Overhuden, eller epidermis består av flerlaget forhornet plateepitel. Den er 0, 1 mm tykk de fleste steder. Men den kan være 1 mm og tykkere der hvor slitasjen er størst, som under føttene og i håndflatene.

Det ytterste hudlaget kalles hornlaget

Når de ytterste hudcellene slites vekk, erstattes de ved at cellene i det innerste cellelaget (det basale cellelaget) deler seg. Eldre celler skyves da mot overflaten og dør. I disse cellene finner vi proteinet keratin (også kalt hornstoff).

Det ytterste hudlaget består altså av døde forhornete celler, der keratinet spiller en viktig rolle for hudens beskyttende funksjon.

Hvorfor har vi forskjellig hudfarge?

I det innerste (basale) cellelaget av epidermis finnes pigmentcellene som produserer fargestoff (melanin).  Det er variasjoner av mengde melanin som gir oss forskjellig hudfarge. Dette er arvelig, noe vi ser på hudfargen hos forskjellige raser.

Ultrafiolette stråler kan skade levende celler i huden. Melanin beskytter cellene ved at det absorberer de skadelige strålene. Når vinterblek hud utsettes for ultrafiolett lys, stimuleres melanocyttene til å produsere melanin, men det gir ikke alltid tilstrekkelig beskyttelse, og vi blir solbrent.

Overhuden (epidermis) ligger over lærhuden

Overhuden (epidermis) ligger over lærhuden. Bilde fra www.247wellness.org

Hvorfor blir vi solbrent?

Ultrafiolette stråler trenger igjennom huden og dreper levende hudceller; hudceller som vanligvis bidrar til fornyelse av huden. For å reparere skaden og fjerne døde hudceller økes blodgjennomstrømmingen til huden, dette gjør huden varm og rød.

Smertereseptorer oppfatter også ødelagte celler og sender signaler til hjernen om skade. Dermed føler vi smerte og kløe.

På oversiden av fingertuppene og fremst på tærnes overside dannes neglene fra negleroten som ligger innerst i en tverrgående fold av overhuden. Dette skjer ved at eldre celler skyves fremover, forhornes og dør og, danner den faste negleplaten.

Epidermis mangler blodårer. Den får dermed sin næring ved diffusjon fra blodårene i lærhuden (dermis). Overflatiske risp fører derfor ikke til blødning.

===>>> Neste side: Lærhuden (dermis)

Kilder:
http://www.dinside.no/okonomi/ti-sannheter-om-soling/62050005
http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/picture-of-the-skin#1
https://sml.snl.no/huden
Sand et al. – Menneskekroppen, kap. 3. “Fra celler til kropp”

Start typing and press Enter to search