Munkfrukt kan være det nye store innen lavkarbo søtning
Ekstrakt fra munkfrukt er etterhvert mye brukt som lavkalori- og lavkarbosøtning i land utenfor EU (ikke godkjent i EU enda).
Vi har derfor tatt en nærmere titt på denne frukten, og sett på om slik søtning er så fantastisk som mange skal ha det til.
Lang historie
I Sør-Kina og Nord-Thailand har buddhistiske munker i flere hundre år dyrket monk fruit, eller munkfrukt på norsk. På kinesisk kalles fruktene for luo han guo, som betyr munkfrukt, eller «Buddha-frukt».
Munkfrukt vokser på vinstokker. De er runde og glatte og har blitt brukt i kinesisk medisin i flere hundre år. Frukten er av samme slekt som agurker, meloner og gresskar.
De blir fem til syv centimeter i diameter og er gul eller grønnbrun når de er moden.
Intens søtsmak
Stoffene som gir den søte smaken i munkfrukt kalles mogrosider, og det søteste av disse kalles mogrosid V (romertall 5).
Mogrosidene er opptil 600 ganger søtere enn vanlig sukker, men vanligvis er sødmen i kommersielle produkter med munkfrukt-ekstrakt mellom 150 til 200 ganger søtere.
Skallet av munkfrukt brukes også til te, og kjøttet blir spist ferskt eller presset til juice. I likhet med annen fruktjuice inneholder juicen fra munkfrukt forskjellige sukkerarter, hovedsakelig druesukker og fruktsukker.
Når du kjøper ren munkfrukt-ekstrakt inneholder dette likevel ikke druesukker og fruktsukker. Det inneholder kun mogrosider og har en glykemisk indeks på null.
Godkjent over store deler av verden
Mogrosider er allerede godkjent som søtstoff i flere land. Amerikanske Food and Drug Administration (FDA) bestemte i 2010 at munkfrukt-ekstrakter med et innhold mellom 7 og 95 prosent mogrosid V, er «generelt anerkjent som trygge» (GRAS).
Mogrosider er altså godkjent som ingrediens i mat og drikke. I EU er søtstoffet enda ikke godkjent, men det forventes at det blir godkjent også i EU i første del av 2021.
Munkfrukt vokser i popularitet
Globalt øker populariteten til mat med naturlige ingredienser. Ikke minst gjelder dette USA, hvor etterspørselen etter søtstoffer basert på munkfrukt vokser raskt. Faktisk enda raskere enn steviolglykosider (stevia).
Smaker som sukker, men uten kalorier og karbohydrater
Mogrosider inneholder verken kalorier eller karbohydrater, og påvirker dermed ikke blodsukkernivået. Andre stoffer i munkfrukt-ekstrakt kan påvirke litt, men dette er regnet som ubetydelig.
Mogrosidene påvirker heller ikke tannhelse negativt, da bakteriene i munnen lar mogrosidene være i fred. Dermed gir søtstoffet heller ikke karies eller dårlig tannhelse.
En av de største fordelene med mogrosider er en ren og sukkerlignende smak. Det er også varmestabilt, og fungerer derfor supert i bakte produkter.
Mogrosider kombineres gjerne med andre søtstoffer
I Kina, USA og land i Latin-Amerika er det vanlig å kombinere mogrosider og andre lavkarbo- og lavkalori søtstoffer, som stevia (steviolglykosider), inulin og erythritol.
Mogrosider er dyrere enn andre søtstoffer, som steviabasert søtning. Samtidig kan stevia-produkter gi en litt rar ettersmak, noe som gjør at mange velger andre alternativer.
Ved å kombinere søtningsmidlene oppnås en fin søtsmak, uten dårlig ettersmak eller rar følelse i munnen.
Mogrosidene fra munkfrukt har nemlig evnen til å maskere den litt metalliske ettersmaken man gjerne får av stevia.
Dette gjør at man får et produkt med bedre kvalitet og til en bedre pris.
Kostfiber med søtsmak
Både mogrosider og steviolglykosider er søtningsmidler med svært intens smak. Dette betyr at det kreves ekstremt små mengder av dem.
Dette kan skape noen utfordringer. Hvis et kilo sukker skal erstattes med noen få gram mogrosider og steviolglykosider, hva skal da fylle sukkerets plass og gi dets konsistens og smaksopplevelse?
En løsning har blitt å blande mogrosider med kostfiber. Da får man et kostfiber som fungerer som søtning, og kan dermed erstatte sukker i lik mengde.
Slike produkter finnes allerede i land utenfor EU, og vi regner med de dukker opp også i Norge så snart mogrosider blir godkjent.
Før den europeiske næringsmiddelindustrien kan tilby produkter med munkfrukt som søtning, må mogrosider godkjennes av European Food Safety Authority (EFSA). Testing pågår og en beslutning forventes tidlig i 2021.
Forskning og helsefordeler
Studier på dyr har vist at munkfrukt kan bidra til flere helsefremmende effekter; som redusert vekt (1), som antioksidant og med betennelsesdempende effekt (2), hindre kreftutvikling (3, 4), reversering av diabetes og forbedret kolesterol-profil (5).
Selv om slike studier høres lovende ut, så er ingen av disse studiene gjort på mennesker. Det er også vanlig i slike studier at musene som brukes får ekstremt store doser av stoffet som testes ut.
Med andre ord sier ikke slike studier oss særlig mye med tanke på hvordan disse positive effektene vil slå ut hos mennesker.
Selv om det er mulig at munkfrukt også har positiv effekt for mennesker, må det større og grundigere studier til for at dette skal være verd å ta hensyn til.
Er munkfrukt et trygt søtstoff?
Munkfrukt er regnet som trygt å spise, blant annet fordi det er brukt i hundrevis av år uten at det er rapportert noen kjente bivirkninger.
Det er heller ikke observert alvorlige bivirkninger i dyreforsøkene. Ingenting tyder på at munkfrukt-basert søtning er farlig.
Munkfrukt-ekstrakt/mogrosider er et relativt nytt søtstoff i vår del av verden. Dette er en av grunnene til at det er gjort få og små studier på stoffet. Det ble godkjent i FDA (USA) så sent som 2010.
Oppsummering
Søtstoffer med munkfrukt rapporteres å gi en veldig lik søtsmak som sukker, uten negative helseeffekter. I andre land blander man gjerne munkfrukt med andre søtstoffer, som stevia, erythritol og inulin, noe som skal gi gode og kostnadseffektive produkter.
Det er gjort få studier på mennesker, men mogrosider er likevel regnet som trygt. Det er godkjent de fleste steder i verden, og det er ventet å bli godkjent i EU innen kort tid (januar 2021).
Det er mogrosider som gir søtsmaken i munkfrukt og som brukes som søtstoff. Disse er ofte blandet med andre søtstoffer i kommersiell sammenheng, og derfor er det viktig å lese innholdsoversikten på varer med munkfrukt-ekstrakt/mogrosider. Dette for å være siker på at det ikke blandes med stoffer som f.eks gir blodsukkerstigning.
Kilder
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4135487/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17852496
- http://www.ingentaconnect.com/content/ben/lddd/2006/00000003/00000004/art00005
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4473312/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16835866
Deler av artikkelen er oversatt fra www.bayneurope.com.