Smak spiller en viktig rolle når vi mennesker undersøker om det vi har i munnen kan svelges eller ikke. På denne måten har smakssansen hjulpet oss å unngå forgiftning. Dette fordi mennesket kan gjenkjenne om noe for eksempel smaker bittert, og dermed ikke bør svelges.
Smakscellene
Sansecellene som registrerer smak kalles for smaksceller. Disse sansecellene finner du på oversiden av slimhinnen på tungen. Nærmere bestemt på undersiden av tungepapillene, som altså ligger plassert på oversiden av tungen.
Tungepapillene
Tungepapillene er vortelignende utvekster i forskjellig form og størrelse. De fleste er mikroskopiske. De mikroskopiske tungepapillene er tallrike, trådformete og delvis forhornede. Disse er vanskelig å få øye på.
De større papillene er soppformede, og man kan se de med det blotte øyet, særlig på tungespissen. Stikk ut tungen foran speilet og du vil se ørsmå røde prikker frempå tungen, dette er tungepapiller.
Vi skiller mellom fem grunnlegende smaker: Salt, søtt, surt, bittert og umami.
10.000 smaksløker
Sansecellene i tungepapillene (smakscellene) danner, sammen med støtteceller og basalceller, det vi kaller for smaksløkene. Smaksløkene ligger i grupper, og befinner seg først og fremst på tungen, men vi har også noen i munnhulen og svelget.
Mennesker har omtrent 10.000 smaksløker. Hver av disse smaksløkene består av 20- 40 smaksceller (sansecellene i tungepapillene), og et tilsvarende antall støtteceller og basalceller.
Smakscellene er avlange og ender i en bunt med hårlikende tråder (kalt mikrovilli). I disse «hårene»,eller mikrovilliene, finner vi sansereseptorene.
Mikrovilliene stikker ut i en liten grop (smaksporene) der de er i kontakt med væsken i munnhulen.
Hva vi liker og ikke liker er i stor grad genetisk bestemt, men våre smakssanser påvirkes også av andre faktorer, som erfaring, tilstand, lukt mm.
Smakscellene lever omtrent 10 dager
Smaksløkene er godt beskyttet mot skade der de sitter på siden av tungepapillene. De utsettes likevel for slitasje, og smakscellene lever i omtrent ti dager, før de erstattes med nye vha celledeling fra basalcellene.
Veien fra munnhulen til hjernen
Smaksstoffer løses i væsken i munnhulen
Stoffene diffunderer gjennom smaksporene og treffer sansereseptorene på smakscellene
Smakscellene danner synapser med sensoriske nervefibre
Disse nervefibrene går til hjernen, og vi opplever bevisst hva noe smaker
Fem grunnleggende smaker
Vi mennesker skiller mellom fem grunnleggende smaker:
Salt
– Saltsmak kommer av ioniserte, uorganiske salter
Surt – Sur smak kommer av hydrogenioner (H+ ioner)
Søtt – Søt smak kan ikke knyttes til bestemte typer kjemiske forbindelser
Bittert
– Bitter smak er en smak som smakssansen er spesielt følsom for. Vi finner for eksempel bitter smak i konsentrasjoner som er tusenvis av ganger lavere enn salte og søte forbindelser. At vi har stor følsomhet for bitre smaker hjelper oss å unngå å bli forgiftet. Vi spiser vanligvis ikke mat som smaker bittert.
Umami – Umami er et japansk ord som betyr noe som smaker veldig godt. Dette er egentlig smaken av amminosyrer. Umami har vært brukt i Japan og andre asiatiske land i mange år. Her i Vesten er det ikke like vanlig at vi snakker om at noe smaker umami. Vi finner umami i proteinrike matvarer som kjøtt og meieriprodukter. Andre eksempler på matvarer som smaker umami er modne oster, parmesan, kjøtt, soyasaus, reker, kantareller mm.
Selv om vi har fem grunnleggende smaker, kan vi skille mellom flere hundre nyanser av smak.
Plassering av smakscellene
Hver smakscelle er vanligvis følsom for flere forskjellige smaker, men som oftest er den mest sensitiv for èn smak. De fleste smakscellene som er mest følsomme for søt smak sitter frempå tungespissen.
De fleste smakscellene som er mest følsomme for bitter smak, sitter bakerst på tungen. For de andre smakene er det ikke så stor forskjell på hvor smakscellene befinner seg.
Smaksopplevelsen i nervesystemet
Nervesystemet tolker informasjon fra smakscellene på samme måte som med lukt; Ved å skille mellom impulsfrekvensen i de forskjellige sensoriske nervefibrene, kan nervesystemet identifisere flere hundre forskjellige smaker.
Selv om vi har 5 grunnleggende smaker, kan vi likevel skille mellom flere hundre forskjellige nyanser av smak. Akkurat som vi har noen grunnleggende farger, der vi kan skille mellom et stort antall fargenyanser, kan vi også skille mellom langt flere nyanser av smak enn de fem grunnleggende.
Lukt spiller en viktig rolle i smaksopplevelsen
Når vi tygger maten, frigjøres aromastoffer som trekkes opp i nesehulen, og påvirker luktesansen. Sammen med temperatur, smak og konsistens, spiller lukten inn i vår totale smaksopplevelse.
Den bevisste opplevelsen av smak er knyttet til storhjernebarken, mens synapsene i hjernestammen bidrar med å styre utskilling av fordøyelsessekreter.
Det limbiske systemet mottar også nervefibrer fra smakssansen. Dette er en del av forklaringen på at smaker kan vekke visse følelser.
Smak er i stor grad genetisk
Hva vi foretrekker av smaker bestemmes i stor grad genetisk, men påvirkes også av våre erfaringer med tilsvarende smaksopplevelser i fortiden. Smaken påvirkes også av kroppens tilstand.
