Menneskets hjerte

Kroppens hjerte har som hovedfunksjon å sørge for at blodet blir pumpet rundt i sirkulasjonssystemet, slik at alle kroppens celler får livsviktig oksygen og næringsstoffer. Og slik at kroppen får kvittet seg med avfallsstoffer via nyrer og lunger.

hjerte

Vi er altså totalt avhengig av at vårt hjerte pumper kontinuerlig. Om et hjerte stanser vil organene våre ikke få oksygen. Uten oksygen dør cellene i organet. Det er dette som skjer ved f.eks en hjertesvikt. Organene vil dermed etter kort tid slutte å fungere før cellene i organene vil dø.

I motsetning til mye annen muskulatur i kroppen kontraherer hjertets muskulatur uten at det foregår en nervestimulering.

Menneskets hjerte – oppbygning, muskulatur, funksjoner

Noen lurer på hvordan et hjerte kan mangle blod, det er jo fylt opp med blod. Dette er fordi hjertets egen blodforsyning ikke kommer fra blodet i hjertekamrene, men fra egne blodårer kalt kransarterier. Kransarteriene ligger på utsiden av hjertet. Mer om det på de neste sidene.

På de neste sidene går vi igjennom i mer detalj hvordan ditt hjerte er bygget opp, hvordan muskulaturen i hjertet er bygget opp, og hvordan hele hjertet fungerer, slik at blodet kan pumpes rundt til samtlige celler i kroppen. 

===   >>>   Neste side, hjertets oppbygning