Kan vi spise grønnsaker når vi spiser lavkarbo?
Vi får ofte spørsmål om hvorfor vi ikke skal spise grønnsaker og frukt. Mange tror at et lavkarbokosthold bare inneholder kjøtt, fisk, egg, smør og fløte.
Det er ofte slik det blir karikert av de som er motstandere av et slikt kosthold. Og det skapes et inntrykk av at en ikke kan spise grønnsaker når en følger et lavkarbokosthold.
Imidlertid er det stor forskjell på mengden av karbohydrater i stivelsesrike produkter som brød, ris og potet sammenlignet med for eksempel grønne grønnsaker, som i hovedsak inneholder svært lite karbohydrater.
Grønne grønnsaker
Grønne grønnsaker inneholder omtrent 2 g karbohydrat per 100 g. Det betyr at du kan spise et kilo grønne grønnsaker uten å få i deg mer enn 20 g karbohydrat.
Karbohydratinnhold i vanlige grønnsaker og frukter
For å illustrere forskjellene har vi valgt å lage en liten tabell over mengde karbohydrat i noen utvalgte produkter. Vi har dessuten tatt med hvor mye du kan spise av de opplistede grønnsakene per dag og samtidig ikke overskride grensene på 20 g, 50 g og 100 g karbohydrat per dag.
Disse grensene illustrerer et strengt lavkarbokosthold, et moderat lavkarbokosthold og et litt mer liberalt lavkarbokosthold. Et inntak på 100 g karbohydrater vil bety at 20 % av energien kommer fra karbohydrater dersom du spiser 2000 kcal per dag.
Tabell med karbohydratinnhold
Vi anbefaler selvfølgelig ikke at du bare spiser én type grønnsak. Men i tabellen (tall tatt fra karbohydrattabellen.no) ser du at det er fullt mulig å spise mye grønnsaker uten å få i deg veldig mye karbohydrat.
Matvare | Karbohydrat (KH) i g per 100 g | Mengde matvare (g) som gir 20 g KH | Mengde matvare (g) som gir 50 g KH | Mengde matvare (g) som gir 100 g KH |
---|---|---|---|---|
Brød, grovt(50 - 75%) | 44 | 45 | 117 | 227 |
Naturris, langkornet, kokt | 24,8 | 81 | 202 | 403 |
Kokte poteter | 17,1 | 117 | 292 | 585 |
Gulrot | 6,7 | 299 | 746 | 1 493 |
Sellerirot | 2,8 | 714 | 1 786 | 3 571 |
Blomkål | 2,3 | 870 | 2 174 | 4 348 |
Hodekål | 5,2 | 385 | 962 | 1 923 |
Brokkoli | 2,1 | 952 | 2381 | 4 762 |
Tomat | 2,5 | 800 | 2000 | 4000 |
Paprika, rød, rå | 4,2 | 476 | 1 190 | 2381 |
Vannmelon | 7,6 | 263 | 658 | 1 316 |
Eple | 10,6 | 189 | 472 | 943 |
Appelsin | 7,2 | 278 | 694 | 1 389 |
Sitron | 2,5 | 800 | 2000 | 4000 |
Banan | 18,1 | 110 | 276 | 552 |
Druer, grønne | 16 | 125 | 313 | 652 |
Tips
Dersom du skal holde deg under 20 g karbohydrat per dag, kan du maksimalt spise 45 g grovbrød. Det tilsvarer 1,5 skive grovbrød. Og da kan du ikke spise noe annen mat som inneholder karbohydrater den dagen.
Spiser du derimot brokkoli, kan du spise nesten ett kilo. Skal du spise kun 20 g karbohydrat, kan du faktisk ikke spise en hel banan uten at dette overskrider karbohydratgrensen.
En banan veier omtrent 150 g og allerede 110 g er nok. Har du en litt høyere grense for karbohydratinntaket, ser du raskt at du kan ta med litt frukt, som eple eller appelsin.
Myndighetenes anbefalinger
Våre myndigheter anbefaler oss å spise 250 – 300g karbohydrat daglig. Dersom det inntaket kun er i form av grønne grønnsaker vil det kreve et inntak på 10 – 15 kg per dag! Det kan bli litt slitsomt å spise så store mengder grønne grønnsaker.
Noe som er viktig å huske på, er at når vi reduserer mengden av kalorier som kommer fra karbohydrater, må vi erstatte disse kaloriene med noe annet. Det vi anbefaler er at fettinntaket øker.
Spis mer sunt fett
Få i deg mer olivenolje, fete stykker av kjøtt og fisk, smør og andre fete meieriprodukter dersom du tåler det.
Oppsummert
Du kan spise nesten ubegrenset mengde grønne grønnsaker og likevel få i deg minimalt med karbohydrater. Hvor mye av andre grønnsaker du kan spise avhenger av hvor lavt karbohydratinntak du ønsker å ha.
Ved et moderat lavkarbo kosthold kan du spise moderate mengder av de fleste grønnsaker og en del bær men du bør være obs på hvor mye og hvilke frukter du får i deg. Banan og druer inneholder for eksempel mye karbohydrater.
Les mer om frukt og bær på et lavkarbo kosthold i denne artikkelen.
Når man høster fôr til hest er det veldig viktig å velge tidspunkt ut fra hvor mye sukker du vil ha. Hvis graset slås på kvelden etter en solrik dag så inneholder det over 5 ganger så mye sukker som hvis du venter til morgenen etter. Hvordan kan man slå fast hvor mye sukker som f.eks brokkoli inneholder uten å analysere? For alle grønne vekster så gjelder jo at de danner sukker ved fotosyntese, og omdanner sukkeret når syntesen hviler. For noen grønnsaker er sikkert variasjonen over ti-gangeren, mens for andre arter så kanskje sukkeret ikke en gang halveres om planten får flere døgn i mørke før høsting. Er det en standard for når på døgnet grønnsaker skal høstes og/eller en minimumstid uten fotosyntese rett før høsting? Finner ikke at det fremgår noe sted. For ellers så inneholder jo brokkolien akkurat så mye sukker som det som passer i budskapet ditt.
Hei, interessant spørsmål. Vi forholder oss til næringsinnhold beregnet av mattilsynet som er tilgjengelig på matvaretabellen.no. Deres analyser er gjort etter et bredt utvalg hvor et gjennomsnitt av beregningene blir satt som næringsinnhold. Man kan derfor ikke vite 100 % sikker hvor mye en vare faktisk inneholder. Men vi tror heller ikke at det er nødvendig å gjøre dette mer komplisert enn det er. Vi forholder oss derfor til næringsinnholdet som angis. Dersom du ønsker et bedre svar ville jeg tatt kontakt med mattilsynet.