Sukrin som erstatning for sukker
Sukrin er mye brukt som sukkererstatning i Norge. Sukrin er søtning basert på erytritol, og i noen tilfeller en blanding av erytritol og annen søtning, blant annet stevia (steviol glykosider) og tagatose.
Sukrin utvikles av norske Funksjonell Mat, og finnes i dag i flere versjoner, både flytende og i pulverform. Under finner du en oppsummering av de forskjellige typene sukrin med bruksområder og innhold.
Dersom du ønsker å vite mer om hva forskning har funnet om tilsetningsstoffene i sukrin, kan du lese mer om dette i våre artikler om erytritol, stevia og tagatose.
>>>Tabellen med oversikt over søtningsgrad for hvert enkelt søtstoff finner du her

Vi bruker sukrin-produkter i vår bakst. Som i lavkarbo sjokoladekakebombe, der vi har brukt både sukrin melis og sukrin gold.
Funksjonell Mat
Hvem er funksjonell mat? Dette skriver de på sine nettsider:
Funksjonell Mat AS ble stiftet i 2007. Vårt mål er å tilby innovative produkter som gjør det enklere å leve sunt. Alle våre produkter er basert på naturlige ingredienser og er utviklet av oss. Etterspørselen etter produktene våre har økt enormt, og vi er nå representert i de fleste land i Europa.

Vi har brukt sukrin-produkter i en rekke av våre kaker og søtsaker, som for eksempel i denne Sarah Bernard kaken i langpanne. Den inneholder finesse bakesukker og sukrin sirup gold.
Oversikt over sukrin produkter og annen søtning fra Funksjonell Mat
- Ingredienser: Søtstoffene isomalt, erytritol og sukralose, samt inulin fra sikorirot
- Kalorier: 138 /100g
- Karbohydrater: 80/100g
- Hvorav polyoler: 79g
- Hvorav sukkerarter: 1,6g
- Kostfiber: 18g
- Glykemisk indeks: 1
- Søtningsgrad: Ca. dobbelt så søt som sukker. Like søtt som tagatesse.
- Bruksområder: Fungerer ypperlig i alle typer bakst. Den har ikke den kjølende effekten som man kan smake av enkelte typer sukrin, og har 80% færre kalorier enn sukker. Den gir bruningseffekt og fungerer derfor fint til karamellisering. I oppskrifter som inneholder tagatesse kan du bruke finesse bakesukker i stedet for i samme mengde.
- Ulemper: Fuksjonell Mat skriver følgende: «Skal du bruke Finesse i en oppskrift som er laget for sukker (eller annen søtning som brukes i samme mengde som sukker), anbefaler vi at du reduserer steketiden. Følg med på baksten mot slutten av steketiden, og ta den ut så snart den ser ut til å være ferdig.» Finesse bakesukker har nemlig en hurtigere karamelliserende effekt enn ordinært sukker. Bakst kan derfor raskt få en brun stekeskorpe dersom man steker for lenge med for høy temperatur.
- Eksempler på oppskrifter med Finesse bakesukker:
Lavkarbo tykklefser med kanelkrem – nydelige glutenfrie lefser (omhelse.no)
Lavkarbo jordbæris – himmelsk god – uten tilsatt sukker (omhelse.no)
Lavkarbo Bounty – uten tilsatt sukker – nyyydelig og saftig (omhelse.no)
Lavkarbo kaffe mocca ostekake i glass med karamellsaus! Nam! (omhelse.no)
Lavkarbo hasselnøtt kjeks med sjokoladetrekk – Helt nydelig konsistens (omhelse.no)
Finesse bakesukker kan kjøpes i alle landets helsekostbutikker og på tights.no.
- Ingredienser: Erytritol
- Kalorier: 0.
- Karbohydrater: 0.
- Søtningsgrad: Ca. 70% av sukker.
- Bruksområder: Erstatter strøsukker, som for eksempel på müsli, lavkarbo mandelgrøt, lavkarbo rømmegrøt eller i desserter.
- Ulemper: For mye vil gi en metallisk/kjølende smak. For stor mengde i bakverk kan gjøre bakverket tørt og hardt. Bør ikke brukes i større andel enn 20 % av totalinnholdet i oppskriften.
- Tips: Bruk det i kombinasjon med annet søtstoff. Det kan med fordel blandes med for eksempel stevia eller tagatesse. Noen blander det også med sukker for å få ned sukkerinntaket, men dette vil selvsagt ikke anbefales dersom du ønsker å spise lavkarbo/keto.

