Gliaceller

nervecelleDen andre typen celler vi finner i nervesystemet kalles gliaceller. Gliacellene er ti ganger så mange som nervecellene men utgjør likevel kun 50% av det totale volumet. Hver gliacelle er altså i gjennomsnitt mye mindre enn hver nervecelle.

Gliacellene kalles også ofte for støtteceller på grunn av deres støttende funksjon der de ligger kveilet rundt nervecellenes akson. Gliacellene bidrar også til å holde sammensetningen av vevssvæsken rundt nervecellene stabil

Gliaceller og myelinkjeder

Det beskyttende laget som gliacellene danner rundt aksonene galles en myelinkjede. Gliacellene som danner myelinkjeden mister etterhvert mer og mer av sitt cytoplasma. Til slutt er det omtrent bare membranen igjen. Denne membranen består i stor grad av lipider.

Resultatet av dette blir da et beskyttende lag av lipidmembraner som ligger kveilet rundt aksonene. Med rundt 1-2 mm mellomrom finner man ørsmå innsnevringer der aksonet ligger ubeskyttet og nakent. Disse innsnevringene er viktig for at impulser/ aksjonspotensialer skal fungere langs nervecellenes akson.

Aksoner som er beskyttet har, akkurat som en kabel som er beskyttet, en vesentlig høyere ledningshastighet. Dette har den fordi impulsene som sendes ikke blir så lett forstyrret av uønsket stimuli fra utsiden.

===   >>>   Neste side, det perifere og det sentrale nervesystemet