Dette er en artikkelserie om autoimmune sykdommer:
- Hva er autoimmune sykdommer
- Livsstil påvirker genene våre
- Kan vi skru av betennelsesgener? (denne artikkelen)
- Hva er lekk tarm, og kan lekk tarm repareres ved hjelp av kosthold?
- Immuntriggere ved autoimmun sykdom
Betennelsesgener ble skrudd på hos den ene av to eneggede tvillinger
Hos eneggede tvillinger hvor den ene hadde psoriasis, viste forskerne at sykdommen ble utløst ved at betennelsesgener ble skrudd på. Det må finnes noen faktorer i omgivelsene som fører til at genene blir skrudd på.
Mat kan være en slik faktor. At mat kan skru på betennelsesgener, betyr ikke nødvendigvis at vi kan bruke mat til å skru dem av. Men er det mulig?
Ketogent kosthold og glukose
I de siste årene har det vært en økende interesse for effektene av et ketogent kosthold, det vil si mat med lite karbohydrater og mye fett. For å erstatte mangelen på glukose, som vi får i oss fra karbohydratrik mat, produserer kroppen ketonlegemer av fett.
Ketonlegemer
At kroppen danner ketonlegemer ved manglende tilgang på karbohydrater, er kjent fra faste. Da får kroppen verken karbohydrater eller annen næring og tærer av egne fettlagre i stedet.
Kroppen kan lage tre forskjellige ketonlegemer:
- Aceton
- Acetoacetate
- Betahydroksy-smørsyre (betahydroksybutyrat, BHB).
Det er særlig BHB som ser ut til å ha en hemmende effekt på ulike betennelsesprosesser.
De kan hemme utskillelsen av betennelsesfremmende substanser fra hvite blodceller og skru av gener som fremmer betennelse. Det kommer stadig nye forskningsartikler som viser BHBs virkning mot betennelse.
Optimal ketose gir maksimal effekt mot betennelse
Optimal ketose, som har maksimal effekt på betennelse, oppnås først når inntaket av karbohydrater er rundt 5 prosent. For en person som spiser 2000 kalorier per dag, utgjør det 25 gram karbohydrat. Noen må så lavt som 10 gram totalt i løpet av et døgn. Det er krevende for mange.
Proteiner og ketose
For å oppnå en stabil ketose er det i tillegg til et lavt inntak av karbohydrater også viktig at proteininntaket ikke er for høyt. Grunnen er at halvparten av et eventuelt proteinoverskudd omdannes til sukker.
Proteinbehovet for en kvinne på 70 kilo er cirka 58 gram per dag og tilsvarer 12 prosent protein om man inntar 2000 kalorier per dag.
Dersom du skal følge et ketogent kosthold med 5 prosent karbohydrat og 12 prosent protein, må resten bli fett. Fett vil da utgjøre 83 prosent av det totale energiinntaket. Dette fettet hoper seg ikke opp noe sted, du bruker det som energi til dine daglige aktiviteter.
Ketose og ketoacidose
For ordens skyld vil jeg nevne forskjellen på ketose og ketoacidose. Dette er to tilstander som ofte blandes sammen, men som er vidt forskjellige.
- Ketose, som vi har omtalt ovenfor, er en fysiologisk og ufarlig tilstand man kommer i ved å ha et kosthold med svært lite karbohydrat eller ved faste.
- Ketoacidose er derimot en livstruende tilstand hos pasienter med diabetes type 1 som mangler insulin. Da kommer ikke blodsukkeret inn i cellene, og blodsukkeret stiger kraftig. Kroppen kompenserer med ekstrem produksjon av ketonlegemer fordi cellene ikke får energi fra sukker. Den forstyrrede energiomsetningen fører til ufullstendig forbrenning i cellene, og kroppen blir sur, med for lav PH-verdi i blodet. Surheten kalles acidose.
Hvilke pasienter har best effekt av kostomlegging?
De av våre pasienter som har opplevd best effekt av kostomlegging, har hatt et meget lavt inntak av karbohydrater og trolig utnyttet den betennelsesdempende effekten et ketogent kosthold gir.
Mange opplever at de trenger mindre medisin når de går på et ketogent kosthold, basert på naturlige matvarer. Noen kan til og med klare seg uten medisin.
Dette er en artikkelserie:
- Hva er autoimmune sykdommer
- Livsstil påvirker genene våre
- Kan vi skru av betennelsesgener? (denne artikkelen)
- Hva er lekk tarm, og kan lekk tarm repareres ved hjelp av kosthold?
- Immuntriggere ved autoimmun sykdom
Bestill time hos Dr. Hexebergs klinikk
Du kan bestille time direkte hos Dr. Hexebergs klinikk. Da kan du få konsultasjon på telefon eller ved oppmøte.
Klikk her for timebestilling hos Dr. hexebergs klinikk
Les mer om temaet i boken «Nytt blikk på autoimmun sykdom» av Sofie og Erik hexeberg.
Den kan du kjøpe via denne linken.