Tilberedning av ribbe med sprø svor





Oppskrift på steking av ribbe med sprø svor

Det finnes mange ulike oppskrifter på tilberedning av ribbe med sprø svor. Vi har valgt å bruke en metode, der ribben ikke skal snues i ovnen. Da slipper vi den litt styrete prosessen med å snu ribben, som gjerne fører med seg søl. Resultatet blir nemlig minst like bra med den metoden vi bruker her.

Den oppskriften vi har valgt innebærer at ribben skal dampes under aluminiumfolie i 45 minutter, før den stekes videre uten aluminiumsfolie. Prosessen med å dampe svoren før den stekes, gjør at du vil få knasende sprø svor.

Det er viktig er at du lager en forhøyning under ribben, slik at fettet renner ned i formen og ikke blir liggende oppå svoren. Dette bidrar til å gi ribbe med sprø svor.

Ved tilberedning av ribbe på denne måten vil du få en nydelig kjøttkraft i formen. Dersom du tilsetter grønnsaker, urter og krydder i formen før steking, vil denne kraften bli smaksrik og danner en god base for hjemmelaget saus til ribben. Her kan du velge hva du vil legge i av urter.

Tilberedningstiden vil stort sett være den samme for både familieribbe og tynnribbe. Du kan derfor følge lik oppskrift til begge kjøttstykkene, og få nydelig spør svor med samme fremgangsmåte. Bare husk at stekeovnen oppfører seg noe forskjellig, så følg med på svoren mot slutten av steketiden.

Tilbehør til ribbe

Tilberedning av ribbe er i grunnen ganske enkelt, og den lager seg stort sett selv i ovnen. Du har derfor god tid til å lage lavkarbo tilbehør. Server gjerne ribbe med vårt forslag til tilbehør, rødkål dampet i rødvin, crispy rosenkål med bacon og sellerirotsalat med sennep.

Ønsker du noe tilbehør som minner om potet anbefaler vi blomkålpuré eller sellerirotpuré.

Saus til ribben lager du enkel ved å koke kremfløte og noen spisesskjeer philadelphiaost til det tykner. Spe på med kraft fra stekebrettet og kok til ønsket tykkelse. Rør gjerne inn litt rødvinseddik og ørlite Dijon sennep, og andre kryddersorter du liker.

Ønsker du inspirasjon til lavkarbo kaker du kan servere i julen, finner du flere oppskrifter her.

Siste oppskrifter

   

Svineribbe med sprø svor

5 fra 2 stemmer
Pin Vurdering
Tid: 2 dager
Antall: 4 porsjoner

Næringsinnhold (pr porsjon/enhet/skive/rundstykke)

Kalorier: 1855kcal | Karbohydrater: 0g | Protein: 69g | Fett: 176g
Allergener
Sulfitter

Oppskrift av omhelse.no

Utstyr

  • Aluminiumsfolie

Ingredienser

  • 2 kg tynnribbe eller familieribbe med ønsket vekt (ca. 400-500 g per person)
  • 3 ts salt
  • 2 ts pepper
  • 1 l vann
  • 1 gul løk
  • 2 hvitløksfedd
  • 1 kvast rosmarin
  • 2 laurbærblad
  • 4 ss rødvinseddik

Fremgangsmåte

  • Rut opp spekket, men ikke skjær helt ned til kjøttet. Strø over salt og pepper og bruk hendene til å gnikket krydderet godt inn i fettet og ned i fettrillene. Pakk ribben inn i folie og la stå i kjøleskap i 2-3 dager.
  • Sett stekeovnen på over- og undervarme på 230 grader.
  • Krøll aluminiumsfolie (eller bruk en skål opp ned) og legg i en langpanne. Legg ribben over med fettsiden opp. Sørg for at aluminiumsfolien er såpass tykk at du får en liten bue på ribben. Dette gjør at fettet renner av ribben, som bidrar til at svoren blir sprø.
  • Fyll ca. 1 liter vann i langpannen.
  • Finhakk gul løk og hvitløk. Legg grønnsakene, rosmarin, laurbærblad og rødvinseddik i vannet.
  • Dekk langpannen med aluminiumsfolie, slik at formen blir helt tett.
  • Sett i ovnen på midterste rille. Damp i ca. 45 min.
  • Skru ned temperaturen i stekeovnen til 200 grader og fjern aluminiumsfolien som dekket formen. Stek i ca. 1,5 time. Følg med mot slutten av steketiden, og nyt synet av at svoren popper og blir sprø.
  • Dersom du ikke har fått sprø svor mot slutten av steketiden kan du skru opp temperaturen til 250 grader og steke videre til svoren blir sprø. Følg nøye med så den ikke står for lenge og blir svidd. Dersom den popper ujevnt kan du legge litt aluminiumsfolie over de delene som er poppet for å unngå at de blir svidd mens resten av svoren blir sprø.
  • La kjøttet hvile i 20-30 minutter før du skjærer i det.
  • Grønnsakene og sjyen som ligger igjen i formen er nydelig å bruke i en hjemmelaget saus til ribben. Bruk alle grønnsakene og kjør dem med en foodprosessor, slik at du får en jevn grønnsakspuré som du kan bruke som base i sausen. Smak til med rødvin, kremfløte og krydder, la koke frem til du får en god konsistens på sausen.

Kommentar

Tilberedning av ribbe er i grunnen enkel, og du får god tid til å lage det lavkarbo tilbehøret du ønsker. Server gjerne ribbe med vårt forslag på lavkarbo tilbehør, rødkål dampet i rødvin, crispy rosenkål med bacon og sellerirotsalat med sennep.

Viser 4 kommentarer
  • Inger
    Svar

    Dersom en velger lavere temperatur enn 200 grader, vil en bare trenge lengre tid i ovnen og den blir kanskje saftigere. Det er vår erfaring

    • omhelse.no
      Svar

      Flott tips. Det kan du gjøre. Du kan også langtidssteke på lav temperatur fra dagen før. Den ble veldig saftig med perfekt svor når jeg brukte denne oppskriften denne julen. Dersom det tar veldig lang tid før svoren blir sprø, er det bedre å skru på varmluft eller grill og få fortgang, enn å vente for lenge. Da unngår du at den blir tørr. Lufter du ut litt damp underveis også vil svoren bli raskere sprø uten at du risikere at den blir tørr 🙂 Ellers har det også en del å si om svineribben har godt med fett på seg.

  • Hanne Lise Omdahl
    Svar

    Hei
    Gjelder steking av ribbe:
    Det står « skru ned ovnen til 200 grader»
    Kanskje det er noe for høyt?

    • omhelse.no
      Svar

      Hei Hanne Lise. Takk for din melding. Neida, det er ikke for høyt. Den skal stå på 230 først og deretter skrus ned til 200. Men husk at ribben skal stå midt i ovnen. Og husk å følge med mot slutten slik at svoren blir sprø men ikke svidd. Det kan være litt forskjell på stekeovner, derfor er det viktig å følge med.

Legg igjen en kommentar

Vurdering av oppskrift




Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Start typing and press Enter to search