Lavkarbo – er det sunt og er det bra for vektnedgang?





Lavkarbo kosthold og forvirrende råd

Lavkarbo kosthold har vært gjenstand for mye diskusjon i mange år. Såkalte eksperter hevder på den ene siden at fett er farlig mens man på den andre siden hevder at det ikke finnes noen beviser for at fett er farlig. De hevder heller at fett er sunt, og ikke farlig. Det er kanskje ikke rart at folk blir forvirret?

Vi har siden åttitallet blitt fortalt at fett er årsaken til både hjerte- og karsykdom, i tillegg til diabetes og overvekt. Samtidig har markedet blitt overfylt av lettprodukter som ofte har et høyt innhold av både sukker og stivelse. I den samme perioden har overvekt og fedme nærmest eksplodert i den vestlige verden.

Bare se på utviklingen av overvekt i USA mellom etter 1984 (det er blitt enda verre i senere år):

Bildene over er hentet fra et foredrag av den svenske kostholdseksperten og legen Andreas Eenfeldt. Foredraget kan du se i sin helhet her.

Med så mye motstridende informasjon i media, er det ekstra viktig å forholde seg til forskning og vitenskap, og ikke til synsing og løse påstander (som ofte er mer regelen enn unntaket i de store tabloidene, for eksempel når Dagbladet «slår alarm» en gang i uken).

Mange store studier viser altså at det ikke finnes noen sammenheng mellom sykdom og inntak av mettet fett. Mange av studiene viser at lavkarbo kosthold bidrar til bedre helse. To av de største av disse studiene kan du lese om her og her.

Hva er et lavkarbo kosthold?

Et lavkarbo kosthold består av lite karbohydrater (hovedsaklig funnet i brød, poteter, pasta og sukkerholdige matvarer). Disse erstattes med ordentlig mat som inneholder mer fett og protein, samt et variert utvalg av grønnsaker. Når man spiser lavkarbo teller man vanligvis ikke kalorier.

Nytemetoden

Mange som spiser lavkarbo velger gjerne å gjøre det enkelt: De spises når de er sulten og til de er mett. Likevel går mange raskt ned i vekt, dersom de er overvektige i utgangspunktet. Lavkarbo- entusiaster kaller ofte lavkarbo for nytemetoden, fordi man kan spise seg god og mett samtidig som kroppen blir sunnere og finner sin idealvekt.

Men lavkarbo er ikke primært en slankemetode. Hensikten er at man skal spise sunn og næringsrik mat som man er skapt for å spise. Dersom man er undervektig vil mange legge på seg. Med andre ord vil et slikt kosthold hjelpe deg å finne din idealvekt.

Med lavkarbo menes det at man spiser færre karbohydrater og større mengder proteiner og fett, både mettet og umettet. Det er imidlertid ingen regler for hvor streng man skal være. Det kommer an på hver enkelt, og her finnes det massevis av teorier og erfaringer. Noen sverger til ketose (minimalt med karbohydrater), mens andre er mer moderate.

Ønsker man å slanke seg raskest mulig kan vi likevel si at jo strengere jo bedre (det betyr jo mindre karbohydrater jo bedre). For noen kan det da også være best i en periode å satse på et kosthold med redusert inntak av både karbohydrater og kalorier. Slik som i kostplanen Keto1200.

Den østerrikske legen og forfatteren Wulfgang Lutz anbefalte å spise under omtrent 70 gram karbohydrater per dag, men om man ønsker å komme i ketose, kan det være bra å ligge under 20 gram karbohydrater per dag.

lavkarbo
Lavkarbo betyr at du spiser lite karbohydrater og mer fett og protein.

Hvorfor virker lavkarbo så bra for vektnedgang?

Når du spiser karbohydrater så stiger ditt blodsukker (blodglukose). Når blodsukkeret stiger reagerer kroppens bukspyttkjertel med å slippe insulin inn i blodbanen. Insulinets oppgave fjerner det overflødige «sukkeret»(glukosen) fra blodbanen. Dette gjøres ved at insulinet frakter glukosen ut av blodbanen og inn i fettcellene der den omdannes og lagres som fett. Når insulinnivået er høyt vil fettet i dine fettceller også «låses», slik at dette ikke forbrennes.

Dette gjør at det er nærmest umulig å trene seg ned i vekt, uten at du legger om kostholdet. Årsaken er at kroppen ved høyt blodsukker driver kontinuerlig fettlagring, mens det du trenger for å gå ned i vekt er å forbrenne fettet. Å forsøke å trene seg ned i vekt mens du spiser mye mat og karbohydrater blir som å forsøke å få en bil opp i fart med håndbrekken på. Det fungerer ikke.

Om du holder deg unna karbohydrater og i stedet spiser ordentlig mat med naturlig fett og proteiner, vil blodsukkeret ditt påvirkes mindre. Dermed vil ikke fettlagringshormonet insulin komme inn i blodbanen din for å bidra til fettlagring. Kroppen vil da begynne å bruke av fettet som er lagret på kroppen din.

Av fett blir du mett

Du vil også bli mye fortere mett av å spise fett, enn av å spise karbohydrater. I tillegg holder du deg mett mye lengre og du får et jevnere energinivå. Dette er grunnen til at de fleste som spiser lavkarbo ofte spiser litt sjeldnere måltider enn før. Ikke fordi det er et poeng i seg selv, men fordi det tar lengre tid før de blir sulten. De får mindre behov for små mellommåltider og de kan i en travel hverdag enkelt utsette et måltid uten å bli veldig sulten.

Grunnleggende råd for å komme i gang

Det er egentlig mye enklere å starte med lavkarbo enn mange tror. Hvorfor? Fordi du kan spise deg god og mett hver dag på mat som er smaksrik, energirik og sunn.

Her er noen enkle råd:

  1. Spis når du er sulten.
  2. Spis til du er mett.
  3. Glem det meste som har med fettreduserte produkter å gjøre, det er er ikke sunt.
  4. Spis kjøtt, fisk, egg, grønnsaker som vokser over jorden, ekte smør, oljer, naturlig fett.
  5. Unngå sukker og mat med stivelse, som brød, pasta, poteter, ris og bønner.

Ressurser

Her er noen ressurser du kan ta i bruk for å komme i gang med lavkarbo:

  1. Nyhetsbrev fra omhelse.no med lavkarbo ukemeny hver uke og gratis kom i gang guide
  2. Gratis oppskrifter fra omhelse.no
  3. Kostplan eller oppskriftshefter fra omlavkarbo.no

 

Kilder

  1. http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa0708681
  2. http://annals.org/aim/fullarticle/1900694/effects-low-carbohydrate-low-fat-diets-randomized-trial
  3. https://www.youtube.com/watch?v=3-BJzqMbsxI
  4. https://www.dietdoctor.com/low-carb/keto

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.





Start typing and press Enter to search