Hjelper isbading mot depresjon?





Skrevet av Dr Chris van Tulleken – The Doctor Who Gave Up Drugs – bbc

Kan bading i kaldt vann behandle depresjon?

Jeg har aldri følt meg mer i live enn når jeg hopper i havet på vinterstid. Jeg går raskt uti, noe som kan være farlig om du er nybegynner. Sjokkresponsen jeg da får fremprovoserer en ukontrollerbar trang til å puste inn.

I det kalde vannet får jeg en intens følelse av brennende smerte og litt panikk, selv etter å ha gjort dette i noen år. Men det er kun da min indre nervøse prat virkelig blir stille.

Etter rundt to minutter begynner huden min å få samme temperatur som vannet og jeg føler meg mer komfortabel, samtidig som puste-raten min roer seg ned. Selv etter en kort svømmetur i kaldt vann føler jeg meg i mye bedre humør og med mer energi i flere timer, og mye roligere inni meg. Det kan vare i flere dager.

I likhet med andre som jevnlig svømmer i kaldt vann, så elsker jeg det i seg selv, men jeg har også sterk tro på at det har en god effekt på min mentale helse.

Den første vitenskapelige artikkelen om bading i kaldt vann, som ble publisert i British Medical Journal Case Reports, viser at dette kan være en effektiv behandling for depresjon.

Å stupe i det

«The Doctor who gave up drugs«, en serie som gikk på BBC i 2017, som jeg utviklet og ledet, fulgte Sarah, en 24-åring som hadde tatt antidepressive medisiner siden hun var 17 år gammel.

Symptomene hennes hadde startet tidlig i tenårene. Når vi møttes var hun desperat etter å stoppe medisinbruken, fordi hun følte det plasserte henne i det hun kalte en «kjemisk tåke».

Hun elsket å svømme, og på grunn av min egen erfaring, kontaktet jeg professor Mike Tipson og Dr Heather Massey, som begge forsker med fokus på ekstreme miljøer på laboratoriet ved Portsmouth Universitet.

Jeg snakket også med deres samarbeidspartner Dr Mark harper, en anestesilege ved Brighton and Sussex University Hospitals, for å se om det er noe vitenskapelig grunnlag for å prøve ut kalde bad med Sarah, og om dette kunne hjelpe henne til å stoppe på antidepressive medisiner.

Sarah fikk god hjelp av isbading med tanke på sine mentale problemer. Bilde: BBC

Stress respons

Utendørs aktivitet og samvær med andre badere kan forbedre symptomer på depresjon og angst, men teamet i Portstmouth mente at kalde bad også kunne ha en effekt isolert sett.

Det finnes en overbevisende, biologisk teori om hvordan dette kan fungere. Bading i kaldt vann vekker en stressrespons, som er en fysisk og hormonell reaksjon som har utviklet seg i millioner av år, for å sikre oss mot et stort spekter av potensielle farer.

Om du angripes av et vilt dyr, hopper i det kalde vannet eller går inn til en eksamen du frykter, så vil kroppen din svare med en lignende respons.

Hjerteraten, blodtrykket og pusteraten vil øke og stresshormoner vil bli frigjort i blodbanen. Men om du bader i kaldt vann, under 15 grader, flere ganger, vil stress responsen etterhvert reduseres.

Men, det er kun stressresponsen i forhold til kaldt vann som reduseres ved gjentatte kalde bad.

Isbading – hvordan gjøre det på en trygg måte

  1. Start på samme måte som du ville startet en ny treningsform. Har du en hjertesykdom, så start rolig og varm opp, snakk med legen din først.
  2. Få med deg en god venn og start gjerne om sommeren på et trygt sted der det er lett å komme seg uti og opp igjen av vannet.
  3. Start på en fin dag med rolig og pent vær. Forsøk å komme deg igjennom de første to minuttene ved å holde deg rolig og konsentrere deg på å puste kontrollert. Etter rundt to minutter dette vil huden din få samme temperatur som vannet, og du vil klare å roe ned pusterytmen din, og ubehaget vil avta. Hold hodet over vannet i denne perioden.
  4. Seks tre minutters svømmeturer vil ha en god effekt på din sjokkrespons når du entrer det kalde vannet, som vil vare i månedsvis. Test ut, og sjekk effekten dette har på deg etter rundt seks ganger med kalde bad.

Isbading kan dempe mentale problemer også i andre situasjoner

Professor Tipton og Dr Massey har vist oss at vår stressrespons på høydetrening også reduseres ved hjelp av isbading. Det betyr at redusert stressresepons på et område også kan overføres til et annet område.

Det er økende beviser på at redusert stressrespons ved isbading, også vil kunne føre til redusert stressrespons i det daglige liv. Studiene tyder altså på at bading i kaldt vann kan bidra til å redusere mentale problemer, sammen med å redusere.

Teorien høres fornuftig ut, men det må gjøres flere studier før disse teoriene eventuelt kan bevises. Mange isbadere opplever imidlertid gode resultater. De nevner ting som:

  • Blir ikke kald lenger og trenger i mindre grad å skru opp varmen om vinteren
  • De har startet isbading i perioder med sorg og mentale problemer, men føler seg mye bedre når de bader

Teamet i Portsmouth er i gang med å teste disse historiene.

«Livet er godt. Jeg går fremdeles til rådgivning, men jeg vil aldri slutte med isbadingen», sier Sarah. Bilde: BBC.

 

Livet er godt

Siden 2006 har bruken av antidepressive medikamenter doblet seg. Selv om pasienter bruker disse medisinene i mange år, så er det fremdeles debatt om medisinenes effekt.

Det er stort behov for å møte depresjon med andre metoder enn medikamenter. Dr Mark Harper er forsiktig optimist: «Våre observasjoner så langt støtter hypotesen om at bading i kaldt vann kan gi en rekke helsefordeler».

Mer enn to år etter oppstart bader fremdeles Sarah i kaldt vann, og hun har sluttet på alle medisiner:

«Livet er godt. Jeg går fremdeles til rådgivning, men jeg vil aldri slutte med isbadingen», sier hun.

«Det har hjulpet med så utrolig mye».

Om du bruker antidepressive medikamenter, så ikke stopp med dette eller andre medisiner uten at du gjør det i samråd med lege.

 

Skrevet av Dr Chris van Tulleken – The Doctor Who Gave Up Drugs – oversatt fra bbc.com av omhelse.no

Start typing and press Enter to search