– Nå er alle smerter borte
En matintoleransetest endret Renates liv
Først publisert i Allers 24. nov. 2023 – tekst: Linn Hege Bakken – publisert etter avtale med Allers
Renate ble endelig operert for endometriose etter mange år med store plager. Hun trodde at alt skulle bli bra, særlig fordi hun spiste så sunt. Men smertene kom tilbake, helt til en blodprøve ga forklaringen – og løsningen.
Den energiske damen fra Isfjorden kan i dag leve akkurat slik hun liker; et hektisk liv med barn, to egne bedrifter og et sterkt politisk engasjement.
Men forutsetningene har ikke alltid vært til stede for en slik hverdag. Hun slet med både endometriose, utmattelse og en kropp som ikke fungerte, og hun ble til slutt desperat etter å finne ut hva som kunne gjøre kroppen bedre. Tilfeldighetene førte henne til en blodprøve som ble starten på et nytt liv.
Renate Solheim (45) hadde plager allerede da hun fikk mensen som tenåring. Hun kunne ikke forstå at ikke alle de andre jentene hadde like vondt som henne, og ved ett tilfelle var det så ille at hun ble innlagt og måtte få morfinsprøyte for å kunne stå oppreist. Senere ble det sju operasjoner for endometriose.
– Det som er veldig trist er at du får jo ikke slått fast at du har endometriose før du blir åpnet og operert, og i det du blir åpnet blir det enda flere sammenvoksinger fordi det skal gro. Så hver gang jeg ble operert ble det enda verre etterpå, sier hun oppgitt.
Renate ba til slutt legene om å fjerne livmoren for å bli bedre, noen de gikk med på.
– Da de fjernet livmoren, hadde den vokst inn i magen min, slik at den var vokst sammen med tarmene. De brukte 8 timer på å få den løs. Etter dette tenkte jeg at nå må vel alt være borte, så jeg blir frisk igjen, forteller hun.
Smertene kom tilbake
Men Renate ble ikke frisk. Derimot kom smertene raskt tilbake etter operasjonen, og hun var tilbake til start. Det hun hadde sett på som sin siste mulighet hadde ikke virket, og hun sto tilbake uten å skjønne hva i alle dager som var i veien med kroppen hennes.
For i tillegg til endometriosen har hun alltid vært mye syk og utmattet. Det var aldri bare en liten forkjølelse, men endte alltid med antibiotikakurer. Og forsøkte hun å trene, så førte det bare til en ny runde med sykdom. Hun skjønte selv at noe ikke stemte, men visste ikke hva.
Måtte gå privat
Tilfeldighetene førte til at Renate fant svaret etter at mannen Tommy hadde hørt en episode av helsepodkasten Biohacking girls. Her ble det snakket om matintoleranse og symptomene man kan få dersom kroppen er intolerant mot noe. Renate kjente seg igjen umiddelbart og tenkte at dette var noe hun måtte finne ut av.
– Blodprøven det er snakk om tilbys ikke hos fastleger, og den må derfor tas hos private laboratorier, forklarer Renate.
Dette medfører dermed en forholdsvis høy kostnad for den det gjelder. Renate betalte 3500 kroner hos Lab1, og svaret hun fikk var at hun hadde intoleranse mot gluten, rug og egg.
Nettopp rug og egg hadde vært en fast del av Renate sitt sunne kosthold, men nå viste det seg i stedet at det var akkurat dette som skapte alle problemene i kroppen hennes. Hun er fortvilet over at dette er prøver som ikke dekkes av det offentlige.
– Det er frustrerende at vi ikke får tatt en slik test uten at vi må betale for det selv. Vi må finne ut hva som gjør oss syke og heller spise ting som gjør oss bra. Jeg ser det jo både på meg selv og familien min, at hvis vi fjerner maten som skaper betennelse i kroppen, så blir man frisk. Det koster, men når det er sagt så er det verdt hver en krone, slår hun fast.
Betennelse i kroppen
Renate forteller at hun i ettertid ser at hun har gått med kronisk betennelse i kroppen på grunn av maten hun ikke tålte.
