Karin hadde kneartrose – ble kvitt smertene ved hjelp av kostholdsendring





Historie fra virkeligheten. Skrevet av lege Sofie Hexeberg.

Lavkarbo mot kneartrose

Karin søkte hjelp hos meg da hun var 59 år gammel fordi hun var sterkt plaget av smerter i begge kneledd og hun lurte på om kostendring kunne hjelpe henne til å bli bedre. Hun var veldig søthungrig og hadde vanskelig for å avstå fra kaker og boller som hun stadig ble tilbudt hos familie og venner.

Vekten stod bom stille på tross av trening

Mange i familien til Karin var overvektige, noe hun også slet med. Hun mosjonerte flere ganger i uken, både ved turgåing og svømming, men vekten stod bom stille. Karin var mye plaget med smerter i muskler og ledd og disse flyttet seg stadig til nye steder.

Spesielt var hun plaget med smerter i begge kneleddene. MR-bilder av knærne hadde vist uttalt artrose, og revmatologen hadde sagt at hun måtte følges opp med årlige kontroller.

Kosthold kan bidra til betennelse

Da Karin kom til meg, forklarte jeg henne at flere forhold ved norsk kosthold bidrar til å fremme betennelse i kroppen. En viktig faktor er inntak av mye sukker og stivelse som resulterer i en stor produksjon av hormonet insulin. Videre inneholder norsk kost svært mye omega-6-fett som fremmer betennelse.

For å redusere betennelsen i kroppen anbefalte jeg henne et lavkarbokosthold bestående av matvarer som kjøtt, fugl, fisk, skalldyr, fete usukrede meieriprodukter, olivenolje, kokosolje, avokado, grønnsaker som vokser over jorden og litt bær, nøtter, frø og mørk sjokolade.

Viltkjøtt anbefales

Hun fortalte at hun hadde masse elgkjøtt i fryseboksen og lurte på om det var bra. Viltkjøtt er det beste kjøttet vi kan få blant annet fordi det har forholdsvis mer omega-3-fett og mindre omega-6-fett enn kjøtt fra dyr som fores på kraftfor.

Karin spiste blant annet viltkjøtt når hun endret kosthold. Viltkjøtt har mer omega 3 i forhold til omega 6 enn annet kjøtt og anbefales derfor av Sofie Hexeberg.

20-30 karbohydrater per dag

Jeg anbefalte henne å trappe ned på karbohydratinntaket slik at hun etter et par uker bare inntok 20-30 gram per dag. Hun synes det var rart at hun skulle slutte å drikke melk, men da jeg fortalte henne at det er 25 gram sukker i en halv liter melk skjønte hun poenget.

Betydelig reduserte kne-smerter

Fire uker etter kom hun til kontroll, og vi så på blodprøvesvarene sammen. Insulinverdien hennes var i grenseområdet, men hun var fornøyd fordi den hadde vært mye høyere noen år tidligere. Urinsyre var så høy som den ofte er ved overvekt og stor insulinproduksjon, men ellers var blodprøvene normale.

Hun hadde fulgt mine kostråd og hadde i løpet av de siste ukene merket at humøret var blitt bedre, hun følte seg lettere i kroppen, hadde mer energi og smertene og stivheten i kroppen var mindre. Fire uker etter fortalte hun at smertene i knærne var betydelig redusert slik at hun kunne gå lengre turer enn før.

Regresjon

Så gikk det to måneder før jeg så henne igjen, og i denne perioden hadde hun gjort seg en smertefull erfaring. Hun hadde hatt en liten ferie i Danmark sammen med venner, og da klarte hun ikke å spise annerledes enn de andre i gjengen.

Men hun merket raskt at hun ble stiv i kroppen, og smerter fra muskler og ledd kom tilbake.

Karin ble kvitt smertene sine og MR bildene viste så store endringer at revmatologen trodde hun var blitt operert. Endringene hun hadde gjort var imidlertid å gå over til ketogent kosthold. Illustrasjonsbilde.

Revmatologen trodde hun var blitt operert

Etter ferien gikk hun tilbake til ketogen kost og kroppen ble igjen smertefri og fin.

Da hun hadde gått på lavkarbokost i seks måneder var hun til ny kontroll hos revmatologen på sykehuset. MR-bildene var så mye finere enn forrige gang så han lurte på om hun hadde vært til operasjon i mellomtiden og rensket opp i kneleddet.

Det mest påfallende var at betennelsesforandringene var helt borte. Hun fortalte revmatologen at hun ikke var blitt operert, men at hun hadde spist lavkarbokost i seks måneder og var smertefri. Revmatologen ble overrasket, men gav uttrykk for at det kanskje var noe i det med kostholdet.

Timebestilling
Du kan bestille time direkte hos Dr. Hexebergs klinikk. Da kan du få konsultasjon på telefon eller ved oppmøte.

Klikk her for timebestilling hos Dr. hexebergs klinikk.

Viser 2 kommentarer
  • Reidun Haugstad Andersen
    Svar

    Tusen takk for flotte artikler og nydelige matoppskrifter. Dere gjør en meget viktig jobb.

    • omhelse.no
      Svar

      Tusen takk for fin tilbakemelding 😊👏

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Start typing and press Enter to search