Du blir det du spiser: Ny Netflix-dokumentar om tvillinger – «full av feilinformasjon»





Denne artikkelen er hovedsaklig en oversettelse av en artikkel skrevet av David Lightsey MS, som ble publisert på nettsiden American Council on Science and Health 13.03.23. Den er oversatt og tilpasset norsk språk av omhelse.no. Les orginalartikkelen her. Bilde: Netflix.

Stanford Medicine publiserer ny «biased» studie; media biter på

Forrige måned publiserte Stanford Medicine følgende pressemelding:

A Stanford Medicine-led trial of identical twins comparing vegan and omnivore diets found that a vegan diet improves overall cardiovascular health. (En studie ved Stanford Medicine av identiske tvillinger sammenlignet vegansk kosthold med omnivore og viste at vegansk kosthold forbedrer kardiovaskulær helse.)

I 2020 publiserte jeg teksten «The Myths About Nutrition Science», der jeg skisserte de syv mest fremtredende årsakene til upålitelige nyheter om helse.

En av hovedårsakene er at de fleste journalister stoler blindt på pressemeldingene som sendes ut i stedet for å undersøke de faktiske studiene med et kritisk blikk. Dette fører til nyheter som overdriver studienes funn.

En studie fra 2015 publisert i PLOS/One identifiserte 312 verdensomspennende nyhetsrapporter relatert til samme pressemelding. Av disse 312 rapportene var «85,6% av alle historiene hentet fullstendig eller i stor grad fra en sekundærkilde.»

Med andre ord sviktet 85,6% av reporterne i å evaluere de opprinnelige dataene, noe som resulterte i manglende undersøkelse av «studien» sine svakheter. Åtte år senere vedvarer dette problemet.

Det siste eksemplet er en studie som nå er publisert av Stanfords mediemaskin.

En banebrytende måte å fastslå at et vegansk kosthold er sunnere enn konvensjonelt omnivore kosthold.

– Stanford Medicine News Center

Etter publisering fulgte en ukritisk og omfattende mediedekning av saken. Gjør du et google søk på «Stanford identical twin vegan study», vil du raskt se at nesten alle nyhetstjenestene serverer optimistiske og ganske ukritiske overskrifter.

Ifølge Christopher Gardner, Ph.D., professor ved Stanford Prevention Research Center, viser deres studie at:

Alle som velger et vegansk kosthold, kan forbedre sin langsiktige helse på to måneder, med den største endringen sett i løpet av den første måneden.

Er dette fakta eller fiksjon?

La oss ta en titt på noen relevante punkter fra studien, som kaster kaldt vann på denne varme «nyheten» og Stanfords påstander.

Deltakerne, i alderen 26-52, ble alle vurdert som fri for hjerte- og karsykdom og deretter delt inn i par, en veganer og en omnivore (spiser både kjøtt og planter).

Ingen av deltakerne fulgte angivelig et vegansk kosthold før studien. De fulgte et konvensjonelt kosthold. Alle ble ansett som fri for hjerte- og karsykdom. På grunn av studiens varighet på 8 uker var det ingen faktiske helseforbedringer, kun «bedre» bio-markører.

Forfatterne så størst forbedring i løpet av de første fire ukene etter kostholdsendringen. Deltakerne med et vegansk kosthold hadde lavere nivåer av LDL-kolesterol (LDL-C) og insulin, samt lavere kroppsvekt – alle faktorer som er assosiert med forbedret kardiovaskulær helse – enn deltakerne som spiste omnivore. Selvfølgelig vet vi alle at korrelasjon ikke er det samme som årsakssammenheng.

LDL-kolesterolnivået ble redusert

LDL-C for veganer-gruppen sank fra en gjennomsnittlig baseline på 110,7 mg/dl til 95,5 mg/dl ved studiens slutt. For omnivore-gruppen sank LDL-C fra 118,5 mg/dl ved baseline til 116,1 mg/dl ved studiens slutt.

Dette viser ikke en åpenbar fordel med veganisme; det er bare sunn fornuft. LDL er et naturlig og essensielt molekyl som distribuerer kolesterol gjennom blodbanen. Veganske kosthold inneholder ikke kolesterol, så det er velkjent at et vegansk kosthold kan redusere LDL.

Imidlertid er alle LDL-nivåene som måles i studien nær optimale verdier for LDL. Det vil si mellom 100-129 mg/dl. Når det er mer kolesterol i kostholdet, vil det være mer LDL-C til stede i blodbanen. I dette tilfellet betyr ikke lavere nivå nødvendigvis bedre helse. Det er bare litt lavere, men uten noen kjente helsefordeler.