– Man må få bort betennelsen i kroppen, og hvis man får bort den så kan man også bli kvitt endometriosen. Men det er jo veldig logisk at det blir vanskelig hvis det du spiser hver dag bare fører til enda mer betennelse. For meg var det gluten og rug som gjorde det, men for andre kan det være andre ting, sier hun engasjert.
For Renate gikk det etter noen måneder fint å innføre egg i kosten igjen, etter å ha blitt rådet til å forsøke av privatlege Sofie Hexeberg.
– Jeg var kjempeskeptisk, men hun mente at det var gluten som hadde ført til lekk tarm og betennelser i kroppen min. Jeg har testet gluten igjen, men da har jeg fått kramper, og det kjennes ut som kniver i eggstokkene. Det er bare å glemme det.
I tillegg til endometriosen har Renate vært så utslitt at hun har lagt seg samtidig med barna sine i årevis. Nå kan hun fint være oppe om kvelden, og hverdagen er blitt helt annerledes.
– Nå kan jeg stå opp tidlig og begynne å trene før jeg spiser frokost, og fortsatt føle meg helt topp. Jeg føler meg klar i hodet, jeg har ikke vært syk, og jeg har ikke hatt noe vondt i magen i det hele tatt etter at jeg kuttet ut det jeg ikke tåler. Og jeg har vært plaget hele livet!
Lett å ta gode valg
I tillegg til å holde seg langt unna rug og gluten, er Renate opptatt av å bruke mest mulig rene råvarer og lite karbohydrater. Dette er noe hun har gjort i mange år, så for henne har det ikke vært noe problem å ha et kosthold uten de kjente brødvarene de fleste av oss spiser.
– Jeg faster, så jeg spiser frokost klokka 10, og siste måltid rundt klokka 17. Frokost blir enten en salat med masse proteiner, ost, fetaost, grønnsaker. Kroppen vår trenger jo fett. Så spiser jeg 1-2 ganger til i løpet av dagen, og da spiser jeg kjøtt, fett og grønnsaker til middag, sier Renate.
Hun forteller at et Brisk-knekkebrød med smør og kjøtt, ost og grønnsaker fungerer som et godt mellomtid dersom sulten skulle presse på for mye.
– Hvis jeg vet at jeg skal på møter, er veska mi stapp full av nøtter, for jeg skal ikke dytte i meg noe som gjør meg dårlig, sier Renate.
Hun synes livet med nye vaner går kjempefint, og det er enkelt for henne å ta gode valg som hun kjenner fungerer for henne.
– De nye kostholdsrådene som sier at du ikke skal spise kjøtt og rein mat, men heller ultraprosessert – gjør at jeg har lyst til å rive av meg håret, avslutter den engasjerte damen fra Isfjorden.
Endometriose rammer opptil 10 prosent
Dette er endometriose
Endometriose er en tilstand der vev som ligner livmorslimhinnen vokser utenfor livmorhulen. Når vevet befinner seg i livmorens muskellag betegnes tilstanden som adenomyose eller intern endometriose.
Man kan også finne slimhinnevevet på innsiden av eggleder eller på eggstokker, bukhinne, tarmer eller urinblæren. Mellom seks og ti prosent av kvinner har symptomgivende endometriose.
Vanlige symptomer
- Det vanligste symptomet på endometriose er menstruasjonssmerter. Det er også vanlig med smerter før menstruasjonen og ved eggløsning.
- Samleiesmerter.
- Ved endometriose i tarm eller urinleder kan det oppstå smerte i disse organene, for eksempel smerter ved avføring.
- Endometriose på urinblæren kan gi smertefull vannlating, eventuelt hyppig vannlating og ligne på en urinveisinfeksjon.
- Uregelmessige, kraftige eller langvarige menstruasjonsblødninger.
- Nedsatt fertilitet. Tre til fire av ti kvinner med endometriose har problemer med å bli gravide. Nedsatt fertilitet er sett å kunne ha en sammenheng med betennelsesprosesser, sammenvoksinger eller endret anatomi i bekkenet.
- Noen opplever smerter konstant, eventuelt med periodevis forverring.
- Generelle plager som energiløshet eller nedstemthet er vanlig.
Kilde: NHI.no