Vilde spiste seg symptomfri fra ms

Vilde oppsøkte lege for å få hjelp til vektreduksjon

Artikkelen er først produsert i Allers. Bilde: Illustrasjonsfoto.

Vilde (20 år) oppsøkte meg for å få hjelp til å redusere vekten. Da jeg spurte om hun ellers var frisk, fortalte hun meg at hun for noen år siden hadde en betennelse på synsnerven, og året etter hadde hun en periode med nummenhet i fingrene.

Fikk MS diagnose

Ikke lenge etter hadde hun fått nummenhet i hele kroppen og gjennomgikk diverse undersøkelser på grunn av dette. Hun fikk beskjed om at hun hadde MS, og det var en deprimerende diagnose å få.

Vilde fikk en medisin som skulle virke forebyggende, og to andre medisiner med beroligende virkninger. Selv om hun brukte medisinene, var hun plaget med nummenhet, svimmelhet og dårlig syn. Hele situasjonen gikk utover psyken hennes, hun var ganske fortvilet og holdt seg mye hjemme.

MS er en autoimmun sykdom. Symptomene kan være nummenhet i kroppen, synsforstyrrelse, nedsatt gangfunksjon, lammelser i armer og bein, balanseproblemer, svimmelhet, problemer med finmotorikk, med mer. Sykdommen rammer dobbelt så mange kvinner som menn. Symptomene er gjerne milde i starten, men mange pasienter ender i rullestol og får problemer med vannlating og avføring. Forløpet kan periodisk blusse opp og forverre seg. MS er den sykdommen som hyppigst fører til uførhet hos unge voksne i den vestlige verden.

Prøvde slankekur som ikke virket

Vilde hadde tidligere gått på vanlige lavkalori-slankekurs, men hun hadde vært plaget med sult hele tiden. Det resulterte i at hun spiste mer etter endt kur og la på
seg de tapte kiloene igjen. Det er flere med fedme i familien, og mormoren har diabetes type 2. Hun hadde lest min bok «Frisk med lavkarbo. Nytt liv med riktig mat», og denne hadde vekket hennes interesse.

De siste to månedene hadde hun redusert vekten med sju kilo ved å spise en moderat lavkarbokost som inkluderte knekkebrød til flere måltider. Hun brukte lite melkeprodukter fordi hun i mange år hadde fått kvalme og diaré ved inntak av melk og mat laget av melk. Hun hadde lest mye på ulike lavkarbosider for å få tips
til nye oppskrifter.

Nummenheten, syn, hukommelse, konsentrasjon og tretthet ble bedre

Jeg anbefalte Vilde å kutte ut alle kornprodukter, fordi de kan være årsak til kroniske betennelser. Vilde ble informert om at det var gode muligheter for at hun ville bli bedre eller helt bra av sykdommen dersom hun var konsekvent med kostholdet. Jeg fortalte om legen Terry Walsh, som hadde spist seg frisk av en alvorlig MS-sykdom, og jeg anbefalte henne å se på noen av hennes youtube-foredrag.

Vilde kom til kontroll åtte uker etter og hadde da redusert vekten med ytterligere fire kilo. Nummenheten i kroppen var blitt borte, synet var normalisert, hukommelse og konsentrasjon var bedre, og trettheten var forsvunnet. Hun var full av energi og følte seg vel.

På egenhånd hadde hun sluttet med medisinene etter at hun var hos meg sist. Vilde kom til en siste kontroll og fortalte da at det hadde vært vanskelig å holde seg til lavkarbokosten på grunn av mange venne- og familiesammenkomster.

Og hun hadde tenkt at det kunne da ikke være skadelig med litt brød, pizza, pasta og godteri. Men med feil mat kom også symptomene tilbake, og det syntes Vilde var
så skremmende at hun raskt hadde gått tilbake på lavkarbokosten. Og hun hadde bestemt seg for at slik skulle hun spise resten av livet.

Ønsker du å lære mer om lavkarbokosthold?

Anbefalte ressurser for mer informasjon

Kostplan fra omhelse.no for ketogent kosthold: https://omlavkarbo.no
Bok av Sofie og Erik Hexeberg; Nytt blikk på autoimmun sykdom
Nyhetsbrev og kom i gang guide fra omhelse.no: Nyhetsbrev og kom i gang guide
Lavkarbo oppskrifter: https://omhelse.no/lavkarbo-oppskrifter/

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Start typing and press Enter to search