Hjortegryte med sellerirotpuré og tyttebærsyltetøy
Dette innlegget inneholder reklame i form av linker til samarbeidspartnere. Oppskrift i samarbeid med tights.no
Gryte med hjortekjøtt er skikkelig god høstmat men smaker like godt hele året. Vi har brukt sopp, persillerot og gulrot i gryten. Retten serverte vi med hjemmelaget tyttebærsyltetøy og sellerirotpuré.
Du kan bruke andre grønnsaker og andre typer sopp i gryten, for eksempel selvplukket kantarell om høsten.
Lavkarbo hjortegryte lages uten jevning, og som erstatning for jevning har vi brukt kremfløte som kokes til tykk saus. Dette smaker bedre enn saus tyknet med hvetemel og du får en deilig og rik saus.
Hjortekjøttdeig kan erstattes av annen type viltkjøtt, for eksempel elg eller reindsyrskav. Kjøttdeig av storfe kan også brukes.
Retten inneholder bare 8,7 karbohydrater per porsjon selv om vi har brukt til gulrot og persillerot. Her spiller mengden man bruker en rolle for om retten får et lavt innhold av karbohydrater.
Man kan fint bruke litt grønnsaker som har mer enn 5 gram karbohydrater per 100 gram så lenge grønnsaken ikke er hovedingrediensen i retten.
For å gi gryten ekstra spennende smak tilsatte vi whisky. Har du ikke det kan du bruke rødvin eller hvitvin. Du kan også utelate dette helt og erstatte det med 1 ss rødvinseddik.
Blomkålpuré eller sellerirotpuré er fine som erstatning for potet til gryten. Dampet rosenkål eller brokkoli passer også godt til denne retten.
Tyttebærsyltetøy uten sukker hører også med. Du finner vår oppskrift her.
Sjekk også vår oppskrift på høstgryte.
Lavkarbo hjortegryte
Pin VurderingNæringsinnhold (pr porsjon/enhet/skive/rundstykke)
Oppskrift av omhelse.no
Ingredienser
- 600 g kjøttdeig av hjort
- 400 g champignon
- 3 sjalottløk
- 200 g persillerot
- 2 gulrøtter
- Meierismør
- 10 einebær
- 1 dl whisky eller rødvin
- 4 dl kremfløte
- 1 ss viltfond evt. storfefond
- 1 ss tyttebær
- 1 ts Dijon sennep
- 2 laurbærblad
- 1 ts tørket timian
- Salt og pepper
Fremgangsmåte
- Kutt champignon og sjalottløk i båter. Kutt persillerot og gulrøtter i terninger.
- Varm smør i en gryte til medium temperatur. Stek kjøttdeig. Legg over i en skål.
- Stek champignon og sjalottløk i gryten til det blir mykt. Tilsett mer smør etter behov.
- Legg kjøttdeigen tilbake i gryten. Knus einebær med en kniv eller i en morter og rør inn i gryten sammen med whisky eller rødvin. Kok til væsken har redusert til under halvparten.
- Tilsett kremfløte, viltfond, tyttebær, Dijon sennep, laurbærblad og timian.
- La putre uten lokk i ca. 30 minutter, slik at sausen tykner. Smak til med salt og pepper.
Nydelig! Brukte reinsdyrskav.