Hva er maltitol
Maltitol er brukt som søtning i en del produkter som markedsføres med at de er sukkerfrie, lavkarbo og lavkalori. Eksempler på slike produkter er snop, tyggegummi, kaker og tørket frukt. Det finnes også i enkelte medikamenter.
Enkelte varer med maltitiol-innhold kan også være merket med sorbitol, xylitol eller noen ganger bare sukkeralkoholer, fordi maltitol er en sukkeralkohol.
Sukkeralkoholer
Maltitol tilhører altså gruppen søtstoffer som kalles polyoler, eller sukkeralkoholer. Sukkeralkoholer finnes naturlig i en rekke frukter.
Sukkeralkoholer er karbohydrater som ikke tas opp i tarmen, og dermed påvirker de vanligvis ikke blodsukkeret vårt. Eksempler på andre sukkeralkoholer er erythritol, sorbitol og xylitol.
Selv om sukkeralkoholer vanligvis ikke påvirker blodsukkeret, skal vi se at dette ikke gjelder maltitol.
Glykemisk indeks
Maltitol har nemlig en glykemisk indeks (GI) på 35. Maltitolsirup påvirker boldsukkeret enda mer med en GI på 52. Sukker har til sammenligning GI på 65.
Det finnes bedre alternativer
Men det finnes likevel mye bedre alternativer for å unngå blodsukkerstigning. Sammenligner vi med andre søtstoffer, eksempelvis stevia eller erythritol, kommer ikke maltitol godt ut.
I likhet med flere andre søtstoffer, fører ingen av disse andre to søtstoffene til blodsukkerstigning (2).
Erythritol er i likhet med maltitol et sukkeralkohol, og det er mye brukt som søtning.
Stevia er et naturlig søtstoff utvunnet fra Stevia-planten, som heller ikke gir blodsukkerstigning. Stevia kan imidlertid gi en litt bitter ettersmak, og bør derfor brukes med forsiktighet.
Glykemisk indeks sammenlignet med andre søtstoffer:
- Sukker: 65
- Maltitol sirup: 52
- Maltitol: 35
- Erythritol: 0
- Stevia: 0
Markedsføres ofte som lavkarbo
Produkter som inneholder maltitol markedsføres gjerne som lavkarbo- og ketovennlige, men dette stemmer altså ikke.
I motsetning til andre sukkeralkoholer, har det som vi har sett vist seg at maltitol gir blodsukkerstigning, med påfølgende insulinstigning (3).
På grunn av dette bør maltitol helst unngås i lavkarbo kosthold, særlig i strengt lavkarbo kosthold (ketogen kost), der man ønsker å oppnå ketose.
Diabetes
Dersom du har diabetes eller pre-diabetes og vil unngå blodsukkerstigning, er det også en fordel å unngå maltitol, og heller velge søtstoffer med lavere GI, som nevnte erythritol eller stevia.
Fordeler
Maltitol har ikke den ubehagelige ettersmaken som enkelte sukkererstatninger kan gi (som vanlig sukrin og stevia).
I likhet med andre sukkeralkoholer vil maltitol heller ikke ha en negativ effekt på tennene, slik som karbohydrater og sukker vil ha.
Andre negative effekter
Studier har vist at det kan gi magesmerter, gassproduksjon og virke sterkt avførende. Særlig ved hyppige og større inntak (4).
Utover dette har ikke studier vist noen betydelige negative effekter ved inntak.
Oppsummert
For å unngå blodsukkerstigning er maltitol et bedre alternativ enn sukker, men et dårligere alternativ enn andre søtstoffer, som blant annet stevia og erythritol. Dette fordi maltitol gir blodsukkerstigning.
Det gir søtsmak uten ubehagelig ettersmak. Det påvirker ikke tannhelsen negativt. Det kan virke lakserende, gi magesmerter og gassproduksjon.
Spiser du lavkarbo kost er det enkleste og tryggest å holde seg unna, særlig dersom du spiser ketogen kost. Maltitol kommer ikke innunder vår definisjon av keto, men kan fint inntas i moderate mengder på et gjennomsnittlig lavkarbo kosthold.
Snop og andre søtsaker kan inneholde maltitol og likevel være merket som lavkarbo. Derfor er det viktig å undersøke innholdet i alle ferdigprodukter, om du vil unngå maltitol.