Lavkarbo semlor – Svenske fastelavnsboller med mandelmasse





Lavkarbo semlor – Svenske fastelavnsboller

Dette innlegget inneholder reklame i form av linker til samarbeidspartnere. Oppskrift i samarbeid med tights.no

Nå kan du nyte den svenske fastelavnsbollen på en sunnere måte med denne deilige keto semlor-oppskriften! Deilige saftige boller uten gluten og sukker, fylt med mandelmasse og krem. Tradisjonelle semlor er laget med hvetemel og sukker, noe som gir høyt karbohydratinnhold og rask blodsukkerstigning.

Disse bollene er laget av havrefiber, som gir en brødlignende konsistens uten karbohydrater, og fiberhusk, som bidrar til et saftig og luftig resultat. Bollene har et høyt innhold av fiber som gir langvarig metthet.

En ekte semla er ikke komplett uten den deilige mandelmassen. Mandelmassen gir en fyldig og smakfull kjerne som passer skikkelig godt i denne bollen.

<yoastmark class=

Disse keto semlene passer perfekt til fastelavn, men de er også en fantastisk lavkarbo dessert eller kaffekos hele året. Server med et lett dryss Sukrin Melis.

Er du mer glad i de tradisjonelle fastelavnsbollene? Da kan du smøre bollene med syltetøy og krem, slik vi lager dem i Norge.

Lavkarbo semlor er laget etter vår oppskrift på lavkarbo boller med havrefiber. Ønsker du en bolleoppskrift uten havrefiber? Sjekk ut denne oppskriften på lavkarbo boller med mandelmel.

Lavkarbo semlor

Lavkarbo semlor - Svenske fastelavnsboller (glutenfritt)

Ingen vurderinger enda
Pin Vurdering
Tid: 2 hours 30 minutter
Antall: 1 deig (1 deig gir 8 boller)

Næringsinnhold (pr porsjon/enhet/skive/rundstykke)

Kalorier: 361kcal | Karbohydrater: 2,5g | Protein: 10g | Fett: 29g
Allergener
Egg
Melk
Nøtter

Oppskrift av omhelse.no

Ingredienser

Boller

  • 150 g cottage cheese
  • 2 dl kremfløte (evt. mandelmelk eller vann)
  • 50 g smeltet meierismør
  • 3 egg (str. M eller L)
  • 120 g havrefiber
  • 25 g Finesse bakesukker
  • 20 g Fiberhusk (psyllium)
  • 2 ts bakepulver
  • 1 ts tørrgjær
  • 0,5 ts salt
  • 1 ts kardemomme
  • 1 klype vaniljepulver (valgfritt)
  • Egg til pensling

Mandelmasse

  • 130 g mandler (evt. mandelmel for en finere konsistens)
  • 25 g Finesse bakesukker
  • 6-7 ss kremfløte
  • 1-3 dråper mandelessen (valgfritt)
  • 1 klype salt

Pisket krem

  • 2 dl kremfløte
  • 1 ss Sukrin Melis
  • 0,25 ts vaniljepulver (evt. noen dråper vaniljeessen)

Fremgangsmåte

Boller

  • Ha cottage cheese, kremfløte, smeltet smør og egg i en blender. Kjør til en helt jevn og klumpfri røre.
  • Bland alt det tørre i en bakebolle. Hell den jevne cottage cheese-blandingen over de tørre ingrediensene. Rør godt sammen til en fast, men formbar deig. La deigen hvile i 5 minutter for å tykne. Dersom den føles for tørr og sprekker, tilsett litt mer væske til konsistensen er myk og smidig.
  • Rull deigen til en jevn pølse på kjøkkenbenken og del den i like store emner. Fukt hendene med litt olje eller vann hvis deigen er klissete. Form hvert emne til en rund bolle og legg dem på et bakebrett med bakepapir.
  • Fyll vasken med varmt vann og plasser brettet over. Dekk bollene med plastfolie og et kjøkkenhåndkle for å skape et lunt miljø. La bollene heve i minst 45 minutter.
  • Forvarm ovnen til 175 grader (over- og undervarme).
  • Pensle bollene med pisket egg. Stek midt i ovnen i 30-35 minutter, til bollene er gyllen.
  • La bollene avkjøles på rist. Oppbevar dem i en plastpose i kjøleskapet eller frys dem for lengre holdbarhet.

Mandelmasse

  • Rist gjerne mandlene i rundt 10 minutter i stekeovnen på 180 grader før du starter.
  • Mal mandlene til en grov masse i en blender eller kjøkkenmaskin (hvis du ikke bruker mandelmel).
  • Tilsett søtning, kremfløte, eventuelt mandelessens og salt.
  • Pulser massen i foodprosessore til en jevn og kremet mandelmasse. Tilsett mer fløte om nødvendig for en mykere konsistens.

Pisket krem

  • Pisk kremfløten sammen med søtning og vaniljepulver til kremen er luftig og stiv.

Montering av semlor

  • Skjær av toppen av bollene.
  • Grav ut litt av innmaten i bollene for å gi plass til mandelmassen.
  • Fyll bollene med mandelmasse. Topp med pisket krem og legg lokket på.
  • Sikt over litt Sukrin Melis etter ønske.

Kommentar

Aktivering av gjær
Dersom du velger en annen søtning enn finesse bakesukker må du tilsette en av følgende for å aktivere gjæren, 1 ts (yaconsirup, inulinpulver, tagatesse, bakesukkr eller tagasøtt). 
 

Viser 2 kommentarer
  • Frid Sørensen
    Svar

    Hvorfor anbefale plastfolie? Eg tenker på faren med mikroplast .

    • Svar

      Bruk av plastfolie for å dekke en bolledeig medfører generelt svært liten risiko for overføring av mikroplast til maten, så lenge folien ikke er i direkte kontakt med deigen i lang tid, blir utsatt for høy varme eller mekanisk slitasje.

      Temperatur – Mikroplast frigjøres lettere når plast varmes opp, men bolledeig hever normalt ved romtemperatur, noe som reduserer risikoen.
      Friksjon – Hvis plastfolien presses mot deigen og fjernes flere ganger, kan små partikler løsne, men dette er ikke en stor bekymring ved normal bruk.
      Type plastfolie – Noen plastfolier er mer motstandsdyktige mot nedbrytning enn andre. Bruk gjerne folie merket som «mattrygg» og uten BPA/PVC hvis du vil være ekstra forsiktig.
      Alternativer – Hvis du vil unngå plast helt, kan du bruke et kjøkkenhåndkle, bivokspapir eller et lokk som dekker bollene.
      Alt i alt er risikoen for mikroplast i mat fra plastfolie ved normal bruk svært lav. Dersom du har forslag til andre gode løsninger for å skape et lunt og godt miljø for heving, så del det gjerne her 😊

Legg igjen en kommentar

Vurdering av oppskrift




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.





Start typing and press Enter to search