Allulose er et lovende søtstoff som smaker likt sukker
Allulose er et relativt nytt søtstoff som først kom på markedet i USA i 2015. Det ble godkjent av FDA i 2019 (1).
Allulose er 70% så søtt som sukker (2) og inneholder omtrent 10% av kaloriene. Allulose er også kjent som D-psicose.
Det blir gjerne omtalt som et 100% naturlig vindundermiddel, som smaker og oppfører seg som sukker, uten å påvirke blodsukkeret. I tillegg skal det motvirke diabetes uten negative bivirkninger.
Vi har sett nærmere på om disse påstandene stemmer. PS: allulose er foreløpig ikke kommet for salg i Norge.
Er allulose naturlig?
Allulose er på engelsk omtalt som et «rare sugar», oversatt «sjelden sukker». Dette betyr at det er en type sukker som finnes i svært små mengder i naturen.
Du finner små mengder allulose i mat som hvete, rosiner, fiken og maple sirup. Det er altså et naturlig søtstoff. Det er også mulig å fremstille allulose i et laboratorie.
Allulose er også regnet som et monosakkarid, i likhet med de to komponentene som utgjør vanlig sukker; sukrose og frutkose. Sukker er regnet som et disakkarid.
Kalorier
Ifølge det amerikanske mattilsynet, FDA, gir allulose 0,4 kilokalorier per gram (3). Sammenlignet med sukker, som gir 4 kalorier per gram, har allulose altså kun 10% av mengden kalorier.
I tillegg metaboliserer ikke kroppen allulose til glukose, derfor er det i praksis kalorifritt.
Påvirkning på blodsukker
FDA skriver også at allulose har liten til ingen effekt på blodsukker- og insulinnivå (3).
Selv om mellom 70-84% av allulose blir tatt opp i blodstrømmen din via tarmsystemet, blir det skilt ut i urinen før det påvirker blodsukkeret ditt (4).
Fordøyelse av allulose
Studier har vist at allulose ikke fermenteres av dine tarmbakterier, noe som gjør muligheten for magebesvær, som gass, diarè og ubehag minimal (4) .
Helsefordeler
Tidlige studier har vist tegn på at Allulose kan ha anti-inflammatorisk effekt, og bidra til å redusere risken for kronisk sykdom (5) .
En mindre studie fra 2015 viste tegn på at allulose kan bidra positivt for å reversere Diabetes 2 og overvekt. Forskerne rapporterte at inntak av allulose så ut til å redusere glukosenivået i blodet og forbedre effekten av insulin (6) .
Flere studier utført på mennesker viste også at de som inntok relativt store mengder allulose, fikk mindre kroppsfett og lavere BMI, sammenlignet med placebo-gruppen (7).
Ifølge Franziska Spritzler (8), som er ekspert i karbohydratredusert kost for diabetes og vektnedgang, er det gjort flere studier på dyr som viser resultater som:
- Lavere blodsukker
- Bedre insulinsensitivitet
- Mindre fare for å utvikle Diabetes 2
I en studie med 26 voksne deltakere, spiste deltakerne 5 gram allulose til et måltid. Etter måltidet målte de blodsukkeret hvert 30. minutt.
Forskerne rapporterte at deltakerne som inntok allulose hadde betydelig lavere blodsukker etter 30 og 60 minutter (8).
Ingen av studiene viste negative helseeffekter ved moderat inntak av allulose.
Oppsummert
Allulose er 70% så søtt som sukker. Det smaker likt og har lignende konsistens som sukker. Det har tilnærmet null kalorier. Det påvirker ikke blodsukkeret. Studier har vist positiv effekt på Diabetes, insulinresistens, vektnedgang og inflammasjon.
Allulose er et nytt stoff på markedet, og det kreves flere studier av høy kvalitet og over lenger tid før man i større grad kan føle seg sikker på de positive helseeffektene.
Per i dag virker allulose som et lovende søtstoff, som ikke ser ut til å gi negative helseeffekter. Det er ikke til salgs i Norge per i dag, men er ventet å komme i fremtiden. Foreløpig kan du kjøpe det hos iherb.com.
Kilder
1: https://allulose.org/allulose-professionals/latest-science/fda-gras/
2: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5852736/pdf/nutrients-10-00160.pdf
3: https://www.fda.gov/regulatory-information/search-fda-guidance-documents/guidance-industry-declaration-allulose-and-calories-allulose-nutrition-and-supplement-facts-labels
4: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19765780
5: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26297965/
6: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S016372581500162X?via%3Dihub
7: https://www.healthline.com/nutrition/
8: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20208358