Kroppens hjerte har som hovedfunksjon å sørge for at blodet blir pumpet rundt i sirkulasjonssystemet, slik at alle kroppens celler får livsviktig oksygen og næringsstoffer. Og slik at kroppen får kvittet seg med avfallsstoffer via nyrer og lunger.
Vi er altså totalt avhengig av at vårt hjerte pumper kontinuerlig. Om et hjerte stanser vil organene våre ikke få oksygen. Uten oksygen dør cellene i organet. Det er dette som skjer ved f.eks en hjertesvikt. Organene vil dermed etter kort tid slutte å fungere før cellene i organene vil dø.
Enkelte omdannete hjertemuskelceller depolariseres av seg selv, noe som gjør at det utløses et aksjonspotensial. Dette skjer raskest i sinusknuten (en liten samling med omdannete celler i høyre forkammer). Når dette aksjonspotensialet utløses i sinusknuten, sprer det seg til hele hjertet og utløser kontraksjon. Det er dette som gjør at hjertemuskulaturen har evnen til å trekke seg sammen rytmisk uten nervestimulering ( i motsetning til skjelettmuskulaturen, som ikke har denne evnen).
Menneskets hjerte – oppbygning, muskulatur, funksjoner
Noen lurer på hvordan et hjerte kan mangle blod, det er jo fylt opp med blod. Dette er fordi hjertets egen blodforsyning ikke kommer fra blodet i hjertekamrene, men fra egne blodårer kalt kransarterier. Kransarteriene ligger på utsiden av hjertet. Mer om det på de neste sidene.
På de neste sidene går vi igjennom i mer detalj hvordan ditt hjerte er bygget opp, hvordan muskulaturen i hjertet er bygget opp, og hvordan hele hjertet fungerer, slik at blodet kan pumpes rundt til samtlige celler i kroppen.
=== >>> Neste side, hjertets oppbygning