17 tips og råd til deg som ikke går ned i vekt på lavkarbo





Er du en av de som sliter med å nå dine vektmål selv om du spiser lavkarbo?

Her har du 17 tips og råd som du kan tenke over, og som kan hjelpe deg:

  1. Normale vektvariasjoner: Vekten varierer fra dag til dag, selv om du spiser akkurat det du trenger.
  2. For mye karbohydrater: Dersom du ikke går ned i vekt, kan det være en idé å beregne karbohydratinntaket i noen dager. Hvis du får deg en overraskelse og ligger for høyt, kan du redusere til 20 gram per dag og vurdere effekten og hvordan du trives med så lite karbohydrater.
  3. Stress: Når vi er kronisk stresset produserer kroppen mye kortisol som blant annet øker blodsukkeret. Mye sukker tilgjengelig betyr økt fettlagring.

    Stress kan motvirke vektnedgang.

     

  4. Småspising: Mange spiser flere mellommåltider hver dag selv om de ikke er sultne. På et lavkarbokosthold trenger vi ikke alle disse mellommåltidene.
  5. For mye mat: Når du spiser lavkarbo- høyfettkosthold, får du mer energi per vektenhet, og du må derfor redusere porsjonene.
  6. For lite mat: Dersom du spiser for lite mat over lang tid, vil kroppen tro at det er matmangel og spare på fettreservene.
  7. For mye frokost og lunsj: Et stort måltid om morgenen og formiddagen stimulerer insulinproduksjonen noe. Svært insulinresistente bør derfor spise små måltider bestående av mest fett og litt protein til frokost og lunsj.
  8. Mat for sent om kvelden: Hormoner fører til hemmet fettforbrenning, blodsukkerfall, dårlig søvn og sug etter karbohydrater til frokost.
  9. Søvn: Dersom du legger deg sent, har dette negativ innvirkning på flere hormoner, og det fettlagrende insulinet øker.

    Søvn: Dersom du legger deg sent og sover dårlig kan det påvirke vektnedgangen negativt.

     

  10. Melk og melkeprodukter: Melk inneholder ca. 5 gram karbohydrater per dl. Selv om fete meieriprodukter ikke gir noen stor økning i blodsukkeret, stimulerer melkeproteiner utskillelsen av insulin. Dersom du har mistanke om at meieriprodukter kan være et problem for deg, kan du kutte dem ut i fire uker og vurdere effekten.
  11. Protein: Det er uhensiktsmessig å spise mer protein enn kroppen trenger fordi omtrent halvparten av overskuddet omdannes til sukker. Det resulterer i økt insulinutskillelse og mulighet for fettlagring.
  12. Kunstige søtningsstoffer, Sukrin og stevia: Disse stoffene øker ikke blodsukkeret, men noen merker at de får søthunger etter inntak av slike stoffer, mens andre ikke gjør det.
  13. Kaffe: Koffein i kaffen stimulerer utskillelsen av stresshormonene adrenalin og kortisol. Begge disse stresshormonene har en blodsukkerøkende effekt som kan gi økt fettlagring.
  14. Helg: Ved for mye utskeielser i helgen legger man på seg det man tapte i uken.
  15. Alkohol: Vin og brennevin inneholder lite karbohydrater, men alkohol inneholder mye energi (7 kcal/gram ren alkohol). Når det er alkohol i blodet settes fettforbrenningen på vent.

    For store mengder alkohol kan hindre vektnedgang pga høyt energiinnhold.

     

  16. Legemidler: Medikamenter som kan ha vektøkning som bivirkning er blant annet kortison, blodtrykksnedsettende medisiner og medisiner mot psykiske lidelser og epilepsi. Min erfaring er at vektreduksjon er mulig på lavkarbokost tross bruk av slike legemidler, men det går ofte saktere enn hos personer som ikke bruker slike medisiner.
  17. Kronisk syke: Min erfaring er at vektreduksjon kan utebli eller gå veldig sakte hos personer med kroniske sykdommer. Det er derfor viktig å være tålmodig og ha fokuset på helsefordelene fremfor vektreduksjon.

Rask, trygg og varig vektnedgang

Ønsker du hjelp til å gå ned i vekt på en sunn og trygg måte? Da kan du sjekke ut vår kostplan for rask, trygg og varig vektnedgang på omlavkarbo.no.

Kostplan for rask, trygg og varig vektnedgang

Recent Posts

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Start typing and press Enter to search