Er fedme arvelig?
Fedme betraktes tradisjonelt som en kronisk sykdom med et komplisert samspill av arvelige og miljømessige faktorer som årsak. Forskerne mener at omtrent 50 prosent av all fedme er arvelig.
Hvis det er noe vi arver, så er det den egenskapen at vi legger på oss når vi spiser (spesielt karbohydrater) i forhold til hva kroppen vår trenger.
Noen mennesker legger lettere på seg av karbohydrater enn andre. Dette er personer som har gener som gjør at de klarer seg bedre i perioder med lite mat enn de som ikke legger på seg så lett.
De hadde altså klart seg best i steinalderen, men har det største problemet i dagens samfunn hvor vi oversvømmes av karbohydrater.
Flinke fettlagrere
Problemet i dag er at vi får for mye karbohydrater, noe som medfører at disse “flinke fettlagrerne» går fort opp i vekt. Forskjellene kommer også frem innen familier hvor for eksempel to søstre spiser omtrent den samme maten.
Over år utvikler den ene fedme, mens den andre forblir tynn. Det kan virke noe urettferdig, men vi må faktisk forholde oss til den kroppen vi har og hva den er best tilpasset.
Er du en person som lett legger på deg anbefaler jeg at du spiser lavkarbokost. Det er ikke slik at de nasjonale kostrådene passer for alle.
Du finner masse flotte oppskrifter på denne nettsiden. Er dette nytt for deg bør du skaffe deg litt kunnskap før du starter. Du kan for eksempel begynne med disse artiklene:
Legemidler og vektoppgang
En annen vanlig årsak til overvekt og fedme er ulike syntetiske legemidler. Eksempler på slike er kortison og medikamenter som brukes mot epilepsi og psykiske lidelser.
Mange har opplevd at de går opp 20–30 kilo på kort tid når de bruker kortisontabletter. Det er fordi kortison øker blodsukkeret ved å bryte ned proteiner. Dermed øker insulinnivået, noe som stimulerer fettlagringen og hemmer fettforbrenningen.
Av og til må vi ty til legemidler, men er dette et problem for deg anbefaler jeg at du tar en samtale om dette med din fastlege. Andre legemidler kan vise seg å være mindre problematisk for deg.
Nedstemthet og søtsaker
Psykologiske faktorer er også viktig ved vektøkning. Det er ikke uvanlig å bruke søtsaker for å komme i bedre humør eller for å dempe sinne, uro og angst.
Problemet er at disse karbohydratene bare gir en kortvarig god følelse, og du må spise mer når blodsukkeret faller igjen omkring en time etter “kosestunden”.
Det er mye enklere å unngå søtsaker når blodsukkeret er stabilt på et lavkarbo-kosthold. Klarer du likevel ikke å holde deg unna kan du vurdere å snakke med en coach eller psykolog.