Ingeborg ble kvitt smertene, trappet ned medisiner og gikk ned i vekt ved hjelp av ketogen kost
Ingeborg var 65 år da hun kom til meg fordi hun trengte hjelp til vektreduksjon. Men mest av alt ønsket hun å bli kvitt de kroniske smertene hun hadde.
Hun hadde i 10 år vært plaget med sterke muskel- og leddsmerter og hadde fått diagnosen fibromyalgi. Dette plaget henne dag og natt i en slik grad at hun måtte bruke mange smertestillende tabletter.
Livskvaliteten hennes var betydelig redusert på grunn av denne lidelsen. Ingeborg hadde også utviklet diabetes type 2 og brukte to ulike medikamenter i et forsøk på å kontrollere blodsukkeret.
Hun tok også 2 medikamenter mot høyt blodtrykk, men blodtrykket var likevel for høyt. Ingeborg følte seg kronisk oppblåst og stinn i magen, var plaget med sure oppstøt og brukte daglig tabletter som lindret litt på halsbrannen.
Overvekt og ugunstige blodprøvesvar
Vekten var 87 kilo og blodprøvene viste at hun hadde insulinresistens, for høye blodsukkerverdier, kronisk betennelse og en ugunstig profil på fettstoffene.
Ingeborg ønsket å starte med en ketogen kost (20 gram karbohydrater per dag) for å få en rask og motiverende vektreduksjon. Jeg forklarte henne at hun måtte slutte med det ene blodsukkersenkende medikamentet når hun endret kosten, ellers kunne hun få for lavt blodsukker.
Muskelsmertene borte etter en uke
Da Ingeborg kom til kontroll etter fire uker hadde hun redusert vekten med 4 kilo og var strålende fornøyd. Hun fortalte med stort engasjement at muskelsmertene hadde forvunnet fullstendig etter bare én uke.
Det ene blodsukkersenkende medikamentet hadde hun sluttet med og blodsukkeret hadde ligget mellom 6 og 9 mmol/L, noe som er akseptabelt i denne fasen.
Etter nye fire uker hadde hun redusert vekten med ytterligere 2,5 kilo, var bedre i pusten, hadde mindre halsbrann og følte seg meget vel. Blodsukkeret hadde sunket ytterligere og lå mellom 6 og 7 og blodtrykket var normalt da jeg målte det.
Etter 5 måneder på ketogen kost
I løpet av fem måneder reduserte hun vekten med 12 kilo og de fleste blodprøvesvarene var blitt normale. Hun var veldig fornøyd med dette resultatet og så frem til innkjøp av nye klær i mindre størrelser.
Ferie og utfordringer
Så kom påsken, og hun klarte ikke å holde fokus på lavkarbo-maten. Hun skeiet ut med kaker, desserter og poteter. Hun ble stivere i kroppen, tyngre i pusten, la på seg 3 kilo og blodtrykket steg. Da hun fikk muskelsmertene tilbake, kuttet hun igjen ned på karbohydratinntaket og muskelsmertene forsvant. Hun var forbauset over at kostholdet kunne ha så mye å bety for kroppen hennes.
Fibromyalgi
Tilstanden betegnes som et smertesyndrom som er en samling med symptomer og funn. Den kjennetegnes ved kroniske muskelsmerter i flere områder på kroppen og smertefulle trykkømme punkter med en varighet på minst tre måneder.
Ca. 3 % av befolkningen rammes, og omlag 90 % av de som får diagnosen, er kvinner.
Typiske symptomer er verkende og brennende smerter i muskler og i muskelfestene rundt ledd. Mange har også symptomer som:
- Søvnforstyrrelser
- Humørsvingninger
- Indre frost
- Hodepine
- Nummenhet
- Følelsen av å være opphovnet
- Synsforstyrrelser
- Følelse av å ha en klump i halsen
- Blir verre etter fysisk aktivitet og psykisk stress
- Tretthet
- Utmattelse
- Depresjon
- Redusert hukommelse
- Konsentrasjonsvansker
- Øresus
- Angst
- Svimmelhet
- Kvalme
- Urolig mage
- Hyppig vannlating
Høyt blodsukker og fibromyalgi
Det er en klar sammenheng mellom blodsukkerverdier og fibromyalgi. En studie har vist at 17 % av pasientene i en gruppe med diabetes og bare 2 % av personene i gruppen uten diabetes, hadde fibromyalgi. Diabetespasientene som hadde mest alvorlig fibromyalgi, hadde også høyest langtidsblodsukker (HbA1c).