelp.

Yaconsirup er brukt for helsefremmende effekter i sør- amerika i hundrevis av år. Flere studier har vist en rekke positive effekter som vektnedgang, reversering av diabetes og insulinresistens. Som søtning i lavkarbo mat er den mye brukt, men om du spiser et ketogent kosthold finnes det bedre alternativer.

Det er gjennomført en god del studier på yaconsirup. Disse viser ingen negative bivirkninger på normalt friske mennesker. Er du sensitiv for FODMAP og har irritabel tarm bør du imidlertid styre unna. Som aktivering av gjær i lavkarbo gjærbakst viser vår erfaring at yaconsirup fungerer ypperlig, og påvirker da heller ikke blodsukkeret, da gjæren spiser opp karbohydratene for du spiser bakverket.

Søtstoffer med munkfrukt rapporteres å gi en veldig lik søtsmak som sukker, uten negative helseeffekter. I andre land blander man gjerne munkfrukt med andre søtstoffer, som stevia, erythritol og inulin, noe som skal gi gode og kostnadseffektive produkter.

Det er gjort få studier på mennesker, men mogrosider er likevel regnet som trygt. Det er godkjent de fleste steder i verden, og det er ventet å bli godkjent i EU innen kort tid (januar 2021).

Det er mogrosider som gir søtsmaken i munkfrukt og som brukes som søtstoff. Disse er ofte blandet med andre søtstoffer i kommersiell sammenheng, og derfor er det viktig å lese innholdsoversikten på varer med munkfrukt-ekstrakt/mogrosider. Dette for å være siker på at det ikke blandes med stoffer som f.eks gir blodsukkerstigning.

For å unngå blodsukkerstigning er maltitol et bedre alternativ enn sukker, men et dårligere alternativ enn andre søtstoffer, som f.eks stevia og erythritol. Dette fordi maltitol gir noe blodsukkerstigning.

Maltitol gir søtsmak uten ubehagelig ettersmak. Det påvirker ikke tannhygiene negativt. Det kan virke lakserende og gi gass i tarmsystemet. 

Spiser du lavkarbo kosthold er det enkleste og tryggeste å holde seg unna maltitol, særlig på ketogen kost bør det unngås. Vi anser ikke Maltitol som lavkarbo.

Allulose er 70% så søtt som sukker. Det smaker likt og har lignende konsistens som sukker. Det har tilnærmet null kalorier. Det påvirker ikke blodsukkeret. Studier har vist positiv effekt på Diabetes, insulinresistens, vektnedgang og inflammasjon.

Allulose er et nytt stoff på markedet, og det kreves flere studier av høy kvalitet og mye lengre tid før man i større grad kan føle seg sikker på de positive helseeffektene. Per i dag virker Allulose som et lovende søtstoff, som ikke ser ut til å gi negative helseeffekter. Det er ikke til salgs i Norge per i dag, men vi får håper det kommer snart.

Forsking viser at erythritol er trygt i moderate mengder. Det kan dermed være et glimrende alternativ til sukker for personer som ønsker vektnedgang, sliter med diabetes, eller av andre årsaker ønsker å kutte ned på sukker- og karbohydratinntaket.

Sammenlignet med andre sukkeralkoholer ser det ut til at erythritol er et bedre alternativ fordi det gir mindre fordøyelsesbesvær. Noen studier viser positive helseeffekter. Her må det imidlertid flere studier til for å konkludere.

Det som virker klart er at moderate mengder ikke virker å være særlig skadelig for normalt friske mennesker. Spis gjerne matvarer søtet med erythritol, men som med alt annet her i livet; ikke overdriv. Erythritol er hovedingrediens i sukrin.

For å bekrefte de mulige helsefordelene ved å spise Stevia trengs det flere studier. Det er imidlertid regnet som helt trygt å spise, og det er i dette lys sett på som et ideelt alternativ til sukker.

Utfordringen med Stevia når det gjelder smak er at store mengder kan gi en spesiell, metallisk ettersmak. Derfor anbefales det å eksperimentere med mengden du kan bruke for å få en søtningseffekt, uten at det slår over i denne spesielle ettersmaken. Du kan også kombinere Stevia med annen søtning for å unngå uheldig ettersmak.

Det finnes også alternativer som Stevia dråper, men sjekk alltid innholdet da produkter med Stevia fort kan inneholde andre stoffer.

Tagatose har noen gunstige fordeler, som at det smaker likt som sukker og at det ikke øker blodsukkeret. Det mest negative med Tagatose er at det ved høyt inntak for noen kan gi lett fordøyelsesbesvær og virke avførende. Forskning viser at tagatose er trygt å spise, uten at det gir noen farlige bivirkninger.

Tagatose fungerer godt som søtningserstatning i blant annet bakverk, og er ypperlig til karmellisering, som for eksempel i Créme Brûlée.

Tagatesse er et søtningsmiddel produsert av Funksjonell Mat, og brukes som erstatning for sukker. Det smaker også veldig likt sukker, og er nesten dobbelt så søtt. Det betyr at dersom du har en oppskrift med sukker, kan du erstatte sukkeret med halvparten så mye Tagatesse.

Tagatesse har ellers mye av de samme egenskapene som hovedingrediensen, tagatose, som at stort inntak kan gi lett fordøyelsesbesvær, men at det ikke har noen mer alvorlige bivirkninger.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Start typing and press Enter to search