
Ja takk, meld meg på (gratis)
Oppskrift på dampet pinnekjøtt med utradisjonelt tilbehør
Dampet pinnekjøtt er et tradisjonsrikt måltid som spises mye i juletider, spesielt på Vestlandet. Pinnekjøtt serveres som regel med poteter og kålrabistappe.
Vi har tatt oss friheten til å servere pinnekjøtt med et annerledes tilbehør. Noen vil kanskje syntes at vi dro den litt langt, men vi kan nesten garantere at du vil endre mening etter å ha smakt vår vri på tilbehør til dampet pinnekjøtt.
Vi har laget bakte grønnsaker og gresskarmos til denne retten. Gresskarmos minner om kålrabistappe, både i konsistens og i smak. Begge har en karakteristisk sødme, som smaker nydelig sammen med det salte pinnekjøttet. Hokkaidogresskar har rundt 6 gram karbohydrater per 100 gram og brukes av mange i et lavkarbo kosthold.
Dersom du liker rødkål til pinnekjøtt, har vi laget en oppskrift på lavkarbo rødkål, som du finner her. Vi har også laget en nydelig søt/salt blanding av karamellisert bacon og rosenkål, som du finner oppskrift til her.
Denne retten er lavkarbo, glutenfri og laktosefri.
Ønsker du flere lavkarbo oppskrifter finner du det her.

PINNEKJØTT MED LAVKARBO TILBEHØR
Skriv ut Pin VurderingNæringsinnhold (pr porsjon/enhet/skive/rundstykke)



Oppskrift av omhelse.no
Utstyr
- Bjørkepinner eller rist
Ingredienser
Pinnekjøtt
- 1 kg pinnekjøtt (beregn 500 gram per person)
Bakte grønnsaker
- 250 gram sellerirot
- 200 gram hokkaidogresskar
- 3 ss meierismør (evt. olje for melkefri rett)
- 1 lime
- 10 til 12 rosenkål
- Rosmarin fersk eller tørket
Gresskarmos
- 500 gram hokkaidogresskar
- 2 ss rosmarin fersk eller tørket
- 1 ss kryddersmør eller vanlig smør
- 4 ss pinnekjøttfett
- Salt og pepper
- 2 ss hakkede pistasjnøtter
Fremgangsmåte
Pinnekjøtt
- Tørket og saltet pinnekjøtt skal legges i vann i 24-30 timer før det dampes, slik at store deler av saltet fjernes. Bruk gjerne lunkent vann, for å fremskynde prosessen, dersom du kommer sent i gang med utvanning av kjøttet.
- Pinnekjøttet skal dampes i 3-4 timer. Legg bjørkepinner eller rist i bunnen av en kjele, slik at kjøttet kommer opp fra vannet som skal fylles i bunnen av kjelen. Legg kjøttet lagvis oppover i kjelen og fyll vann opp til bjørkepinnene eller risten.
- Kok opp vannet og la det dampkoke i 3-4 timer. Fyll på med vann underveis som vannet damper bort. Når kjøttet løsner fra beinet er det ferdig.
Bakte grønnsaker
- Sett ovnen på over- og undervarme på 200 grader.
- Skjær sellerirot i staver. Skjær gresskar i skiver, behold skallet på.
- Legg dette i en ildfast form og legg smørklatter over grønnsakene.
- Skjær en lime i to og press lime over grønnsakene. Legg limebåtene i formen.
- Strø over salt og pepper.
- Stek på midterste rille i ovnen i 15 minutter. Etter 15 minutter legger du rosenkål i formen.
- Stek i ytterligere 10-15 minutter. Når grønnsakene er mør, er de ferdige. Strø over rosmarin før servering.
Gresskarmos
- Vask hokkaidogresskaret på utsiden og del det i to. Fjern alle frøene på innsiden med en spiseskje. Behold skallet på, kutt gresskaret i terninger og legg det i en kjele.
- Fyll vann i kjelen slik at det dekker gresskaret. Strø over salt.
- Kok opp og la småkoke i 20-30 minutter, frem til gresskaret er mørt.
- Hell av kokevannet.
- Bruk en potetstamper/stauker til å mose gresskaret. Du får en grov mos på denne måten, som minner om kålrabistappe i konsistens. Du kan også bruke en stavmikser dersom du foretrekker glatt puré.
- Tilsett kryddersmør eller smør og pinnekjøttfett fra kjelen med pinnekjøtt.
- Tilsett grovhakket rosmarin. Smak til med salt og pepper. Strø over hakket pistasjenøtt før servering.
Hei, hva er riktig mengde per porson her? Ved én porson står det 250 g per porsjon, ved to porsoner står det 500 g per porsjon, osv…
Hei, vi har gjort det litt mer tydelig i oppskriften hvor mye kjøtt man bør beregne per person. Takk for tilbakemeldingen 🙂