Blir demensutvikling påvirket av B-vitamin og omega-3- inntak?
Mange av våre pasienter har lave nivåer av de to B-vitaminene som vi måler, B-12 og folat (B-9 vitamin). Ofte er disse lave verdiene innenfor de oppgitte referansegrensene.
Referansegrensene er imidlertid kun et uttrykk for at 95 % av antatt friske personer har verdier mellom øvre og nedre referanseverdi. Referanseverdiene sier lite om hva som er optimalt.
Flere pasienter som får injeksjoner med vitamin B-12, kjenner at de må ha påfyll av B-12 selv om den målte vitamin B12-verdien er langt over nedre grense. Det er nok et uttrykk for at det er individuelle forskjeller som vi ikke er flinke nok til å ta hensyn til.
Ofte ser vi også en høy verdi av aminosyren homocystein hos dem som har lavt B-vitamin-nivå. Homocystein er en aminosyre kroppen lager selv. Et høyt homocysteinnivå er et uttrykk for det vi kaller «høyt oksidativt stress». Høyt oksidativt stress er blant annet forbundet med betennelser i kroppen og også økt aldringshastighet.
Et høyt homocysteinnivå ser en også ved kognitiv svikt, demens og Alzheimers sykdom. Forskere har derfor gjort forsøk med tilskudd av B-vitaminer for å redusere homocysteinnivået og hindre utvikling av demens. I studien jeg skal omtale har de vurdert hjernestørrelsen med MR-bilder.
Normalt blir hjernen noe mindre med alderen (atrofi), men hos dem som utvikler demens går denne utvikling mye fortere enn vanlig. Forskerne har også sett at et lavt nivå av B-12 vitamin og et høyt homocysteinnivå er forbundet med at hjernen raskere blir mindre.
En forskergruppe i Oxford har gjennomført en studie hvor de har gitt eldre pasienter med mild kognitiv svikt behandling med B-vitaminer (B-6, B-9 og B-12) eller placebo i to år. Ved starten av studien var det gjennomsnittlige vitamin B-12-nivået dobbelt så høyt som det som angis som nedre referansegrense i Norge.
Hovedresultatet var at de som fikk B-vitaminer beholdt hjernen sin bedre enn de som fikk placebo. B-12 vitamin-nivået var etter 2 år dobbelt så høyt som ved starten av studien for den gruppen som fikk vitamin B12.
I en helt fersk analyse av denne studien har forskerne sett på hvilken effekt innholdet i blodet av omega-3 fettsyrer hadde for resultatet av B-vitaminstudien. De delte opp pasientene i tre grupper avhengig av mengde omega-3 fettsyrer i blodet. For de som hadde lavt nivå av omega-3 fettsyrer i blodet spilte det ingen rolle om de fikk tilskudd av B-vitaminer eller ikke – de mistet like mye av hjernen. Derimot var det slik at jo høyere nivået av omega-3 fettsyrene var i blodet, jo bedre var effekten av B-vitamintilskuddet.
I gruppen med høyest omega-3 fettsyrenivå ga tilskudd av B-vitaminer nesten en halvering av tapet i hjernemasse sammenlignet med dem som ikke fikk B-vitaminer.
Studien indikerer at B-vitaminer og omega-3 fettsyrer virker sammen i å bevare hjernen mot forfall. Forskerne ønsker å gjøre en studie av om kombinasjonen av tilskudd av B-vitaminer og omega-3 fettsyrer gir bedre effekt enn en av delene alene. Forskerne har jo her ikke sett på tilskudd av omega-3 fettsyrer, men bare konsentrasjonen av omega-3 i blodet.
Selv om forskerne er forsiktige med å slå fast at tilskudd av omega-3 fettsyrer og B-vitaminer sammen er gunstig for å bevare hjernen, er det neppe noen stor risiko å sørge for at vi får i oss nok av begge deler, enten gjennom et kosthold med mye fisk, nøtter og grønnsaker eller ved tilskudd.