Bente Josefsen: Sukker – det stadig omstridte hvite pulveret!





Artikkelen er skrevet av Bente Josefsen, en av Norges fremste eksperter på sukkeravhengighet.

Vibeke, en av mine klienter sendte meg nylig følgende melding:

«Mitt første år på Frisk uten sukker kosthold har gitt meg store helsegevinster. Alle kan se at vekta er redusert mye, faktisk så mye som 50 kg på ett år. Det hadde jeg aldri våget å håpe på, men det føles veldig godt.

Det som ikke synes for alle er roen i hodet, den gode søvnen og evnen til å kunne slappe av. Er også fri for alle medisiner mot høyt blodtrykk og kolesterol. Jeg har kost meg med mye god mat og alltid følt meg mett.

Har fått god energi som har gitt meg motivasjon til mange flotte turer, hvor høydepunktet i år var Galdhøpiggen. Det å stå på toppen å kunne nyte utsikten og foresatt ha overskudd av energi var stort.»

En vanlig tilbakemelding

Slike meldinger gleder mitt hjerte, og gledelig nok er jeg så privilegert at jeg får slike meldinger ofte. Når mennesker som har spist seg syke og har trengt medisiner for ulike plager i årevis, kan spise seg friske, glade og energiske med å endre til et naturlig kosthold, så er jo løsningen nesten komisk enkel.

Er det ikke fett som er problemet da?

Visste du at da lettproduktene ble innført på 70-tallet, så tok overvekt og fedmeepidemien virkelig fart (1.)? Men var det ikke fettet som var farlig og som vi måtte fjerne?

Vi har hørt i årevis at fett er farlig, og da spesielt mettet fett. For matvareprodusentene er dette lukrativt. De har erstattet fettet med sukker og stivelse, for eksempel maisstivelse, noe som gjør produktet billigere å produsere, gir lengre holdbarhet, og dessuten spiser du mer av produktene. Du blir ikke like fort mett, og sukker gjør at du vil ha MER, særlig i kombinasjon med fett.

De norske kostholdsrådene innebærer store mengder karbohydrater fra korn, poteter, frukt og yoghurter. Når vi vet at karbohydrater omdannes til sukker i kroppen, hvorfor tenker man at det er en god idé å spise mye av dette?

Mye sukker i dagligvarer

Problemet i dag er at det er tilsatt sukker i så mye som 80 % av dagligvarene vi kan kjøpe på butikken, du hørte riktig. I tillegg foregår det ekstremt mye sunnhetsvasking av produkter, eller matfusk om du vil.

Et eksempel på dette er en ny eplesnacks som har kommet på markedet. Produsenten påstår at produktet er så sunt at du kan spise det som mellommåltider og gjerne som 3 av dine 5 om dagen. Interessant påstand med tanke på at denne «sunne» snacksen inneholder 7 ganger mer sukker enn et vanlig eple! Velger du dette som din kilde til 5 om dagen, får du altså i deg 7 ganger så mye sukker. Føler du deg lurt?

Myndighetenes anbefaling om sukker

Myndighetene har en anbefaling om at tilsatt sukker maks skal utgjøre 10E% av ditt daglige inntak av energi. Vet du hva det egentlig innebærer i praksis?

Utfordringen i dag er at sukker ikke bare er i de åpenbare kildene som godteri, kaker og is – men altså i det meste av dagligvarene våre. Hvordan skal du da klare å ha oversikt og holde deg til din kvote av sukker?

Hva er problemet med sukker?

Men hva er så problemet med sukker, kan vi ikke bare få kose oss i fred? Da jeg var ung koste vi oss med sukker på lørdagene. Nå har det blitt en hverdagslig syssel for mange. Vi er rett og slett blitt hjernevasket av industrien til å tenke og tro at – ja, vi må kunne kose oss hele tiden.

I dag har 70 % av den voksne befolkningen livsstilsrelaterte problemer. Altså hele 7 av 10 som oppsøker fastlegen trenger dette besøket på grunn av feil livsstil. Ja, jeg kalte det feil og ikke dårlig livsstil. Feil fordi valg gjøres på bakgrunn av feil informasjon som blir gitt oss.

Hva kan så sukker lede til? Sukker er en viktig brikke i overvekt/fedmeepidemien vi ser i dag. Over 70 % av den voksne norske befolkningen har i dag fedme (2).

Insulin som spiller en viktig rolle i regulering av blodsukkeret ditt, og som du produserer rikelig av når du spiser mye sukker og andre raske karbohydrater som brød, pasta og ris, er også et fettlagringshormon. Så et høyt sukkerinntak kan lede til overvekt, men fettet har fått skylden.

Diabetes 2

Høy produksjon av insulin over tid, setter deg i fare for å utvikle diabetes type 2. Det er i dag 420 millioner mennesker som har diabetes type 2, og tallene er stadig stigende.

Tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at mellom én av seks og én av fire vil ha en psykisk lidelse i løpet av et år. Rundt 350.000 nordmenn bruker antidepressive legemidler, ifølge reseptregisteret til FHI (3).

Studier om sukker

Det er studier som viser at kosthold og særlig kosthold med mye sukker og andre raffinerte produkter har en direkte sammenheng med mental helse. Det er også en tydelig sammenheng mellom tarmhelse og mental helse.

I studien «The Smiles-trial» i 2017, publisert i BMC Medicine, så de at hele 32 % av de som gikk over til et kosthold med naturlige råvarer som proteiner, fett og karbohydrater primært fra grønnsaker, ikke lenger hadde depresjon. Mot kun 8 % av de som kun fikk sosial støtte (4).

Konklusjonen er klar, dårlig tarmhelse kan også gi deg dårlig mental helse. Mennesker som inntar mye sukker og raffinerte karbohydrater ødelegger tarmhelsen, noe som bokstavelig talt vil gå dem til hodet.

Sukker kan medføre så mange sykdommer at jeg kunne skrevet en hel bok om det, noe jeg nettopp har gjort (boken «Sukkeravhengig? Bli Frisk uten sukker»). Men la meg ta det viktigste. Sukker kan lede til hjerte- og karsykdom, nyresvikt, depresjoner, overvekt, spiseforstyrrelser (sukkeravhengighet), slag og Alzheimer. Alzheimer kalles i dag diabetes type 3 (5).

Utfordringen i dag er at det sitter så langt inne i mange medisinske miljøer å innrømme at de har tatt feil når det gjelder fett. At fettet er erstattet av sukker og andre raske karbohydrater, virker det som det lukkes øynene for.

Bente Josefsen er en av landets fremste eksperter på sukkeravhengighet. Hun har skrevet boken «Sukkeravhengig? Bli Frisk uten sukker».

Sukker er synderen, ikke fett

Høsten 2020 publiserte UiB HUSK studien hvor forskerne var ærlige på at de ble oppriktig overrasket over resultatene. De var sikre på at de skulle få bekreftet deres hypotese og overbevisning om at det var fett som ledet til hjerte- og karsykdom. Forbauselsen var derfor stor da de oppdaget at det var sukker og ikke fett som øke risikoen for hjerte- og karsykdom. Studien viste dessuten at inntak av mer fett, og helst mettet fett reduserte sannsynligheten for å få hjerte- og karsykdom (6).

All historikk tilsier at det tar lang tid fra ny kunnskap er tilgjengelig til ny praksis og råd blir innført. Røyking er jo et glitrende eller osende eksempel på dette. Det tok lang tid fra man fant ut hvor farlig røyk var, til ny røykelov ble innført. Da med sterke protester fra vår daværende helseminister Torbjørn Mork, som selv var en storrøyker.

3 råd til deg

Så hva kan vi gjøre. DU kan gjøre masse. La meg komme med 3 enkle råd til deg som du kan sette ut i praksis allerede i dag:

  1. Start dagen med protein og fett som en omelett, spekemat og ost eller middagsrester. Da starter du dagen med et stabilt blodsukker, noe som vil gi deg mer energi gjennom dagen. Legg dessuten merke til hvor lenge mett du blir.
  2. Dropp alt flytende sukker som juice, brus og saft inkl lightvariantene. Lightvariantene ødelegger din tarmhelse og lurer hjernen din til å tro at det kommer noe søtt og din bukspyttkjertel vil trofast produsere insulin.
  3. Skal du spise søtt, ta tilbake lørdagsgodteriet. Ikke server andre sukker til alle anledninger. Et foreldremøte eller avslutning på turninga er ikke unike tilfeller eller unntak hvor det serveres sukker. For husk – vi må kunne kose oss – hele tiden. Ja helt til vi blir syke.

Følger du disse 3 rådene, kan du oppleve å få endret livet slik som Vibeke, min klient.

For mer informasjon: www.friskutensukker.no

Kilder

  1. The global diabetes community (2020, oktober). Fat and politics – Nina Teicholz on how the Seven Countries Study influenced dietary policy. Hentet fra: https://www.diabetes.co.uk
  2. https://nhi.no/livsstil/egenomsorg/tre-av-fire-norske-menn-er-overvektig-eller-lider-av-fedme/
  3. https://www.fhi.no/nettpub/hin/psykisk-helse/psykiske-lidelser-voksne/
  4. https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-017-0791-y
  5. DiNicolantonio, J.J., Lucan, S.C. & O’Keefe, J.H. (2016). The Evidence for Saturated Fat and for Sugar Related to Coronary Heart Disease. Progress in cardiovascular diseases, 58(5), 464–472
  6. https://www.cambridge.org/core/journals/public-health-nutrition/article/intake-of-carbohydrates-and-sfa-and-risk-of-chd-in-middleage-adults-the-hordaland-health-study-husk/7739244CD6380545DAC7687B66063A2C

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Start typing and press Enter to search