Finn supermaten i ditt nabolag





Aronia (svartsurbær) – oversett supermat

Svartsurbær er virkelig supermat og helt gratis fra busker eller hekker mest sannsynlig i ditt nabolag!

Du har sikkert sett de, men oversett de, eller ikke vært klar over at de mørke antioksidantrike bærene kan brukes til noe. Mange går forbi og vet ikke at bærene er spiselige og høyst næringsrike og kan syltes, saftes og tørkes.

Svartsurbær eller Aronia malanocarpa tilhører rosefamilien og er en løvfellende busk som en gang vokste vilt. Den har store flotte hvite blomsterklaser på forsommeren og glødende farger på bladene utover høsten.

Da får buskene også store svarte bær. Bærene modnes på sensommer/tidlig høst og kan plukkes i slutten av august eller tidlig september, litt avhengig av landsdel og hvor varm sommeren har vært. Bærene henger lenge på busken og bør være skikkelig modne før høsting.

Aronia eller svartsurbær har fram til 1998 vært dyrket som en prydvekst her i landet, enten som enkeltbusk i bed eller som hekk. Planten stammer opprinnelig fra Nord-Amerika og ble brukt som mat og medisinplante av indianere.

Aronia ble bragt til Europa i det 18. århundre, men de første plantasjer ble først plantet i Polen på 1980-tallet. I Øst-Europa er også aronia kjent i folkemedisinen, og i dag er Polen den største produsent av aronia i verden.

Aronia er brukt som medisin og mat av indianerne i Nord- Amerika. Bilde: Birthe Storaker.

Hva kan bærene brukes til

Bærene kan smake litt surt rett fra busken, derav navnet svartsurbær. Mange synes bruk av bærene alene er begrenset på grunn av sin sure smak, men noen synes de er gode rett fra på muslien eller havregrøten. Det vil være mer smakfullt for de fleste å spise eller drikke herligheten i form av juice, syltetøy eller sirup.

I kommersielle produkter er bærene vanligvis blandet med andre frukter. Det er veldig fint å blande aroniabær med andre bærtyper til en næringsrik smoothie. Svartsurbær inneholder mye pektin, slik at syltetøy og gelé som lages av bærene lett blir stivt.

Saft kan enkelt lages ved å koke bærene med litt søtning. Presse ut saften og sile.

Kokes bærene lenge kan saften brukes som “sirup”. For en sukkerfri saft kan søtning være for eksempel Sukrin eller Tagatesse. Honning kan også brukes. Jeg kokte bærene med saften av 1/2 sitron og litt fersk ingefær i skiver.

Næringsrik saft av Svartsurbær. Bilde: Birthe Storaker.

Meget høyt innhold av antioksidanter

Svartsurbær har høyest konsentrasjon av antioksidanter av alle bær som kan dyrkes i Norge med et innhold på 13,5 umol/100 g. Det er nesten dobbelt så mye som blåbær (7,1 – 8,6 umol/100 g) som har vært sett på som en svært god antioksidantkilde.

Bærene regnes av enkelte som en ”superfrukt” og har meget høy ORAC-verdi (ORAC = Oxygen Radical Absorbance Capacity). Sammenlignet med blåbær som har en ORAC score på 6 520 har aronia har en ORAC score på 15 820.

ORAC score brukes for å måle antioksidantkapasitet i ulike matvarer og kosttilskudd.

Forskning har funnet ut at mat som har en høyere ORAC verdi har tendens til å ha flere helsemessige fordeler enn andre. Dette skyldes høye konsentrasjoner av antocyaniner (mørke pigmenter) og proantocyanidiner (tanniner) to flavonoider (plante forbindelser) med ekstraordinære antioksidant og anti-inflammatoriske egenskaper.

