Autoimmune sykdommer – hva er det egentlig? (1)





Dette er en artikkelserie om autoimmune sykdommer:

  1. Hva er autoimmune sykdommer (denne artikkelen)
  2. Livsstil påvirker genene våre
  3. Kan vi skru av betennelsesgener?
  4. Hva er lekk tarm, og kan lekk tarm repareres med kostholdsendring?
  5. Immuntriggere ved autoimmun sykdom

Hva er autoimmune sykdommer?

Den tradisjonelle oppfatningen er at ved autoimmune sykdommer vil kroppens immunforsvar feilaktig angripe og ødelegge friske celler og det vevet cellene tilhører.

Auto betyr «selv», og den tradisjonelle forståelsen innebærer at det skjer en immunologisk reaksjon mot egen kropp uten at man kjenner årsaken. Og denne reaksjonen fortsetter av seg selv uten at man vet hvorfor. I dette ligger at det ikke er noe vi kan gjøre for å unngå eller reversere sykdommen.

100 ulike autoimmune sykdommer

Det finnes minst 100 ulike autoimmune sykdommer og mange av dem har overlappende symptomer. Mange som har en autoimmun sykdom, vet ikke at det er det de har.

Det kan rett og slett skyldes navnebruken på de ulike sykdommene, da de færreste sykdommene har autoimmun som en del av navnet. Noen av de autoimmune sykdommene er systemiske, noe som betyr at du kan ha betennelser i hele kroppen. Andre finner man i spesifikke organer eller vev.

Ulike deler av kroppen kan angripes av autoimmun sykdom

Hvilken del av kroppen som angripes, varierer betydelig fra sykdom til sykdom. Hvordan en autoimmun sykdom rammer deg, avhenger av hvilken del av kroppen som angripes.

Hvis sykdommen angriper leddene, som ved leddgikt, vil du ha smerter, stivhet og nedsatt funksjon i leddene. Angriper den skjoldkjertelen, som ved tyreoiditt, kan den føre til tretthet, vektøkning og muskelsmerter.

Er det i huden symptomene dukker opp, som ved systemisk sklerose, vitiligo og systemisk lupus erytematosus (SLE), kan resultatet bli hard og stram hud, fargeendringer, utslett og blemmer.

Professor Alessio Fasano mener det er tre forutsetninger som alle må foreligge for at mat kan utløse autoimmun sykdom; Genetisk sårbarhet, lekk tarm og en faktor som trigger immunforsvaret, for eksempel gluten.

Systemiske autoimmune sykdommer kan påvirke mange deler av kroppen

Mange autoimmune sykdommer er systemiske. For eksempel kan betennelsen ved SLE påvirke blant annet huden, leddene, nyrene, hjertet, nervene og blodkarene.

Har du en autoimmun sykdom, produserer du antistoffer som normalt ikke skal finnes i kroppen din. Det betyr at det er mulig både å påvise og å måle mengden av dem i en blodprøve.

Noen av antistoffene er imidlertid uspesifikke og har ingen klar sammenheng med en spesifikk autoimmun sykdom. Man kan også få påvist forhøyede verdier av antistoffer uten at man har noen sykdom. I så fall har man økt risiko for å bli syk.

Symptomene kan være diffuse

Symptomene på en autoimmun sykdom er ofte diffuse i starten, som slitenhet, muskelsmerter, leddsmerter og lett feber.

I tillegg kan symptomene komme og gå. Den ene dagen kan man føle seg skikkelig syk, neste dag mye bedre. Sykdommen kan også variere over lengre perioder. Autoimmune sykdommer kan derfor være vanskelige å diagnostisere.

Cøliaki, lekk tarm og autoimmun sykdom forårsaket av lekk tarm og gluten?

Professor Alessio Fasano, som forsker på cøliaki og lekk tarm, påpeker at man finner lekk tarm ved en rekke autoimmune sykdommer. Dessuten vet man at de som har cøliaki, gjerne også har andre autoimmune sykdommer.

På grunnlag av sine observasjoner fremmer Fasano en hypotese om at lekk tarm er en forutsetning for å utvikle autoimmun sykdom, og han anser også gluten som utløsende faktor ved andre autoimmune sykdommer enn cøliaki.

Fasano mener det er tre forutsetninger som alle må foreligge for at mat kan utløse autoimmun sykdom:

  1. Genetisk sårbarhet (man er arvelig disponert)
  2. Lekk tarm
  3. En faktor som trigger immunforsvaret, for eksempel gluten

Jeg er enig i dette og det fine er at vi faktisk selv kan påvirke alle disse faktorene, noe jeg kommer jeg tilbake til i andre artikler.

Dette er en artikkelserie:

  1. Hva er autoimmune sykdommer (denne artikkelen)
  2. Livsstil påvirker genene våre
  3. Kan vi skru av betennelsesgener?
  4. Hva er lekk tarm, og kan lekk tarm repareres med kostholdsendring?
  5. Immuntriggere ved autoimmun sykdom

Bestill time hos Dr. Hexebergs klinikk

Du kan bestille time direkte hos Dr. Hexebergs klinikk. Da kan du få konsultasjon på telefon eller ved oppmøte.

Klikk her for timebestilling hos Dr. hexebergs klinikk

Les mer om temaet i boken «Nytt blikk på autoimmun sykdom» av Sofie og Erik hexeberg.

Den kan du kjøpe via denne linken.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.





Start typing and press Enter to search