Vanlig sukrin. Bilde fra funksjonellmat.no.
- Ingredienser: Erytritol og steviol glykosider (stevia)
- Kalorier: 0.
- Karbohydrater: 0.
- Søtningsgrad: Ca. 100 % av sukker.
- Bruksområder: Erstatter strøsukker, som for eksempel på müsli, lavkarbo mandelgrøt, lavkarbo rømmegrøt eller i desserter.
- Ulemper: For mye vil gi en metallisk/kjølende smak. For stor mengde i bakverk kan gjøre bakverket tørt og hardt. Bør ikke brukes i større andel enn 20 % av total-innholdet i oppskriften.
- Tips: Bruk det i kombinasjon med annet søtstoff. Det kan med fordel blandes med for eksempel stevia eller tagatesse. Noen blander det også med sukker for å få ned sukkerinntaket, men det vil selvsagt ikke være anbefalt om du ønsker å spise lavkarbo/keto.

Sukrin:1. Bilde fra funksjonellmat.no.
- Ingredienser: Erytritol og steviol glykosider (stevia)
- Kalorier: 0.
- Karbohydrater: 0.
- Søtningsgrad: Ca. 100 % av sukker.
- Bruksområder: Sukrinmelis inneholder hovedsakelig erytritol, men er tilsatt en liten mengde stevia, som skal gi en rund og rik søtsmak. Denne kombinasjonen skal også dempe den kjølende effekten sukrin kan gi. Sukrinmelis gir ikke den knasende følelsen av strøsukker. Det er finmalt og blander seg godt i alt det tilsettes. Derfor fungerer det fint i mat og drikke som ikke skal varmes opp, som for eksempel yoghurt, kalde drikker, marsipan, kremer, glasurer o.l. Fungerer også fint i mat som skal varmebehandles.
- Ulemper: For mye vil gi en metallisk/kjølende smak. For stor mengde i bakverk kan gjøre bakverket tørt og hardt. Bør ikke brukes i større andel enn 20 % av totalinnholdet i oppskriften.
- Tips: Bruk det i kombinasjon med annet søtstoff. Det kan med fordel blandes med for eksempel stevia eller tagatesse. Noen blander det også med sukker for å få ned sukkerinntaket, men det vil selvsagt ikke være anbefales dersom du ønsker å spise lavkarbo/keto.
- Eksempler på oppskrifter:
Lavkarbo varm kakao – med krem – uten tilsatt sukker (omhelse.no)
Lavkarbo syltet rødløk – uten tilsatt sukker. Nydelig i salat. (omhelse.no)
Lavkarbo kaffe mocca ostekake i glass med karamellsaus! Nam! (omhelse.no)
Lavkarbo vafler, med skikkelig vaffel konsistens. (omhelse.no)
Fluffy chiapudding med sjokoladesmak – glutenfri og laktosefri oppskrift (omhelse.no)

Sukrinmelis. Bilde fra funksjonellmat.no.
- Ingredienser: Erytritol og steviolglykosider (stevia), maltekstrakt, D-tagatose og glyserol
- Kalorier: 8 /100 g
- Karbohydrater: o
- Søtningsgrad: Ca. 100 % av sukker.
- Bruksområder: Alle steder du ville brukt hvitt eller brunt sukker. Ellers samme bruksområder som sukrin:1, sukrin og sukrinmelis. Sukrin gold har en søtere, rundere og fyldigere smak enn vanlig sukrin. Sukrin gold har en gylden farge, og ser delikat ut når det strøs over mat, drikke og desserter. Bruk gjerne sukrin gold som strøsukker over grøt eller granola. Den er også ypperlig å anvende i gryter hvor du du ønsker å hente frem litt sødme.
- Ulemper: For mye vil gi en metallisk/kjølende smak. For stor mengde i bakverk kan gjøre bakverket tørt og hardt. Bør ikke brukes i større andel enn 20 % av total-innholdet i oppskriften.
- Eksempler på oppskrifter:
Hjemmelaget ketchup – uten tilsatt sukker- en fantastisk smaksopplevelse (omhelse.no)
Sitrondrøm uten tilsatt sukker – lavkarbo dessert uten gluten (omhelse.no)
Sukkerfri chai latte – nydelig og smaksrik drikk til kalde kvelder (omhelse.no)
Lavkarbo fløtekarameller – med sukkerfri sjokolade (omhelse.no)
Lavkarbo biff Szechuan – nydelig oppskrift til kinesisk middag (omhelse.no)

