Hva er Tagatesse?
Tagatesse er et søtningsmiddel som brukes som erstatning for sukker. Det smaker veldig likt sukker, og er nesten dobbelt så søtt.
Det betyr at dersom du har en oppskrift med sukker, kan du erstatte sukkeret med halvparten så mye Tagatesse.
Dersom du erstatter sukkerinnholdet i et bakverk med halvparten Tagatesse, blir det totalt sett mindre mengde tørre ingredienser i oppskriften.
Det bør justeres med mer av de andre tørre ingrediensene. Dette er selvsagt tatt høyde for i oppskriftene på omhelse.no.
Tagatose, som er en viktig ingrediens i Tagatesse kan i perioder være lite tilgjengelig. Da kan du erstatte Tagatesse med f.eks samme mengde Finesse bakesukker fra Funksjonell mat. Dette vil gi et tilsvarende resultat i de fleste oppskrifter.
Perfekt til karamellisering
Tagatesse kan karamelliseres. Funksjonell mat som distribuerer Tagatesse, anbefaler derfor Tagatesse til retter der man skal karamellisere noe, som for eksempel karameller eller Crème Brulée.
Fordi Tagatesse, i likhet med tagatose lett brunes, bør man i vanlige oppskrifter ikke varme dette opp til over 160 grader celsius.
Det er fullt mulig å varme Tagatesse til høyere temperaturer enn dette, men vær da obs på at det du lager raskt vil få en brun skorpe.
Tagatesse smaker likt som sukker
Tagatesse er smaksmessig en ypperlig erstatning for sukker, fordi det rett og slett smaker veldig likt. Det har en svært lav glykemisk indeks (7), og gir ikke den kjølende ettersmaken som enkelte andre søtningsstoffer kan gi, som for eksempel vanlig Sukrin.
Tagatesse gir en velsmakende og saftig bakst. Det bør oppbevares i en tett beholder, da fuktighet vil gjøre at det lett klumper seg og blir hardt.
Tagatesse er produsert av Damhert og distribueres i Skandinavia av Funksjonell Mat.
Næringsinnhold i tagatesse per 100 g:
Energi (kj/kcal): 196 KCAL
Fett: 0 g
Karbohydrater: 79,8 g
Polyoler: 39,9 g
Kostfiber: 20,1 g
Protein: 0 g
Kan virke avførende og gi fordøyelsesbesvær
Bakdelen med Tagatesse er at for høyt inntak kan gi fordøyelsesubehag. En del personer rapporterer om mageproblemer ved for høyt inntak.
Det er imidlertid ikke gjennomført noen kjente vitenskapelige studier på Tagatesse. For å finne ut hvorfor, må vi derfor se nærmere på hovedingrediensen i Tagatesse, nemlig Tagatose:
Tagatose
Tagatose er et helt naturlig stoff som utvinnes av laktose. Det er imidlertid ikke laktose i det ferdige produktet.
Du finner Tagatose naturlig i en rekke frukter som for eksempel epler, ananas og appelsiner.
Selv om Tagatesse er dobbelt så søtt som vanlig sukker, er Tagatose omtrent like søtt, mer nøyaktig 92% så søtt som sukker.
Det fine med Tagatose er, som med Tagatesse, at smaken faktisk er veldig lik sukker.
Kan gi fordøyelsesubehag
I motsetning til sukker og enkelte andre søtningsstoffer tas kun 15-20 prosent av Tagatose opp i tynntarmen. Det betyr at så mye som 75-80 prosent fortsetter uforandret gjennom tarmsystemet, og ned til tykktarmen.
I tykktarmen finnes det utallige bakterier som livnærer seg på det som måtte eksistere der. Når Tagatose reagerer med disse tarmbakteriene, kan det i noen tilfeller gi ubehag, som at det virker avførende og kan gi fordøyelsesbesvær.
Konklusjon
Tagatesse er et ypperlig søtningsmiddel som ligner på sukker i smak, men som kan gi fordøyelsesbesvær i store mengder, dersom du er sensitiv for det. Tagatesse vil gi god smak, ingen ubehagelig ettersmak, og en saftig og god bakst.
I perioder er det imidlertid leveringsproblemer med Tagatose. Det kan også være litt dyrt. En ypperlig erstatning for Tagatesse er Finesse bakesukker. Du kan erstatte tagatesse med Finesse bakesukker i samme mengde.
Hva sier vitenskapen om Tagatose?
I neste artikkel vil du se hva vitenskapelige studier sier om Tagatose. Blant annet at det er regnet som trygt å spise, og at for høyt inntak kan virke avførende, og gi lette mageproblemer. Tagatose har også muligens noen positive helseeffekter.
Kilder
https://www.damhert.be/en/shop/tagatesse-low-carb
https://doi.org/10.1038/s41467-019-12497-8
Funksjonellmat.no