Dersom du har saltmangel vil f.eks salt mat smake ekstra godt.
Om du er vant til å spise mye sukker og søtsaker vil du også kunne oppleve et sterkere søtsug, enn om du vanligvis ikke spiser slik mat.
Eldre, smakssans og underernæring
Når vi blir eldre, som oftest over 45 år, reduseres antall smaksløker og lukteceller. Dette gjør at maten oppleves som smaksløs og gjør at appetitten kan bli dårligere. Dette er også medvirkende årsak til at en del eldre sliter med underernæring.
På samme måte oppleves smaken redusert dersom man er forskjølet. Årsaken til dette er egentlig at luktesansene er tildekket av mer slim enn normalt. Siden lukten spiller inn for den totale smaksopplevelsen vil man dermed oppleve det om om det er smakssansen som er redusert.
Denne nettsiden bruker cookies og logger informasjon om ditt besøk. Vi bruker dine data til å forbedre og tilpasse nettsiden. Les hele personvernerklæringen her. Ved å klikke «ok» godtar du bruken av cookies på denne nettsiden.
Personvern og cookies
Omhelse.no eies av Helleweb Robert Helle, Skålevikstølen 9, 5178 Loddefjord. Org nr: 911941325. Helleweb Robert Helle er ansvarlig for virksomhetens personopplysninger.
I denne erklæringen finner du informasjon som du har krav på å vite når du besøker omhelse.no, eller andre adresser på dette domenet. Dette i tråd med personsopplysningsloven § 19.
Nettsiden
Når du besøker www.omhelse.no, eller noen av de andre adressene under omhelse.no, så lagres det informasjon om besøket i cookies. Også kalt informasjonskapsler. Dette er en liten tekstfil som lagres på din harddisk. Den kan ikke benyttes til å identifisere deg, kun enheten du benytter.
Informasjonskapslene inneholder blant annet informasjon om hvilke sider du besøker, tidspunkt, versjon av nettleser med mer. Dette gjøres for markedsføring og for å gi deg en bedre brukeropplevelse. For eksempel kan informasjonen brukes for at vi skal vite hvilke sider på nettsiden vår som får mest besøk. Dette kan hjelpe oss å tilpasse nettsiden for å gi mer informasjon om det brukerne søker. Informasjonen behandles kun av omhelse.no og blir ikke gitt videre til tredjepart.
Vi benytter både session-cookies, persistent cookies, og tilsvarende teknologier. Session-cookies er midlertidige og slettes når du lukker nettleseren. Persistent cookies er mer permanente og lagres på enheten din inntil de slettes. Persistent cookies slettes automatisk etter en stund, men fornyes hver gang du besøker nettsiden.
I nettleserens innstillinger kan du selv velge å akseptere eller avvise cookies. De fleste nettleserne aksepterer cookies automatisk. Her er linker til hvordan du kan endre cookies innstillinger for de mest brukte nettleserne:
Du kan lære mer om cookies og hvordan behandle de her på linken under.Her finner du også en guide om markedsføring og personvern. Link: http://www.youronlinechoices.com/nor/
I tillegg er det enkelte tredjeparts annonsenettverk, inkludert Google, som tillater brukerne å velge bort eller tilpasse preferanser knyttet til Internett-surfing:
Når du bruker våre nettsider, samtykker du i at cookies lagres i din nettleser. Det er ikke noe problem å skru av cookies i nettleseren din og likevel bruke nettsidene. Da kan det imidlertid være noe begrenset funksjonalitet.
Google Analytics
Det samles ikke inn personlige opplysninger om deg. Dette er i henhold til Googles egne retningslinjer for bruk av Google Analytics. Dataene som samles inn lagres på Googles servere. Du kan lese mer om hvordan Google samler inn og beskytter data her:
Informasjonskapselen fra Google Analytics er innstilt til å slettes automatisk etter 14 måneder hvis du ikke returnerer til nettstedet. Det er mulig å reservere seg mot all registrering i Google Analytics ved å installere et tillegg i nettleseren:
Informasjonskapselen for Google analytics medfører at tredjepartsleverandører, inkludert Google, kan vise målrettede annonser på diverse nettsider. Disse annonsene er da basert på hvilke nettsider du tidligere har besøkt. Det brukes ikke informasjon som kan identifisere deg som person. Dette er også i henhold til Google sin personvernpolitikk. Ønsker du å reservere deg mot Google Displaynettverks informasjonskapsler kan du gjøre det her:
På omhelse.no bruker vi Google reCAPTCHA, for å identifisere om brukeren er et menneske eller en maskin. Dette er for å hindre uønsket programvare, spam og at maskiner får tilgang.
Google reCAPTCHA undersøker da om det ligger cookies fra Google på din maskin, det plasseres en reCAPTCHA cookie på din enhet, og den lager et bilde av nettleseren din. Den undersøker også ting som hvor mange klikk du gjør på skjermen, CSS informasjon, språkinstillinger og javascript.
Facebook
Facebook cookies gir informasjon om samhandling med våre annonser og vårt nettsted. Annonsekampanjenes resultater måles ved hjelp av informasjonskapsler. Disse cookies bidrar til å levere annonser på enheter som brukes av samme person. Du kan reservere deg mot målrettede Facebook- annonser her:
Worpdress plugin Contact form 7 brukes i våre kontaktskjema. Opplysningene i kontaktskjema blir ikke lagret noe annet sted enn hos mottaker av kontaktskjemaet. Når du sender inn et kontaktskjema, vil informasjonen du legger inn altså vises i en epost hos mottaker. Vanligvis er mottaker hos omhelse.no info@omhelse.no, eller en annen epostadresse på det samme domenet.