Fastende insulin-nivå ble redusert

I studien står det:

De veganske deltakerne hadde også omtrent 20% reduksjon i fastende insulin-nivå. Høyt insulin-nivå er en risikofaktor for å utvikle diabetes.

Men å presentere dette som en helsefordel er misvisende. Gruppen som spiste vegansk hadde et insulin nivå på 11,4 uIU/mL mot 14,7 uIU/mL for gruppen som spiste kjøtt og animalske produkter.

Begge gruppene var godt innenfor normalområdet og det var absolutt ingen indikasjon på pre-diabetes. 20% nedgang i insulin-nivå høres gunstig ut, men i virkeligheten er dette en meningsløs sammenligning mellom to helt normale verdier.

Flere mangler hos veganergruppen

Tilgjengeligheten av B12 i kosten til gruppen som spiste vegansk, sank med 63% i løpet av de første fire ukene og 65% i de siste fire ukene. Gjennomsnittlig B12-tilgjengelighet var bare 1,24 mcg i de første fire ukene og 1,19 mcg i de siste fire ukene. Dette er betydelig under anbefalt nivå for alle aldersgrupper fra 9 år og oppover (NIH).

Et vegansk kosthold kan føre til ernæringsmessige mangler hvis det ikke suppleres med vitamin D, jod, selen, kalsium og jern. Derfor foretrekker også en del ernæringseksperter et kosthold som inneholder animalske produkter selv om det er basert på planter, i stedet for et rent vegansk kosthold.

Begge kostholdene var

sunne og rike på grønnsaker, belgfrukter, frukt og fullkorn og fri for sukker og raffinerte stivelsesholdige matvarer. Det helt plantebaserte veganske kostholdet inkluderte ikke kjøtt eller animalske produkter som egg eller melk. Omnivore kostholdet inkluderte kylling, fisk, egg, ost, melkeprodukter og andre animalske matvarer.

Det er absolutt ingenting i litteraturen som tyder på at enkeltpersoner som regelmessig har et naturlig kosthold basert på  planter og kjøtt, også kjent som omnivore, vil forkorte levetiden eller være mer mottakelig for sykdom – heller tvert imot.

24-årig studie viste andre resultater

I denne studien illustrerte jeg, ved hjelp av en 24-årig longitudinell studie, at gjennomsnittlig forventet levetid for befolkningsgrupper som følger et sunt omnivore kosthold med en fornuftig og sunn livsstil er noen år lengre enn for andre grupper. Dette er altså en studie som gikk over 24 år, sammenlignet med de 8 ukene som Stanfords studie varte.

Dr. Christopher Gardner kommenterte at

studien vår brukte et generaliserbart kosthold som er tilgjengelig for alle, fordi 21 av de 22 veganerne fulgte kostholdet.

Den påstanden bør vi se litt nærmere på. I løpet av de første fire ukene av studien fikk alle deltakerne levert ferdiglagde måltider. De fikk ernærings-opplæring ved tre separate anledninger for å styrke overholdelsen av programmet og instruksjoner om å tilberede sunne måltider for seg selv i løpet av de siste fire ukene.

Hvor realistisk er dette for den gjennomsnittlige forbrukeren?

Avsluttende kommentar

Stanford-studien støtter ikke dens egen konklusjon:

Resultatene fra denne studien antyder at et sunt plantebasert kosthold gir en betydelig beskyttende kardiometabolsk fordel sammenlignet med et sunt omnivore- kosthold.

Det faktum at det var en betydelig mangel på vitamin B12 illustrerer hvor problematisk et vegansk kosthold er, og motbeviser forfatterens påstand om at et vegansk kosthold er overlegent et sunt omnivore- kosthold.

I tillegg til de åpenbare manglene når det gjelder næringsstoffer, som allerede er nevnt, ville det være naivt å anta at et gjennomsnittlig barn, en ungdom eller en voksen skulle være bevisst nok til å blande de nødvendige plantebaserte matvarene i hvert måltid, for å skaffe de essensielle aminosyre-kombinasjonene som trengs for å sikre at proteinbehovet blir møtt.

Kilde:
Cardiometabolic Effects of Omnivorous vs Vegan Diets in Identical Twins A Randomized Clinical Trial JAMA Network Open DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2023.44457

Orginalartikkel på engelsk: https://www.acsh.org/news/2023/12/13/stanford-medicine-releases-confirmation-bias-study-media-takes-bait-17516?lctg=236773383

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.





Start typing and press Enter to search