Kjøtt eller ikke? Spørsmål fra Åsa – svar fra legen





Kjøtt eller ikke kjøtt?

Spørsmål fra leser:

Jeg har diabetes type 2 og har greid å redusere langtidsblodsukkeret etter at jeg la om til et lavkarbokosthold som inkluderer mye kjøtt. Men etter at helsemyndighetene nå anbefaler å spise lite kjøtt, vet jeg ikke lenger hva jeg bør gjøre. Må jeg redusere mitt inntak av kjøtt?

Hilsen Åsa, 49 år

Svar fra lege Sofie Hexeberg:

For det første: De nye nordiske kostholdsrådene, som har fått mye omtale, er egentlig ikke for personer med ulike sykdommer. Rådene er til friske personer for å forebygge sykdom. Og det tas heller ikke hensyn til at vi er forskjellige.

Mange av rådene er svært omdiskuterte, og det er blitt stilt spørsmål ved om metoden som ligger til grunn for utformingen av rådene, holder mål. De nye kostholdsrådene er ikke bare basert på hvordan befolkningens helse blir påvirket, men også hvordan matproduksjonen påvirker klimaet.

I de rådene jeg gir til mine pasienter, legger jeg kun til grunn hva jeg mener er best for den enkelte pasient. Og så til ditt spørsmål om kjøtt. Når du har opplevd store helsegevinster på et lavkarbokosthold som inkluderer mer kjøtt enn de nye rådene anbefaler, synes jeg du skal legge vekt på dette og på hva som holder blodsukkeret ditt i sjakk.

Dersom du skal bytte ut kjøtt med proteiner fra planteriket, slik rådene anbefaler, vil du samtidig få et høyere inntak av karbohydrater. Og det er jo ikke ønskelig. Da vil blodsukkeret øke, og det vil også risikoen for komplikasjoner av din diabetes.

For deg med diabetes mener jeg du bør fortsette å spise kjøtt. Et kosthold med lite karbohydrater og mer protein og fett gjør det lettere å ha kontroll på blodsukkeret.

Hilsen lege Sofie Hexeberg

Vil du bestille time hos Sofie Hexberg? Det kan du gjøre på denne linken.

 

Foto: Caroline Roka

Sofie Hexeberg har lang erfaring i å hjelpe pasienter med å endre kosthold. Foto: Caroline Roka.

Viser 3 kommentarer
  • Tom Berberg
    Svar

    har diabetes2. Har utviklet nervesmerter i bena til tross for bra blodsukker. har prøvd forsjellige medisiner men blir så «rar» i hodet. kan kosthold reversere nervesmerter?

    • Svar

      Det er mulig at kosthold kan hjelpe med å redusere eller bremse utviklingen av nervesmerter (nevropati) ved diabetes type 2, spesielt hvis du fokuserer på et betennelsesdempende kosthold og optimaliserer næringsstoffer som støtter nervehelsen.

      Selv om blodsukkeret ditt er bra nå, kan langvarig eksponering for høyt blodsukker tidligere ha skadet nervene. Et strengt lavkarbo- eller ketogent kosthold kan bidra til å redusere betennelse og fremme nerveheling.

      Her er noen essensielle næringsstoffer for nervefunksjon:
      Vitamin B12: Mangel kan føre til nevropati. Finnes i kjøtt, fisk, egg og meieriprodukter.
      Alfa-liponsyre (ALA): En kraftig antioksidant som kan forbedre nervefunksjon. Naturlig i brokkoli, spinat, og kjøtt, men ofte brukt som tilskudd.
      Magnesium: Kan redusere nervesmerter og muskelkramper. Finnes i nøtter, frø, avokado og mørk sjokolade.
      Omega-3-fettsyrer: Reduserer betennelse og støtter nervehelse. Finnes i fet fisk, linfrø og valnøtter.
      D-vitamin: Lavt nivå kan forverre nevropati. Viktig å få nok via sollys, fet fisk eller tilskudd.

      Unngå ultraprosessert mat, sukker og raffinerte oljer.
      Øk inntaket av antioksidantrike matvarer som bær, grønn te, gurkemeie og mørke bladgrønnsaker.
      Noen studier antyder at intermitterende faste kan bidra til nervehelbredelse ved å redusere oksidativt stress og fremme autofagi (kroppens naturlige cellefornyelsesprosess).

      Fysisk aktivitet øker blodsirkulasjonen og kan bidra til nervehelbredelse. Søvnmangel forverrer smerte og betennelse, så sørg for å sove nok. Kronisk stress kan trigge betennelse og smerte, så stress ned. Mindfulness, yoga eller pusteøvelser kan hjelpe.

      Noen kan oppleve betydelig forbedring med livsstilsendringer, mens andre kan bremse eller stoppe utviklingen. Jo tidligere du tar grep, desto bedre er sjansen for bedring.

  • Jan-Arne Hagen
    Svar

    Fantastisk bra svar. Jeg erfarte det samme med min diabetes 2.

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.





Start typing and press Enter to search