Hva er Tagatose?
I motsetning til for eksempel erythritol, som er brukt i blant annet sukrin, er ikke tagatose et sukkeralkohol. Det er heller ikke regnet som et søtningsmiddel. Det ble i 2005 erklært som en helt ny type mat av Novel Food Unit.
Det er altså regnet som mat, eller en ingrediens. Derfor har det heller ikke et eget e-nummer (nutrientsreview.com).
I Norge er tagatose kanskje mest brukt som søtning i tagatesse, der det er hovedingrediensen. Det som gjelder for tagatose vil derfor i stor grad også gjelde for tagatesse.
Vi skal i denne artikkelen se nærmere på dette søtningsmiddelet, hvordan det fungerer som søtning, om det et trygt å spise, samt hvilke bivirkninger det eventuelt kan gi.
Naturlig
Tagatose er et helt naturlig stoff som utvinnes av laktose. Det er imidlertid ikke laktose i det ferdige produktet. Du finner tagatose i små mengder i melk, samt i en rekke frukter som for eksempel epler, ananas og appelsiner.
Selv om tagatesse er dobbelt så søtt som vanlig sukker, er tagatose omtrent like søtt, mer nøyaktig 92% så søtt som sukker. Det fine er at, i likhet med tagatesse, er smaken faktisk veldig lik sukker.
Fordøyelsesbesvær kan forekomme
Til forskjell fra sukker og enkelte andre søtningsstoffer, tas kun 15-20 prosent av tagatose opp i tynntarmen, slik at det kan brukes til energi i cellene i kroppen. Dette betyr at så mye som 80-85 prosent fortsetter uforandret gjennom tarmsystemet og frem til tykktarmen.
I tykktarmen finnes det utallige bakterier som livnærer seg på det som måtte dukke opp. Når tagatose kommer i kontakt med disse tarmbakteriene kan det føre til reaksjoner som virker avførende, og som kan gi lett fordøyelsesbesvær.
Dette gjelder særlig ved store inntak, og/eller dersom du er spesielt sensitiv.
EU har bestemt at produkter med tagatose skal merkes dersom de inneholder mer enn 15 gram av stoffet. Merkingen skal da være at stoffet kan virke avførende. Nair sier imidlertid at alle matvarer kan være helseskadelige i store mengder, og at tagatose i den sammenheng ikke skiller seg ut fra andre matvarer.
For eksempel kan også kaffe virke avførende ved for høyt inntak. Det handler om å innta moderate mengder (https://forskning.no).
Vitenskapelige studier
En oppsummerings-studie publisert i det vitenskapelige tidsskriftet BioMed Research International kom frem til at Tagatose er «et lovende søtstoff». Dette mye på grunn av at det ikke er funnet noen uheldige bivirkninger i de forsøkene som er gjort på dyr og mennesker, så langt (https://www.hindawi.com).
En RCT studie publisert i SciMed Central i 2014 viste også at det bidrar til å dempe total blodsukkerstigning etter måltider, senke skadelig LDL kolesterol og til og med at det muligens kan øke det sunne HDL-kolesterolet (jscimedcentral.com).
En annen studie fra 2015 viste at inntak av tagatose gjennom mat ikke førte til økt blodsukker, og studien konkluderte med at det derfor er en ypperlig erstatning for sukker som søtningsmiddel.
Lav glykemisk indeks
Stoffet har en glykemisk indeks på bare 2, noe som understreker poenget med at det er trygt for diabetikere, og for folk som ikke ønsker å spise mat som øker blodsukkeret. Med andre ord er tagatose godt egnet både for diabetikere og i et lavkarbo og et ketogent kosthold.
Egenskaper i baking
Tagatose egner seg i likhet med tagatesse godt i baking. Det kan karamelliseres, i motsetning til de fleste andre søtningsmidler, med unntak av sukker.
Tagatesse har faktisk en kraftigere karamelliserende evne enn sukker. Dette medfører at baks fort kan bli brent og dermed bør ha kortere steketid enn bakst uten tagatesse. Det kan derfor være lurt å senke temperaturen i stekeovnen og heller bruke lengre steketid.
I tillegg til at det smaker som sukker kan man altså bruke det til retter som for eksempel Créme Brûlée, der karamellisering er en viktig del av prosessen. Man kan også lage harde karameller og drops, med tagatesse.
Tagatose vs andre søtstoffer
Sammenlignet med mange andre søtstoffer, har tagatose også mye lavere GI (glykemisk indeks). For eksempel er mange sukkerfrie sjokolader og andre søtsaker i dag søtet med maltitol.
Tagatose har lavere GI, lavere kalori-innhold, og påvirker fordøyelsen i mindre grad enn maltitol. Maltitol øker også blodsukkeret. Les mer om maltitol her.
Er tagatose trygt?
Tagatose ble i 1999 erklært trygt å spise av amerikanske FDA, og av EFSA (European Food Safety Agency) i 2007. I Norge selges det en del sjokolader og andre søtsaker med tagatose.
Det er imidlertid noe utfordrende å utvinne, og dette forklarer nok også hvorfor det er relativt dyrt.
Høsten 2020 ble det utsolgt i Norge for en rekke søtningsprodukter som inneholder tagatose, på grunn av mangel på råvarer som medførte stopp i produksjonen.
Oppsummering
Tagatose har noen gunstige fordeler, som at det smaker likt som sukker, at det kan erstatte sukker med omtrent samme mengde, samt at det ikke øker blodsukkeret.
Noen studier viser at tagatose i tillegg kan være med på å senke glukose (sukker) og LDL kolesterol i blodet. Men her ser det ut som det trengs mer forskning for å konkludere.
Det som ser ut til å være det mest negative med tagatose er at det ved høyt inntak kan gi lett fordøyelsesbesvær og virke avførende. Det er ellers regnet for å være trygt uten noen farlige bivirkninger.
Vår anbefaling er: Bruk gjerne tagatose som søtningserstatning i bakverk og andre steder, men som med alt annet, bruk det med måte.
Gode alternativer til tagatose kan være sukrin-produkter og finesse bakesukker.
Kilder
J. R. Bober og N. U. Nair: 2019:
https://doi.org/10.1038/s41467-019-12497-8
https://www.hindawi.com/journals/bmri/2018/8718053/
https://forskning.no/bioteknologi-mat-mat-og-helse/bakterier-lager-sukker-som-smaker-nesten-likt-som-vanlig-sukker-men-har-faerre-kalorier/1605428
http://www.who.int/ipcs/publications/jecfa/en/Summary63final.pdf.
http://tagatose.no