Spiser riktig lavkarbomat men går ikke ned i vekt
Dr. Hexbergs klinikk har hatt mange pasienter som spiser veldig sunn og riktig lavkarbomat og som blir kjempefrustrert fordi vekten står bom stille tross innsatsen. Det kan være mange årsaker til dette. Her belyser vi tre faktorer som kan spille en rolle.
1. For høyt alkoholinntak
En årsak for noen er et for høyt inntak av alkohol. Når barna er flyttet hjemmefra er det for eksempel lett å begynne med et glass vin ved middagslagingen etter en stressende dag på jobben. Dette blir lett en vane og forbruket kan over tid øke til ½-1 flaske vin på hverdagene og kanskje mer i helgene.
Selv om det dreier seg om tørre viner eller sprit uten sukkerholdig blandevann, må du huske at alkohol inneholder mye energi. En flaske vin kan inneholde 600-700 kcal, men det er store forskjeller avhengig av hvor mye sukker den inneholder.
Hvis du spiser den mengden mat kroppen din trenger for å holde vekten (for eksempel 2000 kcal) og legger til 500 kcal fra vin så går du selvfølgelig opp i vekt.
Hvis du reduserer kaloriinntaket fra mat med 500 kcal, men drikker vin tilsvarende 500 kcal så går du ikke ned i vekt. Når kroppen tilføres alkohol, setter leveren i gang med å forbrenne alkohol istedenfor fett.
Det betyr at alkohol kan blokkere nedbrytningen av dine fettlagre. Alkohol er en gift for kroppen, og leveren vil fjerne denne så raskt som mulig. Da prioriterer kroppen å kvitte seg med alkohol før andre prosesser, som fettforbrenning.
Et høyt alkoholinntak kan føre til fettlever og senere til skader på leveren som gjør at alkohol nedbrytes langsommere enn før. I tillegg mister mange selvkontroll når de drikker alkohol, og da kan det lettere gli ned litt sjokolade, kjeks og andre «godsaker».
2. Stress
Mange av oss lever temmelig stressede liv og mange opplever at de legger på seg når de utsettes for mye stress, selv om de spiser og trener som før.
Årsaken er hormonet kortisol, som fører til at blodsukkeret og dermed insulinnivået stiger. Ved stresspåkjenninger blir vi altså «flinkere» til å lagre fett. Dette kan skje selv om du spiser det samme – eller til og med mindre – enn før.
Mange blir ikke trodd når de forteller dette til fagpersoner, men jeg har fått høre det mange ganger av meget troverdige personer, så jeg tror deg hvis du forteller meg at du har det slik.
Andre igjen mister kontrollen over det de putter i munnen når de utsettes for stress. De har ikke tid til å planlegge dagen, og da blir det lett mer hurtigmat, boller, pizza eller brødskiver.
Hvis din mor er på sykehuset, blir du henvist til kiosken med alle dens raske karbydrater, når sulten melder seg. Resultatet av manglende planlegging kan bli en rask vektøkning, og det bedrer ikke akkurat humøret, men fører til mistrivsel og økt stress.
Legemiddelet kortison virker godt på ulike betennelsestilstander og smerter. Imidlertid gir det de samme problemene som for mye egenprodusert kortisol og er en skikkelig bremse for vektreduksjon. Hvis man av en eller annen grunn må bruke kortison, bør man tilstrebe å bruke den minste effektive dosen.
3. For lavt matinntak i perioder
Hvis du spiser lite mat går du kanskje ned i vekt en periode, men du går raskt opp igjen i vekt dersom du går tilbake til tidligere kosthold.
Hvis du spiser for lite mat over lengre tid, kan det hende at kroppen reagerer på samme måten som den gjorde for tusenvis av år siden. Den tror det er mangel på mat slik at du vil sulte.
Da vil kroppen spare på fettreservene fordi dette sikrer nok energi til å overleve. Istedenfor kun å tære på fettet, kan kroppen da også bruke musklene som energi, det vil si at protein fra muskler omgjøres til sukker og brukes til å lage energi.
Det er nemlig svært kostbart for kroppen å ha stor muskelmasse fordi muskler krever så mye energi. Hvis du reduserer vekten ved å spise lite, kan du altså tape muskelmasse. Når du så ikke orker å sulte deg lenger, legger du på deg fett, og resultatet blir da mindre muskelmasse, dårligere forbrenning og større fettmasse.
Oppsummering
For å oppsummere, dersom du sliter med å gå ned i vekt, ta en titt på alkoholinntaket ditt og gjør noe med dette først.
Har du en stresset hverdag, sett av tid i hverdagen til aktiviteter som hjelper deg å roe ned, som for eksempel trening, turer i naturen, meditasjon, lese en god bok eller andre ting.
Til slutt, spis et sunt og balansert lavkarbo kosthold med naturlig rene råvarer.
Trenger du hjelp til å komme i gang, kan du forsøke Keto1200 eller en av våre andre kostplaner.
Du finner våre kostplaner på denne linken