Er det viktig å måle om man har store eller små LDL- partikler og hvor farlig er høyt LDL kolesterol?
Spørsmål om kolesterol er jo slett ikke uvanlig og mange opplever at de blir anbefalt å starte med kolesterolsenkende behandling. Sentralt står spørsmålet om man egentlig har en økt risiko for hjerte- og karsykdom og hvorvidt kolesterolsenkende medikamenter reduserer denne risikoen eller om de kun reduserer kolesterolverdien.
Her er svar på et kolesterol-spørsmål som ble lagt inn i i et hovedinnlegg slik at flere blir oppmerksom på spørsmål/svar fordi jeg tror det er mange andre som lurer på tilsvarende spørsmål.
Spørsmål:
«Vi er et par hvor jeg har spist lavkarbo/ketogent i 3 år. Min mann spiser «normalt». Han har nå fått svar på Helsenorge at LDL er på over 6 og legen har skrevet ut statiner (ingen samtale rundt svaret).
Fikk heller ikke svar på hva de andre kolesterolverdiene lå på, eller totale verdier. Prøven ble ikke tatt fastende. Alt i meg protesterer angående dette med statiner da jeg har lest mye om høyt kolesterol og lavkarbo, slik at jeg er ikke redd for dette angående meg selv, men så blir jeg også usikker siden han ikke spiser lavkarbo.
- Hvor farlig er det å ha så høyt LDL når man spiser «vanlig»?
- Vil en prøve hos Lab1 som viser om det er store eller små partikler ha nytte?
- Han er i utgangspuktet ikke så giret på å spise lavkarbo, men det kommer selvsagt av hva de lærde sier. Vi har kjennskap til klinikken deres da min datter fikk oppfølging der i forhold til lavkarbo/ diabetes 1. Hva tenker dere han bør gjøre?»
Svar:
En LDL-kolesterolverdi på 6,0 mmol/L er en høy verdi, men den gir liten informasjon om hvorvidt det er en økt risiko for hjerte- og karsykdom eller ikke.
Helsedirektoratets retningslinjer er basert på data fra forrige årtusen, og nye studier gjort med data fra HUNT (Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag) viser at det ikke er samsvar mellom Helsedirektoratets risikoberegning og dataene fra HUNT.
Med bare LDL-verdien er det umulig å avgjøre om det er en forhøyet risiko for hjerte- og karsykdom eller ikke. Og dersom prøven ikke er tatt fastende, gir den også begrenset verdi i forhold til å vurdere sammensetningen av LDL-kolesterol.
LDL-kolesterol er kolesterol i LDL-partikler. LDL-partiklene er sammen sammensatt av ulike typer fett og lages i leveren. Leveren lager ulike typer av LDL-partikler som transporterer fett og kolesterol fra leveren og ut i kroppen. Dersom LDL-partiklene er små, viser de sammenheng med økt forekomst av hjerte- og karsykdom. Er derimot LDL-partiklene store, viser de ikke sammenheng med hjerte- og karsykdom.
En stor studie fra en liten by i USA, Framingham, hvor de har fulgt flere generasjoner og studert hvilke blodprøver som best kan forutsi utvikling av hjerte- og karsykdom, viser at en høy forekomst av små LDL-partikler var det som best forutså hjerte- og karsykdom. Studien viste også at dersom denne sammenhengen var lagt inn i risikoberegningen, ga tillegg av andre risikofaktorer ingen økt statistisk treffsikkerhet.
En høy forekomst av små LDL-partikler viser sammenheng med høye fastende triglyseridverdier og lave HDL-verdier. Men det som virkelig er interessant er jo hva som gjør at man får høye verdier av fastende triglyserider, lave HDL-verdier og mye av de små LDL-partiklene. Det er ikke det fettet vi spiser, men det fettet kroppen lager selv.
Dersom vi spiser mye karbohydrater, som ender som druesukker i blodet, må dette enten brukes umiddelbart som energi i kroppen, lagres som glykogen i lever og muskler eller omdannes til fett. Ved høyt inntak av karbohydrater er det omdanningen til fett som blir dominerende. Da omdannes sukker til fettsyrer i leveren og disse fettsyrene settes sammen til triglyserider.
For å bli transportert fra leveren til fettvevet pakkes triglyseridene sammen med kolesterol i LDL-partikler. De LDL-partiklene som er rike på triglyserider, ender til slutt opp i blodet som de små LDL-partiklene.
Og hva kan man gjøre for å redusere forekomsten av de små LDL-partiklene? Det enkle svaret er å spise mindre karbohydrater og mer fett.
Så til dine to spørsmål:
- Hvor farlig er det høye LDL-kolesterolet når han spiser vanlig kost? – Det er vanskelig å avgjøre – det kommer an på hvilken type LDL-partikler han har.
- Vil en prøve hos Lab1 som viser om det er store eller små partikler ha nytte? Ja, en Lipoprint hos Lab1 vil definitivt være nyttig. Men det sentrale er jo å redusere risiko for å utvikle hjerte- og karsykdom og da vil jeg anbefale en bredere tilnærming som en konsultasjon og prøver etter en individuell vurdering.
For å forstå mer av sammenhengen mellom hvilke blodprøver som viser sammenheng med utvikling av hjerte- og karsykdom anbefales boken «Nytt blikk på kolesterol. Er vi blitt lurt?» (Og det er vi!!) av Erik og Sofie Hexeberg.