Hva er mest effektivt når det gjelder trening og vektnedgang? Karbohydratrik og mager kost, eller lavkarbo?





Om trening, karbohydrater og vektnedgang

Det er ikke bare kosthold som påvirker blodsukker og insulin – det gjør også mosjon. Har du mye insulin i kroppen, kan det være vanskelig å gå ned i vekt.

Hvis du veier 90 kilo, skal du i henhold til vanlig kaloriregnskap redusere vekten med ca.1 kilo i uken hvis du går en to timer lang tur i rask gange hver dag – uten at du øker matinntaket.

Men disse kaloriberegningene passer ikke for alle. Jeg har i hvert fall hatt mange pasienter som har trent hardere enn dette uten at vekten har rikket seg på en karbohydratrik og mager kost.

Vanlig kaloriberegninger passer ikke for alle. Sofie Hexeberg skriver i denne artikkelen at hun har hatt mange pasienter som har trent hardere enn det som skal være nødvendig for vektnedgang på en karbohydratrik og mager kost, men uten at vekten har rikket seg.

Høyt insulinnivå hemmer fettforbrenningen?

Etter min oppfatning skyldes dette det høye insulinnivået som hemmer fettforbrenningen. Tilsvarende mengder mosjon på lavkarbokost bidrar som regel til en anselig vektreduksjon.

Studier viser at personer som har fått gode mosjonsvaner parallelt med at de har redusert vekten, lettere klarer å holde den stabil etter at selve slankeperioden er over.

Høyt insulinnivå kan hemme fettforbrenningen.

Kan hard trening kan øke blodsukkeret?

De fleste diabetikere som måler blodsukkeret sitt har nok merket at turgåing og annen mosjon senker blodsukkeret. Men moderat til hard mosjon kan få blodsukkeret til å stige!

Dette kan skje fordi det utløses en stressreaksjon i kroppen som fører til hormonelle endringer. Blant annet øker nivået av hormonene kortisol, glukagon, adrenalin og veksthormon.

Disse hormonene gir leveren og musklene beskjed om å sende sukker fra kroppens sukkerlagre til blodet.

En frisk person vil reagere på slike hormonelle endringer med å frigjøre små mengder lagret insulin fra bukspyttkjertelen for å hindre at blodsukkeret stiger. Blodsukkeret vil derfor bare stige litt og deretter normalisere seg.

Personer med diabetes type 2 reagerer litt annerledes enn andre, fordi de ofte mangler den raske utskillelsen av insulin. Blodsukkeret vil derfor øke og være høyt en stund, inntil bukspyttkjertelen endelig leverer mer insulin og får blodsukkeret ned igjen.

På denne måten kan altså kortvarig, anstrengende mosjon heve blodsukkeret, mens langvarig mosjon kan senke det.

Visste du at turgåing og annen mosjon senker blodsukkeret, men at moderat til hard mosjon faktisk kan få blodsukkeret til å stige?

Bruker du blodsukkersenkende medisiner?

Det er svært viktig at personer som bruker blodsukkersenkende medisiner, og spesielt de som bruker insulin, lærer seg de ulike effektene trening har på insulinbehovet. Hvis ikke kan de risikere mange perioder med lavt eller høyt blodsukker, og disse problemene kan redusere treningsgleden mye.

Hvis du har ulike fysiske plager, anbefaler jeg at du snakker med legen din om hvilken type mosjon som kan være hensiktsmessig for deg.

Mindre behov for insulin

Når muskelmassen øker, reduseres behovet for insulin, og når det er mindre insulin til stede, er det lettere å forbrenne fett ved trening. Slik blir fettmassen mindre parallelt med at muskelmassen bygges opp.

Regelmessig og hard mosjon reduserer også insulinresistens uavhengig av dens virkning på muskelmassen. Dette gjør deg mer følsom for insulin – enten den kommer fra bukspyttkjertelen eller injiseres med sprøyter.

Resultatet er at insulin gradvis senker blodsukkeret mer effektivt. Hvis du injiserer insulin, trenger du etter hvert mindre doser. Denne virkningen fortsetter i omkring to uker etter avsluttet mosjonsprogram.

Dette er det spesielt viktig å merke seg for personer som injiserer insulin. Hvis du dropper treningen i flere uker, vil du sannsynligvis merke at du trenger høyere doser insulin.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Start typing and press Enter to search