Bihulebetennelse oppstår når det blir vekst av bakterier i bihulene. Dette begynner gjerne med en forkjølelse eller influensa med infeksjoner i de øvre luftveiene.

En slik infeksjon fører til hevelser av neseslimhinnen, noe som igjen fører til at åpningene mellom bihulene og nesehulen tettes til.

Dette fører til opphopelse av slim i bihulene, noe som gir gode forhold for vekst av bakterier. Dette vil kunne gi en infeksjon i ansiktsskjelettet rundt nesen. Som oftest er det kjevehulen som rammes men pannehulen rammes også relativt ofte.

bihulebetennelse

Bihulebetennelse – bilde fra wikipedia.org.

 Symptomer

Vanlige symptomer ved bihulebetennelse er nesetetthet med smerter i ansiktet, feber og snørr med puss fra nesen. Smertene kan forsterkes om du bøyer hodet forover, og kan også spre seg til tenner og opp mot øynene. Om du er kraftigere rammet kan du også få feber.

Varighet

En bihulebetennelse varer vanligvis i 1- 2 uker. Det er flest voksne som rammes av bihulebetennelse.

Behandling

Nesedråper vil redusere hevelsen i neseslimhinnen, og bidra til bedre drenasje av bihulene. Disse får arteriolene i neseslimhinnen til å trekke seg sammen. Det er dette som bidrar til bedre drenasje og bihulene får da tømt seg for slim.

Ved høy feber er antibiotika ikke uvanlig behandlingsmåte. Dette fordi at høy feber kan tyde på at infeksjonen skyldes bakterier og ikke virus.

Andre symptomer som kan tyde på bakterieinfeksjon er dårlig allmenntilstand og forkjølelse som varer opp mot to uker uten tegn på bedring, eller med tegn på forverring.

De fleste bihulebetennelser skyldes imidlertid virus og antibiotika virker ikke på virus.

Det er også anbefalt behandling ifølge felleskatalogen å sove med hodet høyere enn vanlig.

Undersøkelse

Ved en legeundersøkelse vil leggen legge trykk på bihulen og sjekke om smertene forverres. Han vil be deg lene deg forover for å se om smertene forverres.

Legen kan ta blodprøve, røntgenbilde, sjekke om slimhinnen er hoven og om det er væske i bihulene dersom han finner det nødvendig.

Ved blodprøve kan legen for eksempel sjekke CRP og SR (senkning). Dersom det er en kraftig infeksjon som har vart over en ukes tid vil SR og CRP over 50 gi mistanke til bakteriell bihulebetennelse. Blodprøve vil ikke gi en sikker diagnose.

Dersom du er plaget av gjentatte bihulebetennelser anbefales det å oppsøke spesialist for en nærmere undersøkelse.
Røntgen kan være aktuelt i noen tilfeller. Bilde: wikipedia.no

Røntgen kan være aktuelt i noen tilfeller. Bilde: wikipedia.no

Kilder:
Menneskekroppen av Sand et al.
NHI.no
Felleskatalogen.no

=== >>> Neste side, munnhulen

Start typing and press Enter to search