Foto: Illustrasjonsfoto
Anne hadde høyt kolesterol og tålte ikke medisiner
Anne på 50 år kontaktet Dr. Hexebergs klinikk og ønsket noen råd over telefonen. Over noen år hadde hun lagt på seg 16 kilo. 3 uker før kontakten hadde hun lagt om til et lavkarbokosthold og hadde kuttet ut poteter, ris, pasta, brød og rotgrønnsaker. Hun hadde også utelatt alle søtsaker, frukt og bær fra kosten.
Arvelig høyt kolesterol – tålte ikke kolesterolsenkende medisiner
Den første uken gikk hun ned 2,7 kilo og de neste to ukene 2 kilo pr. uke. Hun følte seg i veldig bra form på denne kosten. Problemet hennes var at fastlegen hadde fortalt at hun hadde arvelig høyt kolesterol, og at hun ikke tålte noen kolesterolsenkende medisiner.
Hun hadde lært at fett og kolesterol i maten økte kolesterolnivået i blodet og at dette økte risikoen for hjerte- og karsykdom. Hun var derfor i villrede om hva hun skulle spise uten at det skadet henne. Hun trivdes med kosten hun spiste, men synes den var litt kjedelig, fordi det ble mye kylling, grillet ørret og laks, salater og grønnsaker.
Det var jo bra at Anne trivdes på denne kosten selv om den var litt kjedelig, men det var kolesterolet som plaget henne. Hun ønsket noen råd om hvordan hun skulle forholde seg til dette.
Hadde Anne virkelig arvelig høyt kolesterol?
Mange personer har fått høre av helsepersonell at de har arvelig høyt kolesterol uten at det er påvist ved hjelp av en gentest. Dette er det første Anne må få avklart hos fastlegen. Og hvis Anne har familiær hyperkolesterolemi og ikke kan bruke kolesterolsenkende medisiner, blir det desto viktigere å følge et kosthold som reduserer risikoen for hjerte- og karsykdom.
Vi er egentlig ikke bekymret for høye verdier av totalkolesterol eller LDL-kolesterol. Studier viser at dersom fastende triglyserider viser lave verdier og HDL-kolesterol har en høy verdi, har kolesterolet en gunstig sammensetning.
Dersom forholdstallet mellom triglyserider (TG) og HDL-kolesterol, TG/HDL, er mindre enn 0,74, er sammensetningen høyst sannsynlig gunstig. Da er det ingen grunn til bekymring.
Annes utgangspunkt om at hun ikke kunne spise egg og fett er ikke nødvendigvis korrekt. Når man går ned i vekt bruker man mye av eget fett, men når vekten er på ønsket nivå må man spise mer fett på et lavkarbokosthold for å bli mett og fornøyd.
I denne sammenhengen kan det være nyttig å vite at gjennomgående vil triglyseridverdiene bli redusert og HDL-kolesterolverdiene øke på et lavkarbokosthold – også et lavkarbokosthold med mye mettet fett. Vi mener derfor at et slikt kosthold reduserer risikoen for hjerte- og karsykdom.
Ikke bare maten vi spiser som gir høyt kolesterol
Kroppen lager selv kolesterol og det er i liten grad kolesterolet vi spiser som gir et høyt kolesterol i blodet. Egg som inneholder mye kolesterol var lenge bannlyst, men økt inntak av egg gir begrenset økning i kolesterol, og det er heller ingen sammenheng mellom inntak av egg og hjerte- og karsykdom.
Unødvendig frykt for mettet fett
På samme måte ser det ut til at frykten for fett og i særdeleshet mettet fett er ubegrunnet.
Hos noen som legger om til lavkarbokosthold ser vi et økt nivå av totalkolesterol innledningsvis, og hos enkelte kan det vare lengre. Men vi ser systematisk en endring til en kolesterolsammensetning som er mer gunstig og ikke forbundet med hjerte- og karsykdom.
Vi ser at noen som har intoleranser for melkeprotein og / eller egg kan få høyere kolesterolverdier og en mer ugunstig sammensetning. Det beste er etter vår mening å teste for intoleranse, men det er også mulig å forsøke å fjerne melkeprotein og egg fra kosten en periode og måle kolesterolverdiene på ny.
Fett i maten gir bedre og mer smakfull mat
Med litt mer fett i maten vil maten bli mer spennende og smakfull. Jeg anbefalte Anne å spise mer nøtter, majones, olivenolje, avokado, kokosmelk, fet fisk og kjøtt med mer fett.
Hvis hun fortsatt er usikker på om hennes kolesterolsammensetning er forbundet med økt risiko for hjerte- og karsykdom, kan hun ta en spesialprøve, Lipoprint, for å få svar.
Lipoprint kan tas ved Dr. Hexebergs klinikk hvor de også har erfaring med å tolke prøvesvaret. Du finner timebestilling via denne linken.
Vil du lese mer om kolesterol anbefales boken «Nytt blikk på kolesterol – er vi blitt lurt» av Erik og Sofie Hexeberg.