Sukrin Gold. Bilde fra funksjonellmat.no.
- Ingredienser: Erytritol og steviol glykosider (stevia).
- Kalorier: 0
- Karbohydrater: 0
- Søtningsgrad: Dobbelt så søtt som sukker.
- Bruksområder: I bakst som skal være søtere enn det som passer med vanlig sukrin. For eksempel dersom sukker normalt utgjør fra 20- 40 prosent av totalinnholdet i oppskriften.
- Ulemper: For mye vil gi en metallisk/kjølende smak. For stor mengde i bakverk kan gjøre bakverket tørt og hardt. Bør ikke brukes i større andel enn 20 % av totalinnholdet i oppskriften.
- Tips: Bruk det i kombinasjon med annet søtstoff. Det kan med fordel blandes med for eksempel stevia eller tagatesse. Noen blander det også med sukker for å få ned sukkerinntaket, men det vil selvsagt ikke anbefales dersom du ønsker å spise lavkarbo/keto.

Sukrin+. Bilde fra funksjonellmat.no.
- Ingredienser: Løselig maisfiber, søtstoffer (sorbitol, erytritol, steviolglykosider), melasse, salt.
- Kalorier: 149 / 100g.
- Karbohydrater: 6,6 / 100g.
- Fiber: 49%.
- Varianter: Maple, Caramel og Gold.
- Søtningsgrad: Lik som sirup og sukker.
- Bruksområder: Erstatter honning og sirup i bakst og matlaging. Vær obs på at sukrinsirup ikke aktiverer gjær i bakverk. Fungerer også fint som topping over yoghurt, pannekaker, iskrem, desserter, eller andre ting. Er også anbefalt av Funsjonell Mat som ingrediens i barer, da den tilfører sødme, fin konsistens og fiber. Sukrinsirup anbefales også i kombinasjon med sukrin, og vil da dempe/fjerne den kjølende effekten som for mye sukrin kan gi.
- Sukrinsirup gold
Nøytral sødme. Passer som ingrediens i mat og bakverk. - Sukrinsirup caramel
Smaker karamell. Passer over iskrem, yoghurt, pannekaker, frukt/bær og desserter. - Sukrinsirup maple
Smaker likt lønnesirup. Passer alle steder du vanligvis ville brukt lønnesirup.
- Sukrinsirup gold
- Ulemper: Store mengder kan gi lette mageproblemer som løs mage, luft i magen og ubehag.
- Eksempler på oppskrifter med sukrinsirup:
Lavkarbo kremet kyllingsuppe med karamellisert rødkål (omhelse.no)
Lavkarbo kaffe mocca ostekake i glass med karamellsaus! Nam! (omhelse.no)
Lavkarbo panna cotta med jordbærsaus – nydelig dessert! (omhelse.no)
Lavkarbo crispy rosenkål med bacon – nydelig til julematen (omhelse.no)
Lavkarbo kransekakestenger – uten tilsatt sukker – glutenfri (omhelse.no)
Lavkarbo Sarah Bernard i langpanne – saftig og nydelig kake (omhelse.no)
Tagatesse
Tagatesse er også et mye brukt søtstoff fra Funksjonell mat. Tagatesse er like søtt som Finesse bakesukker, altså omtrent dobbelt så søtt som sukker.
>> Les om Tagatesse her
>> Tabellen med oversikt over søtningsgrad for hvert enkelt søtstoff finner du her
Faktainformasjonen i denne artikkelen er i hovedsak hentet fra Funksjonell Mat sine nettsider. Du kan lese mer om sukrin og Funksjonell Mat sine produkter på deres nettside, som du finner her.