Innhold av antioksidanter i noen bær:

  • Aronia ca. 13,5 umol/100 g
  • Solbær 5,5 – 9,1 umol/100 g
  • Blåbær 7,1 – 8,6 umol/100 g
  • Kirsebær 6,1 – 7,1 umol/100 g
  • Bjørnebær 3,8 – 6,0 umol/100 g
  • Tyttebær 5,0 umol/100 g
  • Bringebær 2,1 – 3,5 umol/100 g
  • Jordbær 1,9 – 2,3 umol/100 g

Betennelseshemmende stoffer

I tillegg inneholder saften betennelseshemmende stoffer og en del mineraler og vitaminer, blant annet vitamin A, E, og B2, og katalyserer opptak av vitamin C.

Ellers er det mye av mineraler og sporstoffer som jern, molybden, bor, jod og kalsium. Det er spesielt det høye innholdet av antioksidanter som har gjort at svartsurbær er blitt populær i helsekostbransjen.

Bra for helsa

Interesse fra ernæringsforskere har fokusert på potensielle helsemessige fordeler av flavonoid-rik frukt.

Aronia, som er en leder i både anthocyanin og proanthocyanidin innhold, har trukket økende oppmerksomhet for sin potensielle rolle i å bekjempe kroniske sykdommer, fra hjertesykdommer og kreft til diabetes og Alzheimers sykdom.

På grunn av den kraftige antioksidanteffekten kan den virke beskyttende på blant annet hjerne, hjerte, blodårer, fordøyelsen og urinveier. Bærene har ellers immunstyrkende, blodtrykksregulerende, kolesterolsenkende, astringerende og slimløsende egenskaper.

Anbefales for beskyttelse mot frie radikaler, som kan være medvirkende årsak til en rekke sykdommer, f.eks. hjertekarsykdommer, hjerneslag, øyensykdommer, diabetes og kreft.

Kan brukes utvortes på sår og hudsykdommer (pga. den astringerende virkningen). I Russland kjent som et middel mot høyt blodtrykk.

Bæret inneholder antocyaniner (som i rødvin) og polymerer som tanniner og katekin (som i grønn te) og en mengde andre komponenter. I USA har man gjort studier som tyder på at aronia også inneholder komponenter som motvirker kreft.

Antocyaniner i bær kan bidra til å hemme harskning av fettstoffer. Blant annet beskytter de LDL-kolesterol mot oksidering, noe som kan være viktig for å forebygge hjertekarsykdom.

Amerikanske forskere som har studert den krefthemmende effekten til antocyaninrike bær fant at ekstrakter av svartsurbær var mer effektive mot tarmkreftceller enn ekstrakter av blåbær og druer.

Juice av aronia eller svartsurbær har begynt å få stempelet funksjonell mat, fordi man hevder at den har effekt på en rekke lidelser og sykdommer, særlig på grunn av det høye antioksidantinnholdet. Bilde: Birthe Storaker.

Funksjonell mat

Forskjellige aronia-produkter selges nå i dagligvarebutikkene og i helsekostforretningene. Juice av aronia eller svartsurbær har begynt å få stempelet funksjonell mat, fordi man hevder at den har effekt på en rekke lidelser og sykdommer, særlig på grunn av det høye antioksidantinnholdet.

Funksjonell mat er mat som har dokumentert effekt på helsen. Dette er produksjoner som er i framgang. Å erstatte tradisjonelle medisiner med matvarer med helseeffekt, bør være av stor interesse. Man kan kjøpe tørkede bær av aronia i helsekostbutikker. Man har også begynt å se om det er interessant å bruke aronia i sportsdrikker.

I Norge har vi en liten produksjon av aronia i Lier og på Jæren. Dette går hovedsakelig til juice, men man tenker seg også produksjon av nektar, juice og saft av ulike slag, gjerne i blanding med andre frukt- og bærsafter. Gelèer, purèer og syltetøy er også produkter som er interessant å prøve ut.

Kilder:

https://en.wikipedia.org/wiki/Superfood
https://bodynutrition.org/aronia/
http://www.aroniahealth.org/
http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter.htm
https://www.superfoodly.com/orac-values/
https://www.matoppskrift.no/artikkel/Aronia-antioksidantbombe-for-kroppen-din

Skrevet av Birthe Storaker

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.





Start typing and press